Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 28. 10:04, hétfő | Helyi
Forrás: Salamon Gy.

Ezúttal is közösen készülnek a szeretet ünnepére Környén

Ezúttal is közösen készülnek a szeretet ünnepére Környén

Hagyományosan az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúltak ki Környén az ünnepi fények vasárnap este.

A településen ezúttal is közösen kezdték meg Advent első vasárnapján a helyiek a felkészülést a szeretet ünnepére az évről-évre szebbé váló kato­li­kus temp­lom­ban.

Szakálné Gaál Monika előadásában csendült fel pontosan 16 órakor vasárnap az Ave Maria a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket. Advent időszakában a keresztények célja, hogy még közelebb kerüljenek Jézus tanításához. Modern, rohanó életünkben a szívünk, lelkünk mélyén mi is várakozunk valamire, valakire. Ez a négy hét a „szent várakozás” időszaka… Az adventi misztériumnak, amelynek középpontjában a kis Jézus születése, illetve általánosságban a megszületés és az újjászületés áll, minden perce, minden mozzanata a hitről, a reményről, az örömről és a szeretetről szól – fogalmazott, majd Juhász Gyula „Karácsony felé” című versével hívott mindenkit a „szent várakozásra”.
A költeményhez kapcsolódva Szemeti Ferenc református lelkész köszöntőjét így zárta: legyünk jók valóban, ahogy a versből hallottuk, s ne csak három napig, s ne csak decemberben, hanem életünk minden napján, amíg tart a ma! Ehhez segítsen a mindenható Isten!
Beke László polgármester ünnepi beszédében az adventi készülődés méltó helyszínéről elmondta: 1746-ban az ide érkező németek megépítették templomukat, melynek első emlékei a kegykápolna a tabernákulummal, a nepomuki Szent János szobor, a keresztelő kút, és a templom előterében lévő egyetlen fadarabból kifaragott kereszt. Mindezek az őslakosok szépérzékét, szorgalmát mutatják, azt a szorgalmat, melyet a hétköznapokon túl az ünnepeken és az arra való felkészülésükben is jellemezte őket. A polgármester karácsony üzenetéről így fogalmazott: még ha nem is világos mindenki számára egyértelműen, akkor is szelíd, nyugodt érzés, valami, manapság sajnos már egészen ritka dolog, a szeretet árad belőle. Zárásul azt kívánta, hogy az adventi várakozást ebben az évben is karácsony szeretetben teljes beteljesülése kövesse mindenki számára otthon a családban, a barátok között, s az élet minden területén.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Három Királyok Alapítvány közös ünnepi rendezvényét a templomban a Német Dalkör, az általános iskola énekkara, a Vackor Óvoda kamarakórusának műsora varázsolta meghittebbé, majd a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt. A templomtéren – már szintén hagyományosan – karácsonyi vásár, a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta, s a gyerkőcök örömére a Télapó is megérkezett, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat.

Az ünnepi készülődés decem­ber 1-én, csütörtökön folytatódik Környén, amikor délután 5 órától az általános iskola Adventi estjére várják a falu lakóit a művelődési házban. Advent második hétvégéjén, december 3-án délután két órától hagyományosan a művelődési házban készítik el kicsik és nagyok a falu karácsonyfájának díszeit, majd öltöztetik velük ünnepi díszbe az épület előtt felállított fenyőfát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya