Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Október 26. 10:36, szerda | Helyi

Felavatták az Sz. Győrfy Klára Galériát

Felavatták az Sz. Győrfy Klára Galériát

A felsőgallai Széchenyi István Művelődési Ház Szlávikné Győrfy Kláráról nevezte el új galériáját.

Schweininger Ilona, a Német Nemzetiségi ÁMK vezetője köszöntötte a galéria felavatására érkezett vendégeket. A Széchenyi István Művelődési Ház és Bajnok Gábor közös projektje során a felsőgallai Széchenyi István Művelődési Ház galériájának névadójául Sz. Győrfy Klára festőművészt választották. A galériát Turainé John Katalin, a kerület önkormányzati képviselője avatta fel. Az avatón jelen voltak a névadó gyermekei és unokái is. Az ünnepségen Frank Márta és a Széchenyi iskola diákjai adtak műsort. Bajnok Gábor, a galéria vezetője elmondta, hogy az új kiállítótérben amatőr művészek kiállításai lesznek megtekinthetők.

Az első kiállításon Vörös Valéria textil alkotásai és festményei kerültek a falakra. A kiállítást Paár Ottília pszichológus, művészetterapeuta, alkotó nyitotta meg.

Vörös Valéria így vall alkotásairól:
„Lakberendező vizsgát tettem. A képzés során ismerkedtem meg a kollázstechnikával. Akrillal festek és textilkollázsokat készítek. Nem önmagáért a képért, hanem a lakásért festek, a benne élők jó közérzetéért. Lakásstílusokban gondolkodom – minimál, modern, vidéki, romantikus és retro. A kollázsokhoz természetes anyagokat használok, társítom a finom csipkét és selymes gyapjúszálat a durva jutával és szizállal. Felhasználok préselt virágszirmokat és mintás pamutszöveteket is. Spirituális tevékenységem mandalafestéssel egészítem ki.”

A Széchenyi István Művelődési Ház Galéria névadója:

Sz. Győrfy Klára
Budapest, 1925. november. 7. - Tatabánya, 2008. április 28.

Sz. Győrfy Klára festőművész, Tatabánya díszpolgára, számos pedagógiai publikációja révén lett az Apáczai-díj jutalmazottja, Komárom-Esztergom megye Művészeti díjának tulajdonosa. Tagja volta a Magyar Képzőművészek Szövetségének és a Magyar Képzőművészeti Alapnak.
Édesapja Győrfy József Károly, Vaszary János tanítványa volt, képzőművészeti hagyatéka a tatai Vaszary János Múzeum tulajdona, az ő biztatására jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Szőnyi István volt a mestere, akinek természetlátása, harmóniája, emberközpontúsága, művészetpedagógiájának őszinte humanizmusa nagy hatást gyakorolt a fiatal Sz. Győrfy Klára gondolkodására, műveire.
A diploma megszerzése után festőművész férjével, Szlávik Lajossal 1949 őszén költöztek Tatabányára, majd közösen megalapították a Bányász Képzőművész Kört. Tevékeny és megbecsült élete során nemzedékeket tanított a rajz és a képzőművészet szeretetére. Jelentős egyéni kiállítások mellett, műveivel állandóan jelen volt a tatabányai, megyei és külföldi képzőművészeti tárlatokon.

Felső képen: Sz. Győrfy Klára családja
A megnyitó ünnepségen készült fotók a kapcsolódó galériában megtekinthetők (fent).

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya