Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Szeptember 05. 11:55, hétfő | Helyi
Forrás: InfóTatabánya

Félmilliós adományt kapott a Tatabányai Mentőállomás (kapcsolódó galériával)

Félmilliós adományt kapott a Tatabányai Mentőállomás (kapcsolódó galériával)

Ez egy valódi meseszerű történet – fogalmazott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azon az adományozó ünnepségen, amelyet pénteken tartottak a Tatabányai Mentőállomáson.

Mélyen megérintette az adományozót, Ica nénit, az az eset, mikor kórházi tartózkodása során a szomszéd ágyon elhunyt mellette egy beteg. A történetet könnyek között mesélte el az adományozási ünnepségen megjelenteknek. A megható történet és a sok szenvedés, - ami mellett Ica néni korábban sem ment el szó nélkül - vezette arra, hogy Győrfi Pál televíziós felhívására megkeresse a mentőszolgálat alapítványát és félmillió forintot felajánljon eszközvásárlásra. A teljes neve elhallgatását kérve Ica néni annyit mondott el magáról, hogy 33 évig dolgozott a vendéglátásban és 1989 óta adományoz különféle célokra.

Dr Onódi Lívia a Komárom-Esztergom megyei 104 Mentőalapítvány titkára vette át az adományt és elmondta, hogy Ica néni hosszú évek óta felkarolja az elesettetek akár erdélyi gyerekekről, árvízkárosultakról legyen szó, de támogatott már idős otthonokat is. A mentők támogatása személyes indíttatású volt, Ica néni hallotta Győrfi Pál felhívását a televízióban, amelyben a lakosság segítségét kérte eszközök vásárlásához. - A felhívásra megkereste a mentőszolgálatot, hogy mivel tudna segíteni a napi munkánkban - modta el Dr. Onódi Lívia - és ennek alkalmából sikerült beszereznünk egy motoros szívóberendezést, ami félmillió forintba került. Az eszköz a csecsemőkortól az időskori betegekig mindenkinek használható és nagyon széles körben alkalmazható életmentő eszköz. Nemcsak orvosok illetve mentőtisztek, hanem a szakápolók is fogják használni, s ezáltal a lakosság egy magasabb szintű ellátást vehet majd igénybe.

Vincze László a Tatabányai Mentőállomás vezetője virággal is köszöntötte Ica nénit és a mentők nevében megköszönte az adományt. Beszédében elmondta, hogy 1,5-2 éve megnőtt az adományozók száma, a felhívások elérték a céljukat. A segíteni szándékozók, legyen az magánszemély, cég vagy önkormányzat megkeresi a mentőket majd egy személyes megbeszélést követően döntenek annak az eszköznek a megvásárlásáról ami a munkájukat segíti. A mostani adományból egy motoros szívó került megvásárlásra, amely az esetkocsikban falra rögzíthető, helyszínre vihető életmentő berendezés. 

Dr. Czirner József regionális orvosigazgató is jelen volt az eseményen. Nyilatkozatában kitért arra, hogy a megyében 8 mentőállomás van és nincs közöttük olyan, ahova az elmúlt években ne adományoztak volna valamilyen műszert vagy eszközt. - Fő cél, hogy a lakosságot közelebb hozzuk a mentőkhöz, és ezért adunk nyilvánosságot egy-egy ilyen eseménynek, hogy lakosság is láthassa, nem feltétlenül pénzadományhoz ragaszkodunk, hanem tárgyi adományokat is nagyon várunk. Szeretném kiemelni, hogy amióta a régió megalakult, összesen mintegy 7-8 millió forint összegben kaptak adományt a megye mentőállomásai, amely civilek, önkormányzatok és cégek támogatásából származik. Alap filozófiánk az, hogy olyat ne kérjünk, ami alapfelszerelés, minimum feltétel egy mentőautón. Komárom-Esztergom megyében minden mentőautóban van például félautomata defibrillátor és a véroxigén tartalmát mérő pulzoximéter is, miközben az ország csak most kezdi ellátni az autóit ezekkel a műszerekkel. Ezek a mi megyénkben nemcsak az esetkocsikon és rohamkocsikon, hanem minden mentőben megtalálhatók. A szakápolóinkat kiképeztük ezen műszerek használatára is. A lakosság részére rendszeresen tartott bemutatóinkon megmutatjuk az eszközparkunkat, hogy láthassák, milyen korszerű eszközökkel állunk a lakosság szolgálatában.

Győrfi Pál az Országos Mentő Szolgálat szóvivője így nyilatkozott:
- Az Országos Mentőszolgálat egy állami intézmény, merthogy az életmentés állami feladat, de hát azt azért látni kell, hogy az alapfeltételeken kívül bizony nem nagyon jut pénz másra és ezért mindig is nagy jelentősége volt az adományoknak. Ezek az adományok néhány évvel ezelőttig teljesen szervezetlenül érkeztek a mentőszolgálathoz, azonban most már néhány éve van egy központi alapítványa is a mentőszolgálatnak és talán már sokan találkoztak olyan levelekkel amit ez az alapítvány küld ki magánszemélyeknek, cégeknek és próbál támogatást gyűjteni. Én azt gondolom, hogy Ica néni története azért különleges, mert őt nem kereste meg senki, hanem ő volt az, aki jelentkezett a mentőszolgálatnál és azért is különleges, mert Ica néni valószínűleg nem tartozik az ország leggazdagabb 100 embere közé, mégis olyan nagyságrendben adományozott pénzt a mentőknek, ami azt gondolom, hogy még egy cégnek is becsületére válna. Ez a pénz a legjobb helyre került, hiszen már látszik is az a tárgy ami ebből született és amelyik valóban az életmentésben használható, - ugye ez egy valódi meseszerű történet.
V.A.
Segíts, hogy segíthessünk!
A Komárom-Esztergom megyei 104 Mentőalapítvány
számlaszáma:
CIB Bank ZRT: 10701032-44337506-51100005
Adószám: 18616428-1-11

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya