Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 14. 13:35, hétfő | Helyi

Fiatal városunknak 40 éves múzeuma van

Fiatal városunknak 40 éves múzeuma van

„40 éves a Tatabányai Múzeum” címmel jelent meg jubileumi kiadvány, melyet ünnepélyes keretek között mutattak be a Kereskedelmi Szakközépiskola aulájában megtartott ünnepségen.

„A Tatabányai Múzeum 2011-ben ünnepli alapítása negyvenedik évfordulóját. A történelemmel foglalkozók számára ez a 40 éves időtartam rövidnek tűnhet, de akik a múzeum tevékenységéhez kapcsolódva élték át ezeket az éveket, évtizedeket, azoknak életük mindennapi részévé vált az intézmény fejődésének valamennyi mozzanata. Ez a most megjelenő kiadvány egyrészt bemutatja, összefoglalja a kezdetektől a múzeum 40 éves történetét, a folyamatos előbbre lépés valamennyi meghatározó elemét, állomását, másrészt az intézmény jelenlegi helyzetét, gyűjteményeit, szakmai tevékenységét is felmutatja. Miközben tehát összegzi az elért eredményeket, egyúttal – rögzítve intézményi-szellemi-tárgyi állapotát – a további fejlődés lehetséges útjait is kijelöli. - írja a kötet ajánlójában Schmidt Csaba polgármester.

Az eseményen jelen volt a kötet másik ajánlójának szerzője, Bencsik János államtitkár, aki polgármesterként 20 éven át sikeresen működött együtt a múzeummal. „Idestova húsz esztendővel ezelőtt, első polgármesteri döntéseim között szerepelt egy önálló várostörténeti múzeum létrehozása, a tervszerű régészeti feltárások elindítása, a városi levéltár megalapítása, a közösségi identitásunk szempontjából fontos iratanyagok hazamenekítése, a bányászati skanzen kiemelt fejlesztése. Két évtized közös munkája során elkötelezett muzeológusokkal, részekkel, lelkes munkatársakkal, önkéntesekkel, múzeumbarátokkal dolgozhattam együtt. Közös gyökereinket tisztogattuk, mert mindannyian hittük, hogy kulturális örökségünk ismerete és szellemi megújulás nélkül, anyagi értelemben sem lehetséges eredményes és tartós újjászületés.” - mondta el köszöntőjében az államtitkár úr.
A kötetet Fűrészné Molnár Anikó a múzeum igazgatója mutatta be az eseményen jelen lévő - a múzeum jelenlegi és egykori dolgozói, rendszeres szponzoraik, aktivistáik, a baráti kör tagjai és a társintézmények munkatársai számára. Néhány kötetet személyesen nyújtott át azoknak, akik munkájukkal a legtöbbet tették városunk múzeumáért. Díszoklevéllel köszöntötték az államtitkár urat, valamint a a legrégebbi munkatársakat. Kiss Vendel, a múzeum igazgatóhelyettese 40 szál rózsából kötött csokrot adott át az igazgató asszonynak, ezzel köszönve meg az 1972 óta végzett munkáját. A vendégeket meglepetés is várta a születésnapon, A Stop Cukrászda hatalmas ünnepi tortáját Rabóczky Jánosné, a cukrászda vezetője személyesen szeletelte fel valamennyi megjelent vendégnek. A bensőséges ünnepséget követően még sokáig beszélgettek a vendégek, felelevenítve megannyi élményüket, melyek a Tatabányai Múzeumhoz fűzik őket immáron sok-sok esztendeje.

Felső képen: az ünnepi torta
Cikkben: Fűrészné Molnár Anikó múzeum igazgató és Bencsik János államtitkár
További képek
a kapcsolódó galériában tekinthetők meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya