Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Július 06. 08:56, péntek | Helyi
Forrás: tatabánya

Folytatódik a Szent Borbála Kórház korszerűsítése

Folytatódik a Szent Borbála Kórház korszerűsítése

A Modern Városok Programban megítélt közel hat milliárd forintos támogatásnak köszönhetően el is kezdődött a kórház H épületének felújítása, ami csupán az első üteme a komplex fejlesztési csomagnak.

Sorra indulnak Tatabányán a beruházások, amelyek a Magyar Kormánnyal a Modern Városok Program keretében kötött megállapodásnak köszönhetően valósulhatnak meg. A tizenhat fejlesztés összforrásigénye közel 91 milliárd forint. Az egykori bányakórház katolikus gimnáziummá és az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá alakítása, a Tulipános Ház megújítása, a helyi közösségi közlekedés megreformálása, az ipari park úthálózatának fejlesztése után a Szent Borbála Kórház korszerűsítése is megkezdődik. A részletekről Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő számolt be az egészségügyi intézmény "H" épületében, ahol az elmúlt napokban már meg is kezdődött a komplex, több ütemben megvalósuló, 5,9 milliárd forintos beruházás első fejezete. Az összesen több mint 3300 négyzetméteren az AXILL Kft. szakemberei dolgoznak a nyár folyamán.

Igazi sikertörténet a Szent Borbála Kórház közelmúltja, amelynek 170 ágyas, 5600 négyzetméteres új komplexumát három esztendővel ezelőtt adták át. A megújított központi műtővel és intenzív osztállyal, az új betegirányítási és informatikai rendszerrel, az új sürgősségi osztállyal és az eddig egymástól távol, szétszórtan működő kórházi osztályok a központi tömbbe való költöztetésével hatalmas lépést tudott tenni az önkormányzat azért, hogy a tatabányai, oroszlányi, tatai, kisbéri és komáromi térség mintegy 280 ezer főnyi lakosát modern kórházban láthassák el. Az új kórházi szárny felépítése mellett energetikai korszerűsítés is zajlott az egészségügyi intézményben, sürgősségi osztály épült, és tíz új, digitális röntgen berendezéssel is gazdagodott a kórház.

Az elmúlt években összesen több mint 10 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósított beruházások minőségi változást hoztak a kórház életébe, ugyanakkor az intézményen belüli egyenlőtlenségek is felerősödtek. A „H” jelzésű főépület két új, 2015-ben átadott szárnyában modern, korszerűen felszerelt betegszobákban kapnak elhelyezését immár a betegek, így elengedhetetlenné vált az épület gerincét képező északi és dél-nyugati oldalon elhelyezkedő fekvőbeteg osztályok komfortosabbá tétele is. A Modern Városok Programban megítélt újabb, közel hat milliárd forintos támogatásnak köszönhetően el is kezdődött a felújítás, ami azonban csupán az első üteme a komplex fejlesztési csomagnak. A „H” épület korszerűsítésének elkészülte után a Gőzfürdőt, valamint a tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi és kardiológiai rehabilitációs osztályait beköltöztetik majd a kórház központi telephelyére. A teljes beruházás a tervek szerint három év alatt valósul meg.

A „H” épület felújítása szakaszosan zajlik a következő időszakban annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás folyamatossága fennmaradhasson. Elsőként a 4. szárny 3., 4. és 5. emeletén található Krónikus Belgyógyászati, Neurológiai, Gasztroenterológiai és Ortopédiai és Traumatológiai Osztályt költöztették át ideiglenesen.

Az átalakítás során a hat hatágyas és a kettő kétágyas, komfortnélküli kórtermekből 2-5 ágyas - köztük akadálymentes - szobákat hoznak létre, szobánként szeparált fürdővel. A folyosónként egy-egy női/férfi fürdő és mosdó helyén az osztályok igényei szerint kórtermet vagy kezelőhelyiséget alakítanak ki.

Az épület tartószerkezeti rendszerében nem történik változás, azonban a kórtermek és vizesblokkok kialakításához kapcsolódóan megújul a gépészeti rendszer, a szellőző-, víz- és csatornarendszer; új padlóburkolatot kap minden helyiség. A felújítási munkákkal párhuzamosan a meglévő fűtési csőhálózatot és a radiátorokat a kivitelező AXILL Kft. átmosatja, és az utóbbiakat ellátja termosztatikus szelepekkel is. A jelenlegi villamosrendszert a kor műszaki, energetikai és szabványkövetelményeihez igazítják.

A 4. szárny felújítása július 20-ig tart. A „H” épület korszerűsítésének második üteme, a 3. szárny modernizálásával, július 25-én veszi kezdetét, és a tervek szerint augusztus 29-ig tart majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya