Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Január 19. 10:30, kedd | Helyi

Górcső alatt a megyei futball - interjú Khéner Lászlóval

Górcső alatt a megyei futball - interjú Khéner Lászlóval

-A labdarúgás mely szegmensében, területén történt előrelépés megyénkben az elmúlt évben? Az infrastrukturális fejlesztéseket tekintve milyen gyarapodásról lehetne beszámolni?
- 2011 óta a labdarúgás nagyon sok területén történt előrelépés. A legnagyobb fejlődést az infrastruktúra területén értük el, hiszen több tucat sportegyesület létesítménye újult meg az elmúlt években. Sportöltözők épültek, több klub kapott jóváhagyást villanyvilágítás kiépítésére vagy pályafelújításra. Tizennégy különböző méretű műfüves labdarúgó pálya épült meg hetven százalékos MLSZ támogatással.A Magyar Labdarúgó Szövetség 2011 óta átvállalja az amatőr klubok versenyeztetési költségeinek kilencven százalékát, ami nagy segítséget jelent az addig forráshiánnyal küzdő sportegyesületeknek. Nagy eredményeket értünk el a tömegesítés terén is, hiszen hétezer fölé emelkedett az igazolt labdarúgók száma, ami azt jelenti, hogy a megye lakosságának több mint 2 %-a focizik. A megyei igazgatóság szervezésében 2013-ban az öregfiúk bajnokság valamint 2015 nyarától már női bajnokságot is szervezünk. A női labdarúgásban óriási fejlődési potenciál van, amit szeretnénk kihasználni. A megyei igazgatóság fő feladata a megyei utánpótlás és felnőtt bajnokságok szervezése, de nagy erőket fektetünk az intézményi labdarúgás népszerűsítésére is. A Bozsik intézményi program (óvodák, általános iskolák neveznek) valamint a középiskolai Fair Play Cup is egyre népszerűbb, idén rekordszámú, vagyis ötven középiskolai csapat nevezett a tornára.

- Hány pálya épülhet idén és hol?
- A megyei társadalmi elnökség tavaly év végén további tíz különböző méretű műfüves pálya megépítéséről döntött. Bízunk benne, hogy idén ebből legalább nyolc pálya megvalósul. Környén, Tatabányán 3 db, Esztergomban 4 db, Zsámbékon és Komáromban épülhet műfüves labdarúgó pálya.

- A TAO támogatásnak köszönhetően idén is tervezhetőbb, kiszámíthatóbb a klubok számára a bajnoki évad?
- Mindenképpen tervezhetőbb, hiszen minden évben közzétesszük a TAO éves értékelési alapelveit, amely alapján ki tudják számolni a pályázó csapatok, hogy az indítani kívánt korosztályok után mennyi TAO támogatás igényelhető az adott bajnoki évre. A legtöbb támogatási igény infrastruktúra fejlesztésekre, edzői bérekre, utaztatásra valamint sportfelszerelésekre szokott érkezni.

- Idén is megrendezik több korosztályban az utánpótlás futsal tornát, valamint kiírták a téli műfüves bajnokságot. Mekkora az érdeklődés a megmérettetések iránt?
- Elmondhatjuk, hogy nagy érdeklődés övezi mindkét eseményt, hiszen a futsal tornákra nyolcvannégy fiú és kilenc lány csapat nevezett. Hozzáteszem, hogy a megyei I. osztályú kluboknak kötelező szerepeltetni korosztályaikat. Célunk, hogy minden gyerek megismerkedjen a futsal szakággal. A téli műfüves bajnokságra húsz egyesület nevezett, itt nagyobb volt az igény, de lehetőségeink időben és infrastruktúra terén behatároltak. Vizsgáljuk a bővítés lehetőségét, hogy a jövőben még több csapat felkészülését tudjuk a téli tornával segíteni.

- Az előző évben az amatőr felnőtt válogatott eredményesen szerepelt. Minek köszönhető ez a fellendülés?
- Nagyrészt köszönhető a kluboknál végzett munkának, hiszen ne feledjük, hogy a válogatottba meghívást kapó labdarúgók a sportegyesületeknél pallérozódnak. A kluboknál végzett szakmai munka minősége kihat a megyeválogatott teljesítményére. Természetesen ez igaz az utánpótlás válogatottakra is. Szeretném megköszönni a sportegyesületek egész évben nyújtott konstruktív hozzáállását, illetve a szakmai stáb éves munkáját. Húsz együttesből a legjobb nyolcban végeztünk, ami nagyon szép teljesítmény. Bízom benne, hogy hasonló sikereket fogunk elérni a jövőben is.

- A lányoknak is lehetősége nyílik bizonyítani a játéktéren?
- 2015-ben Józsa Sándor és Raffai Sándor vezetésével elindítottuk a női felnőtt válogatottak foglalkoztatását is. Szeretnénk 2016-ban további edzéslehetőségeket biztosítani, valamint felkészülési mérkőzéseket lekötni számukra.

- Január elején változott a megyei igazgatóság bizottságainak összetétele, már ami a „humán erőforrást” illeti?
- Évről évre növekszik a bizottsági ügyek száma. Eltelt négy év, átértékeltük a bizottságok munkáját és volt, ahol a hatékonyabb munkavégzés érdekében változtattunk.

- A tapasztalatok alapján növekedtek vagy csökkentek a nézőszámok az elmúlt idényben?
- Ezt nehéz megítélni, hiszen pontos adatokkal nem rendelkezünk. Bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt években több sportszervezetnél szerveződtek önkéntesen szurkolói csoportok, említhetném akár a Kecskéd KSK vagy a Vértessomlói SK szurkolóit. De nem csak a megyei I. osztályban, hanem a másod- és harmadosztályban is egyre több helyen alakulnak ki szervezett szurkolói csoportok, ami feldobja a megyei mérkőzések hangulatát.

- Megyénk nem a balhés mérkőzésektől hangos. Mit tesz az igazgatóság a biztonság fenntartása érdekében?
- 2014-ben létrehoztuk megyei szinten az infrastruktúra és biztonsági bizottságot, valamint együttműködési megállapodást kötöttünk a megyei Polgárőr Szövetséggel és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrkapitánysággal. Minden bajnoki forduló előtt a bizottság vezetője átnézni az aggályosnak vélt mérkőzéseket és arról tájékoztatjuk a rendőrséget valamint a megyei polgárőrséget. A sportpályákra nem való az erőszak, igazgatóságunk minden olyan esetben, ahol atrocitást tapasztal, legyen az játékvezetővel, játékosokkal vagy szurkolókkal szembeni erőszak, rendőrségi feljelentést tesz.

- A Bernd Storck vezette magyar válogatottra büszkék lehetünk a kontinensviadalra való kijutás miatt. A siker hatással lehet arra, hogy a gyerekek közül most többen választják a futballt?
- Meggyőződésem, hogy az Európa-bajnokságra való kijutás miatt még több gyerek fogja választani a sportágat. Nagy fegyvertény, hogy negyvennégy év után kint vagyunk az Eb-n, ebből profitálhat az egész magyar futballtársadalom. A sportágban dolgozók látják, hogy mennyi pozitív változás történt (pályafelújítások, tömegesítés) az elmúlt években, így bíztam a sikerben és bizakodó vagyok a jövőt tekintve is.

- Milyen tanfolyamokra lehet jelentkezni ebben az évben a megyei igazgatóságnál?
- Januárban indul játékvezetői tanfolyam, amelyre még várjuk a jelentkezőket. Jelenleg is tart a grassroots önkéntes sportszervezői kurzus, valamint az idén várhatóan elindul az amatőr C tanfolyam, ami specifikusan az amatőr felnőtt csapatok edzőinek szól. Bízom benne, hogy sok megyei edző kolléga él a tanulás adta lehetőségekkel. Nagyon fontosnak tartjuk a sportszakemberek képzését, hiszen a jövő az ő kezükben van. Minél képzettebb edzők és sportvezetők lesznek a magyar futballban, annál nagyobb esély van a sikeres folytatásra.

-Idén is megrendezik az immár hagyományos februári szakmai napot?
- Igen, idén február 19-én tarjuk szakmai napunkat a tatai edzőtáborban. A meghívott előadókkal folynak az egeztetések, február elejérekészen lesza konkrét program.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya