Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 24. 08:15, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Halálra késeltek egy francia rendőrnőt, a támadót lelőtték

Halálra késeltek egy francia rendőrnőt, a támadót lelőtték

Halálos késszúrás érte a franciaországi Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját a kora délutáni órákban; a támadót meglőtték és őrizetbe vették, de később belehalt sebeibe

- közölte pénteken az Europe 1 rádió és a BFM hírtelevízió. "Nem engedünk az iszlamista terrorizmussal szemben" - írta Emmanuel Macron államfő a Twitteren, jelezve, hogy a nemzet és a kormány a megölt rendőrségi alkalmazott "családja, a kollégái és a rendőri erők oldalán áll".

A BFM szerint a támadó tunéziai állampolgár. Tettének indítéka egyelőre ismeretlen. Az ügyben a nyomozást a terrorellenes ügyészség vette át, s "hivatali személy terrorista meggyilkolásának" vádjával indított eljárást.

Jóllehet az elkövető indítékai nem ismertek, a támadás módja (késes támadás), célpontja (hatóság) és ideje (péntek, a muszlimok szent napja) dzsihadista támadásra utal.

Valérie Pécresse, a párizsi regionális tanács elnöke a BFM TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy nem zárható ki a terrorista indíték.

A francia vádhatóság szerint az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint a tettes azt kiabálta, hogy "Allahu akbar!"

Az ügyészség a mobiltelefonja átvizsgálását követően közölte, hogy az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott. A nála talált személyi papírok szerint Jamel G.-nek hívják, 36 éves tunéziai állampolgár volt. 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátuszt kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban. 2020 óta munkavállalást is lehetővé tevő tartózkodási engedélye volt, és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt.

A közösségi oldalakon olvasható üzeneteiben a támadó évek óta elítélte az iszlamofóbiát, de a koronavírus-járvány miatti első országos lezárás óta csak imákat és idézeteket tett közzé a Koránból.

Jamel G. környezetéből három embert péntek este őrizetbe vettek. Nyomozati források szerint az egyikük fogadta be magához 2009-ben az elkövetőt, amikor Franciaországba érkezett.

A késelés a Párizstól 57 kilométerre délnyugatra lévő település rendőrőrsén történt, ahol az áldozat dolgozott. Az elkövetőt a helyszínen lévő rendőrök ártalmatlanították.



A Le Parisien című helyi lap szerint a 49 éves áldozat éppen ebédszünetéből tért vissza, amikor megtámadták. Még a helyszínen belehalt a nyakát ért szúrásokba. A nőnél nem volt fegyver, 28 éve dolgozott a helyi rendőrőrs recepcióján, egy 13 és egy 18 éves gyerek anyja volt.

Rendőrségi források szerint a tragédia 14 óra 20 perckor történt a 26 ezer lakosú település rendőrőrsének bejáratánál a két biztonsági kapu között. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor mögöttük a kapu bezáródott, elővette a kést, és a kapu másik oldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer lálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.

A rendőrség a kora esti órákban házkutatást tartott az elkövető Rambouillet-ban található otthonában.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő közölte, hogy Jean Castex miniszterelnök a történtek helyszínére utazik.

"Franciaország elvesztette egyik mindennapi hősét egy végtelen gyávaságból elkövetett barbár cselekedet következtében" - jelentette ki Castex, aki szerint Párizs térsége újból terrorizmus áldozatává lett.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy ugyanezen a környéken, a Párizshoz közeli Yvelines megye egyik másik településén, Magnaville-ben 2016-ban két rendőrt szintén késsel ölt meg egy dzsihadista. Felidézte a Samuel Paty történelemtanár elleni tavaly októberi dzsihadista támadást is, amely szintén a közelben történt. A tanárral azért végzett egy 18 éve csecsen iszlamista, mert megmutatta a Mohamed-karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren erősítette meg a késeléses támadást, egyben közölte, hogy szintén a helyszínre utazik. Azt is bejelentette, hogy a kormány megerősíti a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsök és a csendőrségek bejáratánál.

Philippe Benassayam képviselő, akinek választókerülete a térségben van, részvétét nyilvánította a történtek miatt. Figyelmeztetett, hogy jobban meg kell védeni a rendfenntartókat, mert szerinte szinte napi rendszerességű támadásoknak vannak kitéve.

"Ugyanazok a szörnyűségek követik egymást" - írta Marine Le Pen radikális jobboldali politikus Twitter-oldalán. Úgy fogalmazott, hogy mindig "ugyanazokról az iszlamista indítékokról" van szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése