Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Március 12. 14:32, hétfő | Helyi

Hamvas Bélára emlékeztek

Hamvas Bélára emlékeztek

„Kedves kötelességemnek teszek eleget, amikor egy szál virág kíséretében köszönöm meg minden hölgy tagtársunknak és támogatónknak azt a munkát, amelyet közösségünkért végeznek.” – így köszöntötte az Oroszlányi Rákóczi Szövetség lányait és asszonyait vitéz Nagy Csaba elnök, akiket egy-egy szál rózsával ajándékoztak meg nőnap alkalmából.
Ezt követően került sor a felvidéki Léváról érkezett mérnök-irodalmár Ing. Ürge László előadására, aki a lévai magyarságot összefogó kulturális egyesület választmányi tagja. Hosszú évekre nyúlik vissza az Oroszlányi Rákóczi Szövetség és a szlovákiai kulturális szervezet közötti kapcsolat, melynek fő célja a kultúra, az irodalom, a történelem népszerűsítése, a magyar anyanyelv ápolása és védelme, valamint az identitás megőrzésének elősegítése.
A rendezvényen az előadó Hamvas Béla író-esszéista, filozófusra emlékezett születésének 115. évfordulója alkalmából. Hamvas Béla a felvidéki Eperjesen született, iskolai tanulmányai után a Budapesti Hírlap munkatársa, majd a Fővárosi Könyvtár könyvtárosa volt. A Sziget című irodalmi társulás és lap alapítója. Antológiát szerkesztett, a modern magyar művészetekről Kemény Katalinnak együtt írt tanulmányát (Forradalom a művészetben, 1947) Lukács György támadta. Forradalmisága miatt állásából is eltávolították. 1948-ban B-listázták, a közéletből és a közigazgatásból nem kívánatos személynek nyilvánították. Az ’50-es ével második felében az Erőmű Beruházási Vállalat dolgozója lett. Éppen ötven éve, 1962. márciusában helyezték át Inotáról Oroszlányba az új erőmű építkezéséhez. Innen ment nyugdíjba raktárosként 1964. márciusában. Oroszlányi évei alatt főként az erőműi lakótelepen lakott és itt írta meg a fő művének tartott Scientia Sacra második részének legfontosabb fejezeteit, így az Antikrisztust is. Az ’70-es évekig művei tiltólistán voltak. Nyilvános rehabilitációja a ’80-as évektől indult meg szerény mértékben. Munkásságát 1990-ben posztumusz Kossuth-díjjal ismerték el.
A nagy érdeklődést kiváltó megemlékezés, - melyen Takács Károly polgármester és Lázár Mózes, az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója is részt vett - igazolta Oroszlány Város Képviselő-testületének február 28-i döntését, melynek határozata alapján a városban működő Gimnázium és Szakképző Iskola 2012. szeptember 1-jétől Hamvas Béla nevét viseli majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya