Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Április 14. 00:00, péntek | Helyi

HANG NÉLKÜL VÉDTELENÜL

HANG NÉLKÜL VÉDTELENÜL

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság jó tanácsai:

A hallás az egyik legfontosabb érzékünk, sok esetben elõbb érkezik az agyunkba hanginformáció, mint látnánk a közeledõ autót, motort. Ha hangos zenével vagy telefonbeszélgetéssel nyomjuk el a hallásunkat, komoly, akár halálos veszélynek tesszük ki magunkat.

Egyre több elektromos vagy hibridautó cirkál az utakon, ami fokozott figyelmet kíván a gyalogosoktól. Ezek ugyanis a benzinés dízelüzemû jármûvekhez képest szinte teljesen hangtalanok, fõleg kis sebességnél, amikor a súrlódás és a szél sem kelt zajt.
A veszély valós: az Egyesült Államokban évente 2400 balesetet okoznak a csendes autók. Az ottani közlekedési hatóság, az NHTSA felmérése szerint 66 százalékkal nagyobb egy kerékpárossal és 37 százalékkal egy gyalogossal való ütközés esélye 60 km/h-s sebesség alatt, mint a hagyományos hajtású kocsikkal. Emiatt a hatóság már intézkedett: 2019-tõl kötelezõ mesterséges hangot kiadnia ezeknek az autóknak. A generált zajnak 48 és 58 decibel közötti hangerõvel kell szólnia, hogy a járókelõk 15 méteren belül meghallják. Ez irányban végzett kutatások szerint a hagyományos belsõ égésû motorok hangja a leghatékonyabb figyelmeztetés, ehhez a hanghoz mindenki az érkezõ autót társítja, és alacsonyabb hangerõn is megfelelõen érzékelik a gyalogosok. Ugyancsak fontos, hogy a hangból következtetni lehessen arra, hogy éppen gyorsul vagy lassul a jármû. Hasonló biztonsági újítás a kettõs kürt is, vagyis az autóban van egy
csendesebb duda is, amivel a gyalogosokat lehet figyelmeztetni anélkül, hogy
megsüketülnének vagy megijednének. Ezzel a többi közlekedõ autós
figyelmét sem vonjuk el feleslegesen, mint a normál kürt használatával.
Egy dél-koreai elemzés szerint a mellékutakon lassan közlekedõ hibridautók baleseti aránya 5,5 százalék, míg a hagyományos hajtású kocsiké 3,5 százalék.

Sajnos az utóbbi idõben egyre gyakoribb, hogy fõként a fiatalok figyelmét annyira elvonja a zene, hogy extrém hanghatásokra sem reagálnak, például egy mentõ-, rendõr- vagy tûzoltóautó szirénája. Okozott már halálos balesetet a hangos zene miatti figyelmetlenség, szirénázó mentõautó gázolt el egy fiatalt, aki a fülhallgató miatt nem hallotta.
● A fül- vagy fejhallgatón keresztül nagy hangerõvel szóló zene amellett, hogy elvonja a figyelmet, elnyomja azokat a külsõ hangingereket, amelyek észlelése a biztonságos közlekedés szempontjából nagyon fontos lenne!
● A dübörgõ basszus még a közeledõ vonat vagy szirénázó jármû hangját is tompítja,ami akár az életünkbe is kerülhet!
● Egyébként is nehéz megbecsülni a közeledõ jármûvek sebességét, távolságát, ha azonban fülünket sapka takarja, vagy zenét hallgatunk, szinte lehetetlen.
● Franciaországban tilos a motorosoknak, Németországban és Japánban pedig rajtuk kívül a bicikliseknek is a fülhallgató használata.

A felmérések szerint a gyerekek és az idõsebbek jóval veszélyeztetettebbek.
A probléma egyébként nem teljesen új, a régi korok közlekedési eszközei közül a lovas szán volt hasonlóan halk, ezért volt szükség a száncsengõre, ami felhívta az emberek figyelmét a veszélyre.
A balesetek elkerülése érdekében ezért ne csak a fülünkre, hanem a
szemünkre is hagyatkozzunk, mielõtt lelépünk a járdáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya