Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Október 04. 04:59, szerda | Külföld
Forrás: mti

Ismét hatmillió fölé emelkedett a müncheni Oktoberfest látogatóinak száma

Ismét hatmillió fölé emelkedett a müncheni Oktoberfest látogatóinak száma

Ismét a megszokott szintre, hatmillió fölé emelkedett a látogatók száma a világ legnagyobb sörfesztiválján, a kedd este véget érő müncheni Oktoberfesten.

A szervezők előzetes becslése szerint 6,2 millióan látogattak el az Oktoberfestre, ami több mint félmilliós növekedés tavalyhoz képest, amikor a terrorveszély és a rossz idő miatt másfél évtizedes mélypontra, 5,6 millióra süllyedt a látogatók száma.

Az új biztonsági koncepció bevált, az idei Oktoberfest "nagyon biztonságos" volt - emelte ki Marcus da Gloria Martins, a müncheni rendőrség szóvivője a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor közszolgálati médiatársaság beszámolója eszerint.

Egyedül az ismertté vált szexuális zaklatások száma emelkedett nagymértékben, 67 esetet regisztráltak a tavalyi 34 után. Ez azonban főleg a videokamerás megfigyelő rendszer kiterjesztésének tulajdonítható, a több kamera révén a rendőrök több esetről szereztek tudomást, és indítottak eljárást.

A szervezők összesítése szerint idén 65 országból látogattak el a müncheni Terézia-rétre (Theresienwiese), ahol a kezdetektől, 1810-től rendezik a fesztivált. A látogatók nemzetiségét a réten felállított készpénzfelvevő automaták adataiból lehet tudni - áll a közleményben.

A 184. Oktoberfesttel a rendőrök és a szervezők mellett a 16 nagy és 22 kisebb sörsátor üzemeltetői is elégedettek. A fesztivál 18 napja alatt 7,5 millió liter sört adtak el, minden korábbinál magasabb, literes korsónként átlagosan 10,95 eurós (3400 forintért) áron. A vendégek elfogyasztottak egyebek mellett 127 ökröt és 59 borjút is.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. A fesztivál eddig - háborúk és járványok miatt - 24-szer maradt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése