Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 12. 13:33, szerda | Helyi

Új és régi Székelyföldön

Új és régi Székelyföldön

Tatabányai delegáció járt Udvarhelyszéken székelyudvarhelyi kapcsolatainak ápolására, élénkítésére.

Az október 5-9. közötti utazást Salló Győző önkormányzati képviselő vezette, és a csapatban más civil szervezetek és intézmények képviselői is helyet kaptak: Váradi Ágota (Tehetséggondozó és Léleksegítő Alapítvány), Pomázi Ágnes (Bárdos Lajos Vegyeskórus), Begala Anna (Sárberki Óvoda vezetője), Csík Rudolf (Hotel Sport vezetője), Cserteg István (Peron Music Alapítvány) és Balogh Ibolya (Tatabánya külügyi, kisebbségi és civil referense). Az utazás célja a Tatabánya és Székelyudvarhely közötti kapcsolat további erősítése a három szféra területén az igényesség mentén. Az utazás sikerét mindkét partnerváros támogatta.

A két város kapcsolatának kibővítésére keresett lehetőségeket az október 6-i Székelyudvarhelyen szervezett találkozó, amelyen a kiutazó tatabányai delegáció tagjaival Székelyudvarhely polgármestere, Bunta Levente udvarhelyi szakemberekkel tárgyalta meg a kapcsolatok szélesítését. A találkozó rendkívül jó hangulatban, kreatív megoldásokat keresve zajlott. A tatabányai csapat részt vett a városi ünnepélyes koszorúzási ünnepségen az aradi vértanúkra emlékezve. Itt Tatabánya Megyei Jogú Város koszorúját Salló Győző és Balogh Ibolya helyezte el a Vasszékely emlékműnél.
Az első hivatalos kapcsolatokban szerepelt még a helyi turisztikai iroda vezetőjével való találkozás, amelynek köszönhetően a tatabányai delegáció jobban megismerhette Udvarhelyszék központját, történetét. A szakmai eredmények közözött sport és oktatási kapcsolatok bővítésére is tett kezdeményezést Salló Győző.
Januárban találkozásra van lehetőség Tatabányán, a Kodály iskola által szervezett Interball kupán. Benedek Árpád Csaba a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy hajlandó szorosra fűzni a kapcsolatokat nem csak az utánpótlás, de a felnőtt csapatok terén is.
A második napon szervezetek, intézmények kapcsolatai születtek, vagy bővültek a sport, a gasztronómia, az oktatás és a művészetek területén. A civil kapcsolatok rendszerében megismerhettük a stratégiai alapú civil jó példákat Orbán Árpád (Civitas Alapítvány) és Szilágyi Csaba (Lia és Wolter Alapítvány) segítségével, ahol a szervezetben partnerként együttműködőként dolgozók a helyi közösségek erősítésén dolgoznak a közös sikerért. A Sárberki Óvoda 2012-ben fogadja a Lia Alapítvány védett gyermekeit a szakemberekkel együtt. Ebbe a projektbe besegít majd a Lélesegítő és Tehetségondozó Alapítvány, valamint a Peron Music Alapítvány is. A Sport Hotel vezetője Csík Rudolf gasztronómiai találkozóra talált partnereket.

A Peron Music Alapítvány képviseletében utazó Cserteg István a zenei kapcsolatok fejlesztése érdekében találkozott a szeptemberi tatabányai Peron Tehetségkutató udvarhelyi zenekarával, valamint zenében jártas szakemberekkel. A Face Today zenekar tagjai szívesen alakítanak ki cserekapcsolatot a tatabányai Long Beach zenekarral, és ezen kívül elkezdődött a 2012. évre vonatkozóan egy székelyföldi Peron Music Tehetségkutató előkészítése Lukács Előd és Cserteg István között.

Pomázi Ágnes Alla Breve vegyeskar karnagyával, Kovács Lászlóval, és egyik énekesével, Kerekes Csillával került szakmai kapcsolatba, az együttes nyitott egy kórus-kapcsolat felvételére, közös koncertekre.

Az út nagy előnye volt, hogy a három szféra érdekeit szolgálta, jó példák megtekintésében volt érdekelt, mint ahogy abban is, hogy a kapcsolatok Udvarhellyel a kölcsönös tiszteleten, magas szakmai színvonalon valósulhassanak meg, figyelembe véve a lélek épülését, közös sikerek elérését.
Salló Győző, a delegáció vezetője így összegezte az utat: „Összegezve, elmondhatom, hogy reményeink felettire sikeredett a látogatásunk. Sok jó kapcsolatot találtunk, építkezésnek alapjait raktuk le. Nagy szükségünk van erre, mindkét irányba. Segítőkre, barátokra találtunk, olyanokra, akik szeretnének velünk együtt lenni, mind az örömökbe és az esetleges bánatokban is. Reméljük, hogy lesz lehetőségünk ezt a fejlődő kapcsolatrendszert tovább építeni, újabbakat keresni, a régieket ápolni.”
Legközelebb december elején a Szent Borbála Napokkal egy időben a város testvérvárosi találkozójára érkezik Székelyudvarhelyről delegáció, amelyben ottani önkormányzati és civil szakemberek kapnak helyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya