Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 09. 10:44, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Jogerősen 10 és 18 év egy tatabányai férfi gyilkosainak

Jogerősen 10 és 18 év egy tatabányai férfi gyilkosainak

Jogerősen 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre, ill. 18 év fegyházra ítélte kedden a Győri Ítélőtábla azt a két fiatalt, aki három éve kirabolt, majd különös kegyetlenséggel megölt egy tatabányai férfit.

Kovács Tamás bíró a szóbeli indokolásban elmondta: az elsőrendű vádlott a cselekmény elkövetésekor még fiatalkorú volt, így vele szemben az akkor hatályos törvény szerinti maximumot hagyták helyben, a másodrendű, fiatal felnőtt vádlott esetében pedig az ügyészi fellebbezéssel egyetértve súlyosbították az első fokon kiszabott, 16 éves fegyházbüntetést.

A két férfit rablásban és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek, mindkét esetben megállapítva, társtettesként jártak el.
A bíró hozzátette, hogy sem a bíróság, sem a két védő nem tudta "kikezdeni" az első fokon meghozott ítéletet. Hangsúlyozta: a "kirívóan embertelen módon" eljáró két fiatalember esélyt sem adott a sértettnek, hogy meneküljön.
Utalt rá: a beismerésben lévő elsőrendű vádlott első fokon is a törvényi maximumot kapa, a másodrendű esetében - aki igyekezett minden felelősséget társára hárítani, azt hangoztatva, hogy próbálta visszafogni - a jogosnak ítélt ügyészi súlyosbítási kérelemnek hely adtak, ugyanakkor nem akarták a jogszabályi plafonértéket kiszabni.
Majoros Gábor ügyész azt hangoztatta, hogy a két vádlottnak "őrült szerencséje volt", mert egyikük két hónappal állt a 16., a másik eggyel a 20. születésnapja előtt; ha nagykorúak lettek volna a tett elkövetésekor, most "arról vitatkoznánk, hogy 35 vagy 40 év múlva helyezhetők-e feltételesen szabadlábra".
Szerinte a másodrendű vádlott azzal tette fel tettére a koronát, hogy a rabolt kétszáz forintból azonnal vett magának egy diós süteményt, és teljes nyugodtsággal elfogyasztotta. Ő ugyan "valamivel kevesebbet" tett az áldozat életének kioltásáért, de ez is elég lett volna annak halálához.
Ez motiválatlan cselekedett volt: az elkövetők nem tudtak mit kezdeni a szabadidejükkel - jegyezte meg.
A vád szerint három évvel ezelőtt Tatabányán az utcán az egyik fiatalember hátba rúgta a sértettet, a földön fekvő férfit mindketten bántalmazták, majd testét a patakba görgették. Amikor megpróbált kimászni a mederből, mindketten fejbe rúgták, majd egyikük egy fahusánggal, másikuk egy éles, sarkos kővel fejbe dobta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya