Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 13. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Két év alatt duplájára nőtt a hazai napelemes kapacitás

Két év alatt duplájára nőtt a hazai napelemes kapacitás

Duplájára nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2021 végéhez képest - tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium kedden a Facebook oldalán.

Közölték: 2024 februárjában is folytatódott a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon. Az ipari naperőművek kapacitása 3478 megawattra nőtt, háztartási méretű napelemes rendszerekből pedig már közel 260 ezer működik 2362 megawatt összteljesítménnyel.

A saját célra termelő erőművek további 260 megawattjával a teljes napenergia kapacitás elérte a 6100 megawattot, így hat évvel az eredeti határidő előtt valóra váltak a korábbi 2030-as célszámok (6000 megawatt összteljesítmény és 200 ezer háztartási kiserőmű).

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata ezért a következő évtized elejére 12 000 megawatt naperőművi kapacitással számol - tájékoztattak.

A tavalyelőtti több mint 1000 megawatt után 2023-ban is rekordmértékben, mintegy 1600 megawattal nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A napenergia aránya az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb, 18 százalék feletti az áramtermelésben.

A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés a naperőművi összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

A jövő a zöld energiáé: a kormány a 75 milliárd forint keretösszegű Napenergia plusz programmal segíti a családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében.

A mostanáig beérkezett közel 12 ezer támogatási kérelem elbírálása folyamatosan zajlik. Ezer pályázó esetében már a kedvező döntések is megszülettek, kivitelezőik az elosztói engedély birtokában megkezdhetik a napelemek és energiatárolók beszerzését, üzembe helyezését - írták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország