Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 28. 07:29, szerda | Külföld
Forrás: mti

Két újabb dízel autó bukott meg az emissziós teszten

Két újabb dízel autó bukott meg az emissziós teszten

Két dízelautó, egy Opel Zafira és egy Smart ForTwo modell bukott meg a német szövetségi közlekedési minisztérium szén-dioxid-kibocsátási tesztjén.

A minisztérium kedden adott tájékoztatása szerint a két - már nem gyártott - dízelmotoros modell a gépkönyvben megadott érték felett bocsát ki szén-dioxidot. A 0,8 literes dízelmotorral rendelkező Smart modellnél még további vizsgálatokra lesz szükség az intézkedésekhez - áll a közleményben, az 1,6 literes dízelmotorral szerelt Zafira modellt azonban a motorvezérlő szoftver frissítésére vissza kell hívnia az Opelnek.

A minisztérium nem vonja vissza az érintett modellek típusengedélyét és nem kell módosítani az autók szén-dioxid-kibocsátás alapján megállapított gépjárműadóját sem, mivel a mért és a megadott értékek között az eltérés nem haladja meg a tíz százalékot.

A két modellből együttesen kevesebb mint tízezer van forgalomban Németországban.

A Volkswagen dízelbotrányát követően a német szövetségi közlekedési minisztérium 29 gyanús autó emissziós tesztjét rendelte meg.

A típusengedéllyel rendelkező, vagy Németországban gyártott modellekből 19-en már elvégezték a méréseket. Ennek kivonatos eredményéről tájékoztatta kedden a Képviselőházat (Bundestag) még a nyári törvényhozási szünet előtt Alexander Dobrindt közlekedési miniszter. Elmondta: a vizsgált modellek többségénél a tesztek során mért kibocsátási és fogyasztási értékek a megadott szintek alatt maradtak. A fennmaradó tíz modell méréseit a következő pár hónapban végzik el.

Alexander Dobrindt bejelentette, hogy a közvéleményben kialakult bizalomvesztés miatt a kormány az autóipari cégek, az érintett minisztériumok, a fogyasztóvédő és környezetvédő szervezetek bevonásával egy önálló intézményt tervez felállítani a járművek emissziós és fogyasztási értékeinek a megállapítására.

Az intézmény működését az autóipari ágazat finanszírozza majd évi kétmillió euróval. Az intézet tesztpados mérések mellett valós forgalmi körülmények között is méri majd a járművek fogyasztási és kibocsátási értékeit, évente mintegy hetven modellre.

A tervezett intézet mérései nem helyettesítik majd a típusengedélyek kiadásához szükséges teszteket, amelyeket az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján az idén ősztől a valós használati körülményeket már jobban közelítő módszerekkel kell elvégezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.