Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Október 06. 06:00, csütörtök | Helyi

Kevesebb káros anyag jut az Által-érbe Tatabányán és Tatán

Kevesebb káros anyag jut az Által-érbe Tatabányán és Tatán

A tatabányai Által-érbe évente mintegy 25,5 tonnával kevesebb nitrát kerül majd az Északdunántúli Vízmű Zrt. szennyvíztisztító telepeinek fejlesztését követően.

A környezetkímélő intézkedések és a milliárdos fejlesztések kapcsán tartottak tájékoztatót az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. székházában ahol a meghívott szakemberek, Tata és Tatabánya városok vezetői, a vízügyi hatóságok valamint a sajtó képviselői voltak jelen.

Az eseményen részt vettBencsik János klíma- és energia ügyekért felelős államtitkár, aki beszédében elmondta, hogy azelmúlt egy esztendőben az Új Széchenyi Terv keretében 142,5 milliárd forint értékű szennyvízkezelési és vízgazdálkodási beruházás indult, mely éghajlatvédelmi és fenntarthatósági szempontból jelentős előrelépés Magyarország számára.

„A tatabányai szennyvíztisztító telep fejlesztése hozzájárul ahhoz, hogy az Által-érnitrát terhelését minimálisra csökkentsük megfelelve ezzel az előírt összes nitrogén határértéknek. A fejlesztés elsődleges célja az elfolyó szennyvízben a szigorú nitrogén határértékek biztosítása, ezáltal a környezet kímélése. Az elvégzett munka, beruházás és fejlesztés a vízmű és a fogyasztók közös érdeke. A projekt nemcsak a jelent, hanem a jövőt is szolgálja.”– mondta Dr. Jelen Tamás, az Északdunántúli Vízmű Zrt. igazgatója.

"A tatai Öreg-tó, és annak vízgyűjtőjébe tartozó Által-ér védelme érdekében az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak megfelelően a szennyvízkezelés során szigorú határértékeket kell betartani. A tatabányai szennyvíztisztító telepről elfolyó víz összes foszfor tartalma egész évben nem lehet nagyobb 1 mg/liternél, az összes nitrogén tartalma május 1. és november 15. között a 10 mg/liternél. Ahhoz, hogy a tatabányai szennyvíztisztító ezt teljesíteni tudja, a telep szennyezőanyag eltávolítási hatásfokának legalább 90 százalékot kell elérnie. Ehhez a szennyvíztisztító jelenlegi tisztítási teljesítményének növelése szükséges, hogy a tisztított szennyvíz minősége megfeleljen az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség határozata általelőírt kibocsátási határértékeknek" - hangzott el Simon Ferenc, az Észak-dunántúli Vízmű általános és műszaki vezérigazgató helyettesének tájékoztatójában.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében az Északdunántúli Vízmű Zrt. összesen 2223488650 forint összegű támogatást nyert el a tatai és a tatabányai szennyvíztisztító telepek fejlesztésére. Az Európai Uniós forrás felhasználásával 2011. július 14-én megkezdődött a tatabányai telep fejlesztése. A kivitelezés kezdetén a magas talajvízszint miatt vákuum-kutakat telepítettek, majd egy hét folyamatos vízszintsüllyesztés után megkezdődtek a földmunkák. Az építési munkák a tervezett ütemben haladnak, a fejlesztés várható befejezése 2013. év közepe. Tatán az építési munkák várhatóan 2011 októberében kezdődnek, és a fejlesztés várhatóan 2013. év végén zárul. A fejlesztés teljes költsége Tatabányán 1.459.864 ezer Ft, amiből 1.112.497 ezer Ft támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam, míg Tatán a fejlesztés teljes költsége 1.307.049 ezer Ft, amelyből 1.110.991.650 Ft támogatást nyújt az Európai Unió és a Magyar Állam.

A székházbeli tájékoztatót követően a projekt készülő létesítményét is megtekintették a meghívott vendégek a tatabányai szennyvíztisztító telephelyén.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt., mint a térség meghatározó szolgáltatója, fejlesztési célkitűzéseinek megvalósítása során kiemelt figyelmet fordít a szigorodó hazai és uniós környezetvédelmi előírások betartására. Mindemellett szem előtt tartja a fogyasztók és az önkormányzatok igényeinek és elvárásainak megfelelő, minőségi szolgáltatás megvalósítását. A jövőben is arra törekszik a Társaság, hogy a pályázati úton megszerezhető uniós pénzforrások felhasználásával hozzájáruljon a térség, valamint a települések infrastruktúrájának fejlődéséhez, a vízi-közművek és szennyvíztisztítási technológiák folyamatos fejlesztéséhez, a környezet megóvásához.


Tatabányán már elindult az építkezés Tatán októberben indul a beruházás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya