Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Augusztus 30. 09:32, kedd | Helyi

Kifizették a büntetést a külföldi szabálysértők

Kifizették a büntetést a külföldi szabálysértők

A nagy melegben jobbára a víz fogyott Komárom-Esztergom megyében, a két napos fokozott közúti ellenőrzés során alig akadt ittas járművezető.

164 járművezetőből háromnál mutatott pozitív eredményt az alkoholvizsgálat. Mindhárman kerékpárosok voltak Ketten közülük már a helyszínen szembesültek a büntetéssel és igencsak elcsodálkoztak a fejenkénti 60.000 forintos bírságon.

Sajnos a tapasztalat még mindig rossz a passzív biztonsági eszközök használatával kapcsolatban. 20 fővel intézkedtek a rendőrök amiatt, mert nem használták a biztonsági övet. Sajnálatos tény továbbá, hogy a sebességhatárokat sokan hagyják figyelmen kívül. 45 fővel szemben indult a sebességtúllépés miatt közigazgatási eljárás, míg 52 gépjárművezető csekken rója le büntetését, vagy az M1-es autópálya vonatkozásában a helyszínen fizetett.

A visszatartás intézményének alkalmazására nem volt szükség Komárom-Esztergom megyében, az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán közlekedő külföldi szabálysértők mindegyike a helyszínen fizette meg a szabálysértés elkövetése miatt kiszabott bírságot. A Rendőrség kétnapos fokozott ellenőrzése során az M1-es autópálya Komárom-Esztergom megyei szakaszán 20 külföldi állampolgárt kaptak gyorshajtáson a rendőrök. Őket összesen 657.200 forint szabálysértési bírság megfizetésére kötelezték.

A jogszabályok 2011. július 1-jétől változtak Magyarországon. Gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, vagy ittas járművezetés esetén a közúti forgalomban történő ellenőrzés alkalmával a Magyar Köztársaság Rendőrsége a járművet a bírság (30.00-300.000 forint), illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig visszatarthatja.

Szintén visszatartható a gépjármű, ha az eljáró hatóság a közúti ellenőrzés során megállapítja, hogy a jármű vezetőjének, vagy üzembentartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn.

Szigorúbban büntetik az ittas járművezetést is. A bűncselekménynek nem minősülő ittas vezetés esetében fix bírságtételek kerültek bevezetésre (150 ezer, 200 ezer, 300 ezer forint), kiszabása során a hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége.

Közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetén előéleti pont kerül alkalmazásra azon külföldi járművezetővel szemben, aki a magyar hatóságok által kiállított vezetői engedéllyel rendelkezik. Járművezetés ittas vagy bódult állapotban bűncselekmény gyanúja esetén a vezetői engedély elvételre kerül.

Szigorodtak az egyes jogsértésekhez rendelt előéleti pontszámok. A szabálysértéseknél az eddigi 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetében az eddigi 6 helyett 9, szándékos bűncselekményeknél 9 helyett 11 pont kerül meghatározásra. Az új szabályozás szerint akár 2 súlyos szabályszegés elkövetése oda vezethet, hogy a gépjármű vezetője eléri a 18 pontot, és a vezetési jogosultság 6 hónapig tartó szüneteltetésére kerül sor.

Új elemet képeznek a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegés esetében alkalmazható pontszámok, amelyek igazodva a szabálysértésekhez, 1-8 pont között kerültek meghatározásra.  

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya