Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Január 31. 09:19, kedd | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Kiváltás pályázattal

Kiváltás pályázattal

A bentlakásos intézmények modernizációját célozza az Új Széchenyi Terv keretében, hét milliárd forint értékben megjelent pályázat. A bentlakásos intézmények kiváltásának célja a lakók életminőségének javítása, illetve az éle

Pályázni a konvergencia régiókban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl) lehet.
„Szemléletváltásra van szükség a fogyatékossággal élő emberek ellátása során annak érdekében, hogy az egyén szükségleteinek és igényeinek megfelelő, a képességeire alapozó, önálló életvitelt segítő szolgáltatási rendszer épüljön ki.” – mondta Soltész Miklós, Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Mentálhigiénés és Rehabilitációs Intézetében, Síkvölgyön. A fogyatékossággal élő személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény rendelkezik arról, hogy a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, 50 főnél nagyobb férőhelyszámú szociális intézményeket ki kell váltani. Ez jelenleg száz intézmény és 11 939 férőhely kiváltását jelenti. A törvény szerint 2013. december 31-ig legalább ezerötszáz fő fogyatékos és pszichiátriai beteg személynek ellátást nyújtó intézményi férőhely kiváltását kell végrehajtani. Ehhez az európai uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztési programok nyújtanak támogatást. A találokzón Schmidt Csaba polgármester elmondta: Az önkormányzat lehetőségei szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy az egészségügyi és szociális területeken biztonságosan működjenek az ellátó szervezetek. Kiemelte, hogy a pályázatok révén a város nem csak a működtetésre, hanem a fejlesztéseket is támogatni kívánja. A kiváltás azt jelenti, hogy az intézményi ellátást jelenleg szolgáló épületek helyett új épületek létesülnek. Minden esetben alapfeltétel, hogy a létrehozott, ellátási célokat szolgáló épületek a településbe integráltan, belterületen, azaz nem szegregált lakókörnyezetben, jól megközelíthetően helyezkedjenek el. A program során forrást lehet biztosítani egyebek közt a pályázó fenntartásában lévő fogyatékos személyek, vagy pszichiátriai és szenvedélybetegek napközbeni gondozására/fejlesztésére, a szabadidő eltöltésére, valamint az étkezésre. A pályázatra az intézményfenntartók pályázhatnak, így a helyi önkormányzatok, többcélú kistérségi társulások, egyházak, nonprofit szervezeteket. A jelenlegi pályázat rendelkezésre álló összege hét milliárd forint a konvergencia régiókban. A pályázat keretében elnyerhető támogatás összege legalább 250 millió forint, de legfeljebb 1 milliárd forint lehet. A pályázatokat 2012. június 1-től 2012. augusztus 31-ig lehet benyújtani. A pályázati felhívás, valamint a Pályázati Útmutató letölthető a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapjáról: www.nfu.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya