Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Július 06. 08:52, péntek | Helyi
Forrás: tatabánya

Kollégiummá alakítják az egykori MÁV Szállót

Kollégiummá alakítják az egykori MÁV Szállót

A kollégium fiatalos és színpompás lesz.

Az épület azonban nem csupán kívülről újul majd meg, de belül is a kor igényeihez mérten alakítják át, sőt, bővítik is. A Dózsa György úton álló egykori kollégium pedig az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziumává alakul.

Újabb beruházás indulhat el azon 16 közül, amelyek a Magyar Kormánnyal a Modern Városok Program keretében kötött megállapodásnak köszönhetően valósulnak meg Tatabányán. A közel 91 milliárd forint összforrásigényű fejlesztéscsomag részeként az egykori bányakórház katolikus gimnáziummá és az Árpád Gimnázium reálgimnáziummá alakítása, a Tulipános Ház megújítása, a helyi közösségi közlekedés megreformálása, az ipari park úthálózatának fejlesztése és a Szent Borbála Kórház korszerűsítése után most megkezdődik a régi MÁV Szálló kollégiummá alakítása is. A Dózsa György úton álló egykori kollégium épületében több mint 2,3 milliárd forintból az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre. A részletekről Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Bencsik János országgyűlési képviselő és Schmidt Csaba polgármester számolt be a Városházán, ahonnan a meghívott vendégekkel és a sajtó képviselőivel közösen sétáltak át a dózsakerti híd lábánál álló, egykor szebb napokat látott épülethez.

Tatabánya Megyei Jogú Város középfokú köznevelési és szakképzési intézményeiben több ezer diák tanul, és majdnem a harmaduk vidéki. A fiatalok zöme a Tatabányai Szakképzési Centrum által működtetett intézmények tanulója, míg a többi diák a KLIK által fenntartott két gimnáziumba jár. A vidékről érkező hallgatók körülbelül 6-8 százalékának lenne szüksége a kollégiumi elhelyezés biztosítására.

A korábban a középiskolai diákok kollégiumi elhelyezésére szolgáló - Tatabánya, Réti út 5. szám alatti - épület a nagyfokú fizikai állapotromlás miatt alkalmatlanná vált a feladat ellátására, az önkormányzatnak pedig nem volt a tulajdonában olyan ingatlana, amely alkalmas lett volna kollégiumi férőhelyek kialakítására. A Győri út 1. szám alatti, jelenleg üresen álló régi MÁV Szálló azonban több szempontból is jó megoldásnak tűnt, hiszen közel van a vasút- és buszvégállomáshoz, ami kedvező lehet a bejáró fiataloknak, továbbá miután az épület korábban is hasonló funkciót töltött be a város életében, költséghatékony módon alkalmassá tehető a kollégiumi funkció ellátására is. Az önkormányzat ezért a Magyar Államhoz fordult, kérve az épület ingyenes vagyonkezelésbe adását. Az erre vonatkozó egyeztetések a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel eredményesen zárultak, a Modern Városok Program keretében a Kormánnyal kötött együttműködési megállapodás pedig 800 millió forint támogatást biztosított a beruházáshoz, míg a fennmaradó költségeket az önkormányzat fedezi az önrész útján.

A közbeszerzési eljárás lezárult, a kivitelezési munkálatokat az EP Konstruktív Kft. és az IMV Kft. végzi majd a következő egy esztendőben az ötszintes, részben alápincézett, közel 2900 négyzetméteres hasznos alapterületű ingatlanban. A Csőre Imre és Tóbiás Tamás építészmérnökök által megálmodott kollégium fiatalos és színpompás lesz. Az épület azonban nem csupán kívülről újul majd meg, de belül is a kor igényeihez mérten alakítják át, sőt, bővítik is, hiszen a Szakképzési Centrummal és a Tankerületi Központtal történt egyeztetések alapján legalább 100 férőhelyet kell kialakítani a falai között.

Szintenként 11 kétágyas és 1 háromágyas szoba várja majd a lakókat, két egységenként egy vizesblokkal. A földszinten mozgáskorlátozott fiatalok elhelyezését biztosítani tudó szoba is lesz. Szintenként tanulószobákat és felügyelői helyiségeket, a földszinten közösségi, adminisztratív és kiszolgáló helyiségeket, ebédlőt és tálalókonyhát, továbbá orvosi szobát alakítanak ki a tervek szerint. Az épület teljesen akadálymentes lesz, liftet építenek be; kicserélik az elöregedett ablakokat, ajtókat, korszerűsítik a belső közműhálózatot és szigetelik az egész házat. Az átalakítás-felújítás elkészülte után a kollégium üzemeltetését – az önkormányzati vagyonkezelői jog fenntartása mellett – a Tatabányai Tankerületi Központ látja majd el.


A Dózsa György úton álló egykori kollégium szakképző központtá alakul

A 2.316.228.300 forintos beruházással az ország egyik legkorszerűbb eszközökkel felszerelt szakgimnáziuma jön létre.

A Tatabányai Szakképzési Centrum Műszaki Szakgimnáziuma két korábban önálló iskola, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskola és a Péch Antal Műszaki Szakképző Iskola és Gimnázium összevonásából jött létre. A Bánki fő profilja a gépészet és a közlekedésgépészet, valamint új képzésként az informatika és a sport ágazati képzés. A Péch Antal elektronikai és mechatronikai technikusokat képez, illetve az ipar igényeire reagálva immár vegyészeket is képeznek.
A két iskola létszáma folyamatosan emelkedik és felnőttképzés lehetőségei is nagymértékben kihasználtak. A műszaki végzettségű tanulók nyolcvan százaléka a környék ipari parkjaiban helyezkedik el, tíz százalékuk tanul tovább és ugyanennyien nem a tanult szakmájukban kezdenek el dolgozni.

A fejlesztés célja, hogy a műszaki szakgimnázium alkalmassá váljon hat ágazat (gépészet, közlekedésgépészet, vegyészet, informatika, villamosipar-elektronika, sport) és tizenkét szakképesítés esetében arra, hogy képzőközpontként kiegészítse a vállalatoknál folyó gyakorlati képzést a kor követelményeinek megfelelő, modern eszközparkkal. Az intézmény hasznát elsősorban a tatabányai és környékbeli fiatalok, valamint azon felnőtt korú munkavállalók fogják élvezni, akik tervezik a szakképzésben történő részvételt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya