Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 17. 00:00, vasárnap | Helyi önkormányzati

Környére érkezett a kerékpáros Caritas-zarándoklat

Környére érkezett a kerékpáros Caritas-zarándoklat

Közel ezer kilométer megtétele után vasárnap este kilenc órakor érkeztek meg előző pihenőhelyükről, Budapestről Környére azok a csíksomlyói zarándokok, akik elsőként járják be teljes egészében a Közép-Európát átívelő spirituális turistautat, a Mária-utat kerékpáron. Az eredeti tervben szerepelt, hogy Vértessomlóra, a Sarlós Boldogasszony Kegytemplomba is ellátogatnak, mivel azonban több órás késéssel jutottak el megyénkbe, ez a program elmaradt.


A 10 zarándok a gyulafehérvári Caritas szervezésében július 6-án kelt útra Csíksomlyóról, hogy a 18 nap alatt több mint 1300 kilométert megtéve 23-án érkezzenek meg Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelyéhez Mariazellbe.
A zarándokok vasárnap este Környén tértek nyugovóra, ahol a helyi önkormányzat az általános iskolában gondoskodott a szállásukról és vendéglátásukról. A székelyföldi vendégeket dr. Gyurmánczi Éva aljegyző, s dr. Árendás József települési képviselő, a Környei Katolikus Caritas vezetője fogadta, s megérkezésük után a Római Katolikus Vízkereszt Templomban közös imát tartottak.


Az egyik zarándokot, Knecht Tamást baleset érte Hatvanban, alkartörését Budapesten látták el, ezért jelenleg a kísérőautóval követi társait, de mint elmondta, gipsze ellenére még szeretne kerékpárra ülni a hátralévő útszakaszok valamelyikén. A zarándok ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy útjuk során eddig rövidebb-hosszabb távra összességében több százan csatlakoztak hozzájuk, az érintett településeken találkoztak a helyi közösségekkel, meséltek a Mária-útról és Csíksomlyóról, valamint a Caritasnál végzett munkájukról.


A Mária-út gyalogos- és kerékpáros útjaival hét országot köt össze, és útvonalváltozataival együtt egységes hálózatot alkot. A spirituális turistaút alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket érinti, teljes hosszában több ezer kilométer hosszúságban. Az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig tartó szakasz több mint 1300 km.

Címkék: zarándoklat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére