Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kötelező a tartalomszűrés az iskolákban

Kötelező a tartalomszűrés az iskolákban

Hétfőtől az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, mely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint - áll a G Data közleményében.

Hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, mely a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

A rendelkezés azonban bizonytalanságban hagyja az érintetteket abban a tekintetben, hogy milyen informatikai módszerrel milyen tartalmakat kell kiszűrniük – emeli ki Petrányi-Széll András, a G Data magyarországi kommunikációs vezetője. A jogszabály alapvetően az erőszakot, illetve a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, de egy iskola feltehetően korlátozni kívánja például a drogokkal, a dohányzással, a rasszizmussal kapcsolatos tartalmak, vagy akár a szerencsejátékkal foglalkozó weboldalak elérhetőségét is. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása ennek megfelelően már szélesebb körű szűrésről beszél.

Kérdéses az is, hogy a szűrést milyen módszerrel kell megvalósítaniuk az iskoláknak, a kulcsszó alapú listák egyedi készítése és naprakészen tartása ugyanis kezelhetetlen terhet jelentene a rendszergazdák számára. A megoldást a vállalatok által már most is széles körben használt kategória alapú tartalomszűrés jelentheti, mely úgy működik, hogy egy független szolgáltató a weboldalakat előzetesen besorolja különböző kategóriákba. Így a rendszergazdáknak már csak azt kell eldönteniük, hogy az egyes kategóriákba tartozó weboldalakat felkeresését engedélyezik vagy tiltják az internetezők számára. Az egyik legismertebb kategória alapú webszűrést biztosító szolgáltató a nemzetközi CYREN.

Ki állja a számlát?

A tartalomszűrés bevezetése ugyanakkor jelentős anyagi terhet is jelenthet az érintett több ezer köznevelési intézmény és nyilvános könyvtár számára. Várható, hogy a kormányzat pályázati rendszerrel segíti majd, hogy a tartalomszűrésre kötelezett intézmények meg tudjanak felelni az előírásoknak, de a gyártók is igyekeznek akciókkal előállni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során