Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Szeptember 19. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Közmunkásokkal tetetnék rendbe az elhanyagolt utakat

Közmunkásokkal tetetnék rendbe az elhanyagolt utakat

Közmunkásokkal tenné rendbe az elmúlt 20 évben teljesen elhanyagolt mezőgazdasági utakat a kormány.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szerint a helyreállítás a földek könnyebb megközelítését, valamint az árkok és útpadkák rendbetételét is szolgálja. A munkálatokat 2 milliárd forintos uniós forrásból, és a százmilliárdos munkaerő-piaci alapból finanszírozná az állam. A településeknek pályázni kell a támogatásra, amelyhez az önkormányzatoknak és a helyi gazdálkodóknak is 10-10 százalékos önrésszel kell hozzájárulniuk.

Mezőgazdasági út híján a főútra fordulnak ki a nehézmunkagépek a Rábaközben. Ezzel lassítják a közlekedést, és tönkreteszik a burkolatot is.

Régóta felújításra váró kis földút vezet a parcellák között Győr határában. Az út mellett gazzal és békalencsével benőtt csatorna és vízelvezető van, amelynek rendbetételére szintén évek óta nem volt pénz. A gazdálkodók azt mondják, ha lesz végre állami segítség, az önrészt ők is bevállalják. „Mindenképpen felajánlanám ezt, és a gazdatársaimat is erre buzdítanám, hogy vegyenek részt ebben a programban, mert az ő érdekük” – mondta Kiss István tápi gazdálkodó.

A térség falvaiban sok mezőgazdasági utat elvitt a belvíz. Így van, ahol a gazdák csak egymás földjein át tudnak kijutni a traktorokkal. „Nemcsak az aszfaltos, szilárd burkolatú utakat támogatnák, hanem a kavicsfeltöltéssel, és egyéb más szilárd feltöltéssel rengeteget lehetne javítani. A természet rákényszerített bennünket, hogy valamelyest mi is gondozzuk a településről kifolyó árkokat, amivel a településen megjelenő belvíz miatt erre szükség volt” – nyilatkozta Valiczkó Mihály, Győrasszonyfa független polgármestere.

A vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint a közmunkások nemcsak az utakat állíthatják helyre, de a csatornákat és vízelvezető-árkokat is kitisztítanák. „Az árkok eltűntek az utak mellől, benőtte a fa, a gaz. Ez amúgy nagyon értékes biomassza-alapanyag is lehet. Ezért úgy gondoljuk, hogy amellett, hogy rendbe tesszük ezeket az utakat a helyi közösség számára, az önkormányzatok, közintézmények számára biomassza-alapanyagot biztosíthatnak” – fogalmazta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A mezőgazdasági utak felújítását uniós pályázatból és a munkaerő-piaci alapból is támogatná a kormány. V. Németh Zsolt úgy számol: a közmunkaprogrammal több tízezer embernek lehetne munkát adni az agráriumban, illetve az árvíz elleni védekezéseknél. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.