Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Június 28. 16:16, szerda | Belföld
Forrás: mti

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori,

kora vaskori sírt találtak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei Hódmezővásárhely-Kopáncs térségében.

Pópity Dániel régész szerdán az MTI-nek elmondta, a közgyűjtemény munkatársai a Hódmezővásárhelyt elkerülő út építéséhez kapcsolódó feltárás során egy homokbánya területén a Krisztus előtti 8. századra keltezhető sekély gödörben tizenegy ember maradványait találták meg.

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványokat az oszlás különböző fázisaiban egy időben temették el mintegy 2800-2700 évvel ezelőtt. Mivel az elhunytak nem egy időben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben nem tekinthető tömegsírnak - közölte az ásatásvezető.



A szakember szerint minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemették. Ezt az elméletet erősíti, hogy bár a megvizsgált 30 ezer négyzetméteres terület régészeti lelőhelyekben rendkívül gazdag, ebből a korszakból nem került elő más lelet.

A sírban - amely a térség egyik legmagasabban fekvő pontján található - fémtárgyakat nem találtak, csupán néhány kerámiatöredéket, melyek segítettek meghatározni a leletek korát. Az emberi csontok helyszíni elemzését Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetően tudható: a gödörben férfiak, nők, valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni