Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 14. 09:01, csütörtök | Helyi

Lelki betegségek kezelése

Lelki betegségek kezelése

Ha lelki problémáról van szó, tisztázni kell, hogy a diagnózisalkotás valójában egy összetett folyamat. Nem csupán tünetlisták ellenőrzéséből, saját tapasztalatok felismeréséből áll. Ha bármilyen baleset történik velünk, nincs olyan tudás a birtokunkban, hogy mi a teendő, így szakemberhez, orvoshoz fordulunk panaszunkkal. A lelki gondok még sokkal bonyolultabbak, azért is, mert még mindig egyfajta tabunak számítanak. Ráadásul kívülről senki sem szemléli saját magát objektíven, ezért nehéz lenne saját lelkiállapotunkat felmérnünk. Ezért ha például egy pszichológusnak vannak lelki problémái, ő is ugyanúgy felkeres egy másik pszichológus szakembert segítség reményében.

A diagnózis teljes felállításához így tehát szakemberre lesz szükség, akinek vagy pszichiáter a végzettsége, vagy klinikai szakpszichológus, illetve pszichoterapeuta kvalifikációval rendelkezik. A szakember figyelemmel kíséri, hogy az elmondottak hogyan hatnak a személy munkaképességére, közérzetére, társas kapcsolataira, meghatározza az ennek megváltoztatásához szükséges beavatkozást. Körbejárja azt, hogy a panaszok milyen betegségnek lehetnek tünetei. Szervi kivizsgálást és pszicho-diagnosztikát javasol ennek érdekében. Ha például pánikbetegség gyanújával találkozunk, fontos, hogy a testi tüneteket (fulladás, szédülés, szívpanaszok) orvosi úton is érdemes kivizsgáltatni. Amennyiben elváltozást tapasztalunk, pszichoterápiás kezeléssel párhuzamosan, megfelelően kell azt kezelni. Az, hogy mi a kivizsgálás pontos mente az intézmény belső, működési rendjétől függ.

Általában pszichiáter végzi az első beszélgetést, ez alapján a diagnózist ő állítja fel, vagy ír gyógyszert, ha azt szükségesnek gondolja. Ha a diagnózisban bizonytalan, vagy nehezen eldönthető a kórkép, pszicho-diagnosztikai vizsgálatot kér a klinikai szakpszichológustól. Ez egy első interjú, beszélgetés és kérdőíves vagy más jellegű pszichológiai tesztvizsgálatokat kell elvégezni a klinikai kérdés eldöntése miatt. Ez iránymutatást adhat a pszichoterápiás kezelés legfontosabb pontjaira vonatkozóan is. Pszichiátertől szükséges kérni a legtöbb helyen a pszichoterápiás kezelést, illetve vele kell a továbbiakban egyeztetni. A gyógyszeres terápiát optimális esetben pszichoterápiás kezelés kíséri, mert a beteg életében maradandó változást az okoz. Így a kliens erőt talál magában a problémás helyzeten való változtatáshoz, a saját élete feletti irányítás megszerzéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya