Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. Július 26. 08:02, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó:mti archívum

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási ponthatárokat

Ma este hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A diákokat idén is várják a Pont Ott Partira, a főváros XI. kerületében.

A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkező melyik, általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a felvételi ponthatárt. A ponthatárokat várhatóan este nyolckor hirdetik ki.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, még aznap este SMS-ben értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés - amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben - augusztus 5-től az e-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap majd - olvasható a felvi.hu oldalon.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárás során 105 868-an nyújtottak be érvényes jelentkezést a magyarországi felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések valamelyikére.

A jelentkezők 15 százaléka egyetlen képzést, hasonló arányuk (17 százalék) két képzést, legnagyobb csoportja, 39 százaléka pedig három képzést jelölt meg. Négy vagy ennél több képzést 29 százalékuk jelölt meg. A megjelölt képzések száma átlagosan 3,3, ami megegyezik a 2016-os értékkel.

A jelentkezők döntő többsége, mintegy kétharmada (67 százalék) alapképzést írt be első helyként. A jelentkezők (a meghirdetett képzések nagyon alacsony számának megfelelően) mintegy 5 százaléka a felsőoktatási szakképzést, 11 százaléka az osztatlan mesterképzést, 17 százaléka a mesterképzést választotta első helyen. A képzési területek között a gazdaságtudományok, a pedagógusképzés és a műszaki képzési területek voltak a legnépszerűbbek.

A hivatalos ponthatárváró rendezvény, a Pont Ott Parti helyszíne a fővárosi Rio Budapest lesz. A diákokat koncertekkel, sportolási lehetőségekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel várják. Utóbbiakon szó lesz a sikeres nyelvtanulásról, a karrierépítésről, a hallgatói bevételi forráslehetőségekről, a diákhitelről és a családalapításnak a felsőoktatási évek alatti támogatásáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.