Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 22. 20:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni a Natura 2000 Díj döntőjében

Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni a Natura 2000 Díj döntőjében

Magyar természetvédelmi projektre is lehet szavazni az Európai Natura 2000 Díj idei döntőjében április 22-ig - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csütörtökön az MTI-vel.

A parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítását célzó, Helicon LIFE+ akció, amely 2012 és 2016 között zajlott az MME koordinálásában, az egyedüli magyar természetvédelmi projektként került be az Európai Natura 2000 Díj idei döntősei közé.

A közlemény szerint a hetvenöt pályázó közül huszonöt maradt versenyben. A díjat öt kategóriában ítélik oda: Természetvédelem, Társadalmi-gazdasági előnyök, Kommunikáció, Érdekek/felfogások összehangolása, valamint a Hálózatépítés és határokon átnyúló együttműködés. A független zsűri értékelésével párhuzamosan közönségszavazás is zajlik április 22-ig. Az európai uniós szavazófelület a következő linken érhető el: http://natura2000award-application.eu/finalist/3204.

A győzteseket Brüsszelben jelentik be május 17-én. Az esemény házigazdája Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős uniós biztos lesz.

A magyar Helicon LIFE+ akció Természetvédelem kategóriában került a döntőbe. A projekt egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a parlagi sasokat érintő mérgezések felderítésében részt vevő szakmai csoportok munkájához egységes terepi, állatorvosi és rendőrségi protokollok készüljenek.

A projekt során létrejött a Méreg- és tetemkereső kutyás egység, amely az elmúlt három évben több mint 500 terepi felmérést és házkutatást hajtott végre, és mintegy 200 védett állatot érintő bűncselekménnyel kapcsolatos tetemet, csalétket vagy nyomot talált.

Jelenleg műholdas jeladók segítségével több mint 40 parlagi sas mozgását lehet követni. Emellett a parlagi sasok vedlett tollaiból kivont DNS segítségével Kárpát-medencei lefedettségű DNS-ujjlenyomat adatbázis készült. Ennek köszönhetően minden korábbinál pontosabban fel lehet tárni, hogy mely területeken cserélődnek természetellenes arányban a költőmadarak, amelynek hátterében legtöbbször emberi eredetű okok, köztük a mérgezés áll.

A Natura 2000 Díjat az Európai Bizottság hozta létre 2014-ben azzal a céllal, hogy elismerje a különböző szervezetek természetvédelemi erőfeszítéseit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére