Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Október 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Meg kell könnyíteni a hivatali ügyintézést

Meg kell könnyíteni a hivatali ügyintézést

Az ügyintézés megkönnyítését tűzte ki célul a Miniszterelnökséget vezető miniszter a közigazgatásban.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a bürokráciacsökkentés első fontos lépéseként hivatkozott egy 110 törvény módosítását tartalmazó csomagról, amelynek tárgyalását a héten kezdte meg a parlament. Az általános ügyintézési határidők jelentősen rövidülnek, az államnak legfeljebb 60 napon belül el kell intéznie az ügyeket.

Közölte: jövő márciusra 278 új kormányablak lesz és további 10 milliárd forintot fordítanak a hivatalok felújítására, január 1-jétől pedig számos eljárási díj csökken vagy megszűnik. A jövőben ingyenes eljárások közé sorolta a diákigazolvány kiállítását, a felvételi eljárást, az erkölcsi bizonyítvány kiállítását, valamint a vállalkozóknak az adóhatósági igazolás és cégiratok kiállítását. Az a tervük - folytatta -, hogy az ellopott okmányok helyett az állam térítésmentesen állítsa ki az újakat, továbbá öröklés esetén a tulajdonjog bejegyzését is díjmentessé teszik.

A tárcavezető a tájékoztatón az adóeljárások egyszerűsítése mellett foglalt állást és azt mondta, folyamatos ellenőrzés és bírságolás helyett abból kell kiindulni, hogy az adózók jogkövetők.

Kérdésre elmondta: az eljárási díjak csökkentésére még ebben a hónapban javaslatot tesz a parlamentnek, novemberben pedig benyújtja azt a javaslatát, amely a közigazgatásban dolgozók jövő júliusban kezdődő, átlagosan 30 százalékos béremelését tartalmazza.

A sajtótájékoztatón több más kérdés is szóba került.

Az elmúlt két kormányülésről beszámolva Lázár János elmondta: a tanácskozásokon szó volt Magyarország hulladékkezelési stratégiájáról, amellyel kapcsolatban a kabinet fontosnak tartja, hogy a folyamatosan betelő hulladéklerakók helyett hulladékégetők is létesüljenek, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét is kiemelten kezelik.

Rendészeti tárgyú törvények módosítására is javaslatot tesz a kormány - folytatta - egyebek mellett a 365 fix sebességmérő működtetése érdekében.

Tudatta továbbá: a kabinet felhatalmazta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy nyújtsa be Magyarország pályázatát a 2019-es Európai Maccabi Játékok megrendezésére. Az előzetes költségeket - infrastruktúra nélkül - nagyságrendileg 2 milliárd forintra becsülte.

Megkérdezték a minisztert az FHB takarékszövetkezeti integrációhoz való csatlakozási szándékáról is. Azt felelte: a kormány maximálisan támogatja azt, ez erősíti az integrációt és az érintett bankot is, s a lépés a jegybank minden kívánalmának megfelel.

Lázár János az MKB Bank többségi tulajdonrészének értékesítését firtató kérdésre azt mondta: Európában nem szokás, hogy az állam hosszú távon nagy részesedéssel van jelen a kereskedelmi bankok piacán, az átmenetileg állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankokat piacra kell vinni. A kormány döntést hozott arról, hogy az MKB esetében lehetőleg idén, de fél éven felül, a Budapest Bank esetében pedig a jövő év első félévében megtörténhet az értékesítés. A növekedés érdekében szükség van Magyarországon a kereskedelmi hitelezés támogatására, ezért az EBRD-vel folyamatos tárgyalásokat kell folytatni arról, hogy a hazai kereskedelmi bankok ezt hogyan tudják megtenni - fejtette ki, jelezve: nem a korábbi megállapodás felülvizsgálatáról van szó, hanem éppen annak a betartásáról és újabb segítség felvetéséről.

Az MKB esetében a többségi külföldi tulajdonszerzésre vonatkozó felvetést hibának nevezte, szerinte többségi magyar tulajdonban kell maradnia.

A miniszter kérdésre arról is beszélt: a kormány javaslatot vár a MÁV elnökétől a Nyugati pályaudvar teljes rekonstrukciójára, valamint a pályaudvar és a Városliget közötti jelenlegi MÁV-területeken egy zöldterület-rehabilitációs programra.

Egy másik kérdésre azt is kijelentette: a miniszterelnök lezárta a kormányátalakítást, mind személyi, mind szervezeti értelemben, a következő tíz napban végrehajtanak minden változást, megkapja a kinevezését az új miniszter és az új államtitkárok is.

Lázár János a Kormányinfón ismét részvétet nyilvánított a kormány nevében Göncz Árpád volt államfő halála miatt, és felajánlotta a kabinet segítségét a temetés megrendezésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.