Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Május 12. 09:31, péntek | Helyi

Megújul a Ligeti tó és parkja

Megújul a Ligeti tó és parkja

Visszanyeri régi pompáját a város történelmében egykor központi szerepet betöltő Népház liget, amely a Jó szerencsét! Emlékév tiszteletére új szobrokkal is bővül.

A 150 millió forintos beruházás részleteiről Schmidt Csaba polgármester számolt be a helyszínen.

Az 1890-es évek végén, a bányászati tevékenység megindításakor, a park területének közelében létesült 1. számú lejtősakna szomszédságában alakították ki Óváros központját. Ennek, a Vértesből lenyúló erdőrészletnek a szélén épült 1912-ben a bányakórház, 1917-ben a Népház, 1924-ben a Tulipános Ház, valamint a Gőzfürdő. 1926-ban, a park Gőzfürdő felőli részében, az első világháború bányász áldozatai számára emlékművet építettek. Ekkor a park Vida Jenő nevét viselte, aki akkor a Magyar Általános Kőszénbánya Rt. igazgatója volt. Az erdő parkosítása feltehetőleg a Népház és a kórház építésével párhuzamosan, illetve azt követően történhetett. A Tatabányai Múzeum munkatársainak segítségével fellelt, 1930-as évek közepéből származó várostérképen jól látszik a park, útrendszerével együtt. A parkot a térkép nem erdőként ábrázolja, mint a szomszédos Május 1. Park területét, hanem a jelmagyarázatban is elkülönítve parkként. Az erdő parkosítása feltehetőleg az értékes faegyedek megtartásával, az állománynak a kor divatja szerinti díszfa és cserjefajokkal történő kiegészítésével, sétányok, virágágyások és utcabútorok kihelyezésével történhetett. A korabeli fotók is gondozott, intenzíven fenntartott parkként ábrázolják a területet, melynek kiterjedése akkoriban jóval nagyobb volt, mert a Népházat is körülölelte és a kórházig tartott.

Az elmúlt évtizedekben a park útjai, burkolt felülete, utcabútorai elöregedtek, a növényállomány besűrűsödött, gyomfajok jelentek meg, a virágágyások és díszcserjék eltűntek vagy kivadultak, így egyre kevesebben választották a tatabányaiak kikapcsolódásuk helyszínéül a ligetet. Az önkormányzat ezért úgy döntött, megújítja a Népház „kertjét”. A tervezéskor pedig arra törekedtek, hogy a mai igényeknek megfelelő, új funkciókkal bővített, a liget történetére is visszautaló parkot alakítsanak ki.

A munkálatokat a kivitelező Extreme Park Kft. megkezdte május 8-án és várhatóan 5 hónapig dolgoznak majd Óváros szívében. A kiszáradt balesetveszélyes fákat kivágják, helyükre újakat ültetnek. Felújítják a tó két végében található hidakat, a szigetre vezető hidat pedig kicserélik. Megújulnak a sétányok burkolatai, 35 padot, 15 hulladékgyűjtőt, útbaigazító és információs táblát helyeznek ki. Újjáépítik a sziklakertet, vízforgatót és szellőztetőt telepítenek a tóba, bővítik és megújítják a közvilágítást, bekerítik a parkot.

Az OMBKE kezdeményezésére emléket állít Tatabánya a bányászathoz kötődő, városunk fejlődéséért sokat tett embereknek, akiknek – a helyi nagyvállalatok támogatásából megépülő - mellszobrai a tó menti sétányon kapnak helyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya