Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Június 25. 00:00, vasárnap | Helyi

Megújuló városi bölcsődék

Megújuló városi bölcsődék

Az első ütemben a Tatabányai Egyesített Bölcsődék öt telephelye közül a közeljövőben két helyszín újulhat meg egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően.

Elsőként bruttó 202 761 552 forint európai uniós támogatás segítségével a Székhelyintézményben valósulnak meg infrastrukturális és szakmai fejlesztések.

- A térségi operatív pályázatok keretében az egyik legnagyobb lehetőségünk a családbarát intézkedések, ezen belül is az óvodai és bölcsődei felújítások megvalósítása. Az Önkormányzat az elmúlt években saját erőből újította fel az Óvárosi Bölcsődét, most viszont a Kormány és az Európai Unió támogatásának köszönhetően további beruházásokat tudunk elindítani - mondta el Schmidt Csaba polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Tatabánya önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 0-3 éves korosztály bölcsődei elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztésére, minőségi megújítására. A „Bölcsődefejlesztés Tatabányán I.” című, TOP-6.2.1-15-TB1-2016-00001 azonosítószámú projekt, a megvalósuló fejlesztés külön figyel a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre. A szakmai és műszaki tartalom tervezése során célként fogalmazódott meg, hogy a fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, és ezzel biztosítsa a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A Tatabányai Egyesített Bölcsődék Újváros központjában található Székhelyintézménye jelenleg 10 csoporttal működik, összesen 108 gyermeket látnak el. Az épület az 1970-es években épült.

A fejlesztés eredményeként, az energiahatékonysági intézkedések keretében a rendszeresen beázó, jelenleg lapostetős épületre, az elöregedett meglevő tető helyett alacsonyhajlású magastetőt alakítanak ki. Kicserélik a nyílászárókat és homlokzati szigetelést is kap a bölcsőde. Akadálymentessé alakítják a pavilonok bejáratait, babakocsi tároló, új szélfogó és előtető épül. A csoportszobákba új, antibakteriális PVC burkolat kerül, és kicserélik a beépített szekrényeket. Felújítják a vizesblokkokat, kicserélik a víz-, szennyvíz-, valamint a fűtési és villamosvezetékeket is, új és szabályozható radiátorokat építenek be. A gyerekeket sószoba várja majd a jövőben.

A bölcsődébe új eszközök is kerülnek, így például a gyermeki kreativitás megőrzésének és kibontakoztatásának érdekében csoportszobai játékok, de nagy hangsúlyt fektetnek a mozgásfejlődést segítő és a mozgásigényt kielégítő eszközök beszerzésére is.

Az új eszközök az egyén sajátosságaihoz alkalmazkodva fejlesztik a gyermekek testi, kognitív és viselkedési szokásait, koordinációs képességeit, ritmusérzéküket, valamint hozzájárulnak a téri-tájékozódás fejlesztéséhez is. Az eszközök a régi elavult eszközök helyett kerülnek beszerzésre, a gyermeklétszámhoz mérten, amelyek az újszerű, komplex fejlesztést szolgálják.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya