Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 29. 14:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Mennének a magyarok külföldre dolgozni

Mennének a magyarok külföldre dolgozni

„Annak ellenére, hogy április elején még tömeges munkavállalási kedvről szóltak a híradások, csaknem három hónappal a munkaerő-piaci nyitás után érezhetően nem nőtt a két nyugati országban dolgozó magyarok száma"

Közölte a Magyar Hírlappal Károlyi Gyula, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke. Pontos adatok nem állnak rendelkezésre a témával kapcsolatban, némi információt pedig csupán személyes kapcsolatai révén szerez a szövetség.

„Tudomásuk szerint egy ablak- és ajtókeretek gyártásával foglalkozó asztalosvállalkozás növelte nagyobb mértékben a magyarországi munkavállalói számot, máshol azonban nem történt kirobbanóan nagy változás május elseje óta” – jelezte az alelnök. Megjegyezte, töretlen a vendéglátóipar munkaerő-felszívó ereje, a legtöbb állásajánlat még mindig ebből a szektorból érkezik, azonban mezőgazdasági munkásokra is nagy a kereslet nyugati szomszédunknál. Ismeretes, hogy a magyaroknak alig több mint a két százaléka pályázott osztrák, német, svájci vagy liechtensteini állásokra azután, hogy a négy ország megnyitotta munkaerőpiacát a kelet-közép-európai tagállamok munkavállalói előtt. Azonban egy június végi felmérés rámutatott arra, hogy minden harmadik magyar munkavállaló hajlandó lenne elköltözni egy jobb állás reményében. A legtöbben az építőipar és a feldolgozóipar területén keresnek állást külföldön.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.