Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Szeptember 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyi hitelt igényelnek az egyetemisták?

Mennyi hitelt igényelnek az egyetemisták?

350 ezredik ügyfelét köszöntötte a Diákhitel Központ csütörtökön. Még két hét van hátra a szeptember 15-ig tartó első hiteligénylési időszakból, de az intézet adatai szerint az igénylők száma a mostani tanévben is az előző évekhez hasonlóan alakul. A legtöbben most is a Budapesti Gazdasági Főiskoláról jelentkeztek. A visszafizetésekkel sincs gond, a nemfizetők száma mindössze 3 százalék.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, a 2013/14-es tanévben a jogosultak 17 százaléka, mintegy 79 ezer hallgató vett fel diákhitelt. A szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciót 10 százalékuk választotta, 7 százalékuk pedig a kizárólag a képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t igényelte. Érdekes, hogy az államilag támogatott vagy ösztöndíjas képzésen résztvevők adják a felvevők kétharmadát – jegyezte meg a vezérigazgató.

Az előző év azonos időszakához képest idén augusztus-szeptemberben némi visszaesés tapasztalható, 300 fővel csökkent mindkét típus népszerűsége. Lakóhely szerint Budapest és Pest megye áll az első helyen, de sokan igényeltek kölcsönt Borsod, Hajdú-Bihar megyékből is.

Az új tanévben mind a fix 2 százalékos, állami kamattámogatott Diákhitel2-t mind a 5,75 százalékos kamatú Diákhitel1-et legtöbben a Budapesti Gazdasági Főiskolán folytatandó tanulmányaikhoz igényelték. A képzések közül a gazdálkodás-menedzsment van a vezető helyen. A Diákhitel1 esetén havonta átlagosan 44 ezer forintot vesznek fel, míg a Diákhitel2-t tekintve ez az összeg 45 ezer forintot tesz ki.

A mostani tanévben is hasonló arányokra számítanak - ismertette a vezérigazgató. Bár még két hét van az első hiteligénylési határidőig, eddig 2735 darab Diákhitel2 és 1600 Diákhitel1 kérelem érkezett a központhoz, összesen 760 millió forint értékben.

Lovas Attila vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet, hogy a szerződött ügyfelek augusztus végétől a Diákhitel Direkten keresztül egyszerűsített regisztrációval akár otthonról is nyomon követhetik számlájuk állását, így megtudhatják mennyi a fennálló tartozásuk, illetve mekkora összeget folyósítottak számukra. Erre a bankok netbank rendszeréhez hasonló online felületre már az ügyfelek 30 százaléka regisztrált. Hozzátette, egyre népszerűbb a bankkártyás hiteltörlesztés, aminek oka, hogy míg az átutalásokért a bankok díjat számítanak fel, addig a kártyás fizetés a legtöbb esetben ingyenes.

A visszafizetések arányáról kérdésünkre az igazgató-helyettes elmondta, a hallgatók fegyelmezettek. Havi szinten 2 milliárd forint folyik be törlesztésként, a nemfizetők száma mindössze 3 százalék.

Imre Zita marketing- és kommunikációs igazgató közölte, 2001-hez képest fokozatosan csökkent a a lehetőség népszerűsége. Míg 2002-ben az igénylők száma 100 ezer volt, 2005-ben érték el a 200 ezret, 2010-ben pedig a 300 ezret. Mint elmondta a gazdasági válság hatására konszolidálódni látszik az ügyfélkör: kezdetben a hallgatók könnyű bevételi forrásként tekintettek a Diákhitelre, nem számolva a következményekkel, manapság azok veszik fel, akiknek tényleg szükségük van rá.

A sajtótájékoztatón köszöntötték a program 350 ezredik ügyfelét is, Filipowicz Vandát. A Budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatója elmondta, a szüleit szerette volna tehermentesíteni, ezért veszi fel a hitelt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során