Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Október 25. 13:35, kedd | Helyi

Mik azok a LED szalag tápegységek?

Mik azok a LED szalag tápegységek?

Ha LED lámpát akarunk üzemeltetni, akkor a legtöbb esetben a LED fényforrásunk közvetlenül a hálózati 230V-os váltóáramról működik. Azaz betekerjük a foglalatba, felkapcsoljuk a villanyt és működik.

Egyes LED-es termékek (LED szalagok, LED modulok, PowerLED-es lámpatestek) használatához azonban 12V-os, egyenáramú (DC) LED tápegységre van szükség.

A tápegységek fajtái

A LED termékek stabil egyenáramot igényelnek, az áramellátásuk legfontosabb eszközei pedig az ezt biztosító LED tápegységek. A legtöbb törpefeszültségű LED 12V egyenáramot igényel, de van 24V igényű is. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy mikor milyet használunk, de a tápegységek nem csak ebben különbözhetnek egymástól. Van olyan LED-ek működésére való tápegység, amit adapternek nevezünk. Ez lényegében egy telefon vagy laptop töltőhöz hasonlatos tápegység, mely a hálózati feszültséget alakítja át 12V-os egyenárammá. Dugvillával és DC csatlakozóval ellátott, főleg kisebb teljesítményigényű termékekhez választható, ha az utólagosan kialakított LED világítást egy már meglévő konnektorból akarjuk biztosítani. Leginkább otthoni felhasználásra javasolt, olyan rendszerekhez, amelyeket csak napi pár órán keresztül használunk.

Vízálló kivitelben is

A tápegységek másik fontos csoportját a vízálló tápegységek alkotják. Mivel az adapterek csak minimális párát viselnek el, magas páratartalmú helyeken, illetve vízalatti alkalmazás esetén ilyet érdemes használni. Ezek a leginkább IP68-as védelemmel rendelkező termékek vízmentesen zárt, fémből készült házzal rendelkeznek, és jelentősen megkönnyítik a szökőkút, kertitó, vagy úszómedence LED RGB világítás kialakítását is. Ezen kívül kinti környezetben is hasznosak, mert bármilyen környezeti viszonyok között nagy biztonsággal használhatóak. A vízállóság tekintetében azonban akadnak eltérések, az IP65-ös védettségűek például csak a spriccelő víz, a csapkodó eső ellen biztosítottak.

Nagyobb teljesítményű ipari tápegységek

A nem vízálló, ipari tápegységek főleg lyukacsos fémházban vannak, de akad zárt műanyagházas por ellen védett, vagy műanyag házas, de rácsos is. Ezeket a LED meghajtókat fixen a lakás villamos hálózatára tudjuk kötni és el tudjuk rejteni egy magas szekrény tetején, egy bútorlapból készített üregben, gipszkarton álmennyezet felett, vagy egy falba süllyesztett, megfelelően nagy szerelő dobozba is. Teljesen lezárt szűk helyre azonban nem tehetjük, mert ez a tápegység túlmelegedését és meghibásodását eredményezi. Másrészt ezeknek a tápegységeknek a sorkapcsai szabadon vannak, így a telepítés helyét mindenképp villamossági szakember kell, hogy meghatározza, hiszen a szabadon lévő vezetékcsatlakozásokat olyan biztonságos helyen kell elhelyezni, ahol a napi használat során biztos nem tudunk hozzáérni, így biztosítottá válik a balesetmentes kialakítás.

Webáruházunkban a legkülönfélébb tápegységek közül válogathat, blogunkon pedig a választással kapcsolatban is segítséget nyújtunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya