Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Március 03. 11:23, péntek | Belföld
Forrás: mti

MNB: 8 százalékkal nőtt a személyautók átlagos kgfb-díja tavaly a negyedik negyedévben

MNB: 8 százalékkal nőtt a személyautók átlagos kgfb-díja tavaly a negyedik negyedévben

A személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díja 8 százalékkal emelkedett tavaly a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, miközben a kárráfordítások 13 százalékkal nőttek.

Tavaly év végén 47 300 forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-díja, ami 1 százalékos növekedés az előző negyedévhez képest.

A vidéki autósok átlagos, 43 900 forintos díja több mint 22 ezer forinttal marad el fővárosi, mintegy 66 500 forintos kgfb-díjaktól. Éves alapon mind a fővárosi, mind a nem budapesti szerződéseknél 8 százalékos volt a növekedés, hasonlóan az országos átlagdíj-emelkedéshez.

Ezt lényegesen meghaladó mértékben, 13 százalékkal emelkedtek a kárráfordítások egy év alatt. A jelenség hátterében már kevésbé azonosítható a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követő intenzívebb járműhasználat hatása (vagyis a megnőtt járműforgalom miatti több káresemény), sokkal inkább a szervíz- és alkatrészdíjak drágulása, és külföldi alkatrészek beszerzésénél a devizaárfolyam-változás játszhatott szerepet - mutattak rá.

Az enyhén növekedő díjak és a magasabb ütemben bővülő kárkifizetések eredményeként az MNB személyautókra számított korrigált kgfb-indexe (amely a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva a nettó díjváltozást mutatja be) csak enyhén változott. A korrigált index 2021 első negyedévében állt a csúcson, azóta jobbára csökkenés tapasztalható, 2022 negyedik negyedévére visszatért a járvány előtti szintre. Ez az index szolgál arra, hogy az árváltozások indokoltságát mérje - olvasható az MNB közleményében.

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, a biztosítók adatszolgáltatásán alapuló Központi KGFB Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével.

A kgfb-index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény pontos, átlátható tájékoztatását és a verseny élénkülését segíti elő - jelezte az MNB.

Címkék: biztosítás, kgfb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során