Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mustgáz, szénmonoxid, avartűz – őszi veszélyek

Mustgáz, szénmonoxid, avartűz – őszi veszélyek

Noha a fűtési szezon csak most kezdődik, ebben az évben már tizenketten veszítették életüket szén-monoxid-mérgezésben. Tragédia ugyanis nemcsak a fűtési rendszer hibájából, de a megfelelő szellőztetés hiányából is bekövetkezhet - hívta fel a figyelmet Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, aki rádiónkban a tűzoltó őrsprogramról és a katasztrófavédelem aktuális feladatairól tájékoztatott.

2010-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság útjára indította az őrsprogramot. Egy út-idő grafikon segítségével az egész országot felmérték, és meghatározták azokat a pontokat, amelyekre őrs telepítése szükséges a teljes lefedettséghez. E szerint 65 ilyen őrsre van szükség: „A telepítési elv, hogy 10 percen belül bárhol ott legyen a segítség, hiszen így tudunk hatékonyan beavatkozni. Ehhez 60 km/h átlagsebességet határoztunk meg, amely európai szinten is elfogadott” – magyarázza a szakember. A tűzoltóság munkáját 2012. óta segíti a saját fejlesztésű műveletirányítási szoftver, a Pajzs, valamint az önkéntes tűzoltók intézménye is. Egy 40 órás tanfolyam sikeres elvégzése után bármely felnőtt magyar állampolgár csatlakozhat az önkéntes tűzoltókhoz „A tavalyi év folyamán a tűzvédelmi törvény is módosult, e szerint az egyesületek tagjai kellő szakmai képesítéssel önálló beavatkozást is végrehajthatnak” – hangsúlyozza a szakértő. Az év végére a tervek szerint ötvenre emelkedik az őrsök száma, így már több mint 7 millió magyar ember 10 percen belül kaphat majd segítséget.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatainak tükrében átdolgozták az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot is, amelyet Brüsszel is elfogadott, sőt, általa új utat is tudtak mutatni a magyar szakemberek Európának. „Az új szabályozásban biztonsági szinteket határozunk meg és ezeket a követelményeket műszaki irányelvekben adjuk ki. Ebbe bevontunk kivitelezőt, üzemeltetőt, szolgáltatót, és az ő javaslataik alapján határoztuk meg ezen szinteket” – mondja az Országos Tűzvédelmi Bizottság ügyvezető elnöke. Továbbra is szükséges a tűzvédelmi fejezet a tervekben, illetve a többszintű ellenőrzés a kivitelezés különböző szakaszaiban, de sokkal könnyebbé vált a problémás, kivételes esetek kezelése. A prevenció jegyében jött létre 2012 végén az Országos Tűzmegelőzési Bizottság is két minisztérium támogatásával, amely a határozott hatósági jelenlét mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy közel 50 százalékkal csökkent a tűzesetek száma országszerte. Ez vélhetően a bizottság megelőzés terén kifejtett tevékenységének köszönhető, amely a mozgóképes kampányok mellett konferenciák szervezésével is igyekezett felhívni a veszélyeztetett szakterületek képviselőinek figyelmét a tűzvédelem fontosságára.

A hatóság adatai szerint a legtöbb áldozatot az őszi-téli időszakban a borospincékben keletkező szén-dioxid, azaz a mustgáz, főként pedig a lakásokban az elégtelen égés, vagy a szellőzés hiánya miatt létrejövő szén-monoxid szedi. Ez utóbbival az a legfőbb probléma, hogy „egyáltalán nem lehet észlelni, nincs színe, íze vagy szaga. Ráadásul a szén-monoxid közel azonos fajsúlyú, mint a levegő, tehát nem csak alacsonyan, hanem fejmagasságban is mérgez” – részletezi a veszélyes gáz tulajdonságait a szakértő, aki rámutatott: amellett, hogy rendszeresen átvizsgáltatjuk fűtőkészülékeinket, ellenőriztetjük a kéményseprőkkel a kéményünket, és esetleg még egy jelzőkészüléket is beszerzünk, elemi fontossága van a legegyszerűbb megelőzési formának, a szellőztetésnek. A költséghatékonyság miatt egyre több lakásban van már műanyag nyílászáró, ami ugyan nem engedi be a hideget, de a friss oxigént sem. „Egy idő után a bent rekedt levegőből elhasználódik az oxigén, és ha a 21 százaléknyi tartalom 16 százalék alá csökken, akkor a tökéletlen égés következtében szén-monoxid fog termelődni.”

A hatóság arra is figyelmeztet, hogy Magyarországon a szabadtéri tűzrakás csak abban az esetben engedélyezett, ha az adott önkormányzat rendeletben szabályozza azt. „Fontos a tűzrakóhelyek szakszerű kialakítása. Kétméteres körzetében nem lehet éghető anyag, mert ha föltámad a szél, akkor komoly kár keletkezhet a saját, vagy éppen a szomszéd vagyonában” – mutat rá a veszélyekre a tűzoltó tábornok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk