Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 26. 09:03, szerda | Helyi

Negyedszázados sportbarátságot ünnepeltek

Negyedszázados sportbarátságot ünnepeltek

Éppen 25 éve, hogy hivatalosan is pecsét került a Rajna-Pfalz Tartományi Sportszövetség, az akkori Komárom-Esztergom Megyei Sportigazgatóság, illetve a megyei Sportszövetségek Szövetsége között létrejött sport partnerkapcsolatra. A közelmúltban ezt a jubileumot ünnepelték az érintett felek Németországban, a tartományi székhelyen, Mainzban.

Az eseményen hat fős magyar küldöttség vett részt, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, az MLSZ megyei társadalmi elnöke vezetésével. A delegáció tagjai Horváthy Lóránt a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnöke, Szöllősi Miklós, a szövetség főtitkára, Domonkos Ágnes a megyei evezős szövetség elnöke, Nagy Gabriella az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának kabinetfőnöke, és Varga Zita, a megyei önkormányzati hivatal nemzetközi, nemzetiségi és sportreferense voltak.

A házigazdák Karin Augustin, a Rajna-Pfalz Tartományi Sportszövetség elnöke, és Helmut Loenenbach, a Nemzetközi Kapcsolatok Munkacsoport irányítója vezetésével több napos eseménysorozatot szerveztek a jubileum alkalmából. A péntek esti díszvacsorán a felek megállapodást írtak alá a partnerkapcsolat folytatásáról, megerősítéséről.

Az ünnepi alkalom kapcsán dr. Völner Pál államtitkár, korábbi megyei elnök üdvözletét is tolmácsolták, Popovics György jelenlegi elnök pedig videó üzenetben köszöntötte a jelenlévőket. Horváthy Lóránt, a KEMSZÖSZ elnöke – aki egyébként a partnerségi kapcsolat „motorja” – foglalta össze az elmúlt huszonöt év fontosabb történéseit. Az együttműködő feleket egy nagy családként ábrázolta, ahol a nagyapák az 1954-es NSZK-magyar vb-döntő halhatatlan hősei, Fritz Walter és Buzánszky Jenő voltak, az atyák a kapcsolat létrehozói, a gyermekek annak ápolói, az unokák pedig azok a szakszövetségek, amelyek külön-külön is gondozzák a partnerséget.

Német részről Karin Augustin, és Helmut Loenenbach méltatták az együttműködésben résztvevőket, kiemelve a lényegesebb mérföldköveket. A hagyományok ápolása valamennyi szervezet számára nagyon fontos, hiszen a régió sportegyesületeinek és szövetségeinek közös céljuk van: a két nemzet sportolóinak és fiataljainak megismertetése egymással.

1993 óta mindig, újra és újra vannak hasonló találkozók Burgundia, Komárom-Esztergom megye és Rajna-Pfalz tartomány között, és versenyek is gyakran szerepeltek a programok között. Ebből az alkalomból kicsit nosztalgiáztak is az ünneplők, ugyanis az elmúlt negyedszázad történéseiről, élményeiről nézhettek meg egy filmösszeállítást.

A szombati programban szerepelt a negyvenedik alkalommal megrendezett hagyományos, rajna-pfalzi tartományi sportbál is, ahol a két sportszövetség vezetői közös nyilatkozatot írtak alá a partnerkapcsolat fontosságáról, az európaiságról. A nyilatkozat kiemeli, hogy az elmúlt 25 év bebizonyította, miszerint „…a kölcsönös megbecsülés egymás megismerésén alapszik. Mi, rajna-pfalzi és Komárom-Esztergom megyei sportbarátok, akik 25 éve sikeresen, barátságban és egymás iránti tisztelettel ápoljuk, valamint sportolóink segítségével élettel töltjük meg ezt a kapcsolatot, örömmel írjuk alá ezt a nyilatkozatot. Ezzel megerősítjük azt a meggyőződésünket, hogy egymásról és egymás országairól csakis az emberi kapcsolatok révén alkothatunk valós képet. Egy olyan képet, amelyet nem befolyásolnak személyes, politikai és nemzeti előítéletek vagy anyagi érdekek.

Ezért arra buzdítjuk országunk polgárait és más nemzetek sporttársadalmait is, hogy a mi példánkat követve használják ki a sport nyújtotta, személyes részvételen alapuló lehetőségeket és találkozásokat. Így tesszük lehetővé a kölcsönös megismerést és megértést, amelynek eredménye a kölcsönös elfogadás, és az egymás iránti őszinte tisztelet. Ahogy azt példamutató kapcsolatunk is bizonyítja, így teremti meg a sport a kapcsolatot és együttműködést Európa népei között, amely mindannyiunk jövőjét tartósan és erőteljesen pozitívan befolyásolja.”.

A rendezvény – amelynek mintegy 1500 vendége volt - kiváló hangulatban telt, ahol nagy sikerrel szerepelt a tatabányai Show Formációs táncegyüttes is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya