Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Október 04. 00:00, szombat | Helyi

Október 1: Idősek világnapja

Október 1: Idősek világnapja

Az idős korosztály különösen veszélyeztetett az áldozattá válás szempontjából, ezért a bűnmegelőzési munkában kitüntetett szerepe van a velük való foglalkozásnak.

Idős kortárs segítő program
Megyénk az országban az elsők között indította útjára az idős kortárs segítő programot, melyen több mint háromszáz idős vett eddig részt, és önkéntesként adja át a bűnmegelőzési tudnivalókat kortársainak. Minden évben szervezünk utóképzést számukra, idén 2014. szeptember 4-én, Komáromban. A már régi ismerősként érkező idősek immár baleset-megelőzési tudnivalókat is kaptak, illetve az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. PR vezetőjétől a közművek tevékenységéről is képet kaptak.
Kérdőíves felmérést készítettünk a tapasztalataikról, a jelen levők közül 39 fő töltötte ki a kérdőívünket. A résztvevők 2/3-a nő, átlag életkoruk 70 év. Kíváncsiak voltunk arra, hol, és hány főt érnek el kortárs segítőként: a 39 fő 1100 másik idős emberhez tudta eljuttatni az információkat, szóróanyagokat. A helyek, ahol mindezt teszik: elsősorban a nyugdíjas klubok, de említették a következő helyszíneket is, bolt, utca, szomszédság, baráti kör, templom, kirándulás. Kérdeztük azt is, hogyan fogadják tőlük ezeket az információkat a kortársak: odafigyelnek rájuk, megbeszélik a tapasztalatokat, és a hatásukra többen is beszereztek vagyonvédelmi eszközöket.
Ezúton is köszönjük az idős kortárs segítők munkáját!

Időseknek szóló bűnmegelőzési felhívások a buszokon

A Vértes Volán Zrt. és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság összefogásával a trükkös lopások megelőzésére hívja fel a figyelmet a megyében és Tatabányán közlekedő hat busz oldalán elhelyezett plakát, illetve a tatabányai helyijáratú buszok utastájékoztató képernyőjén futó filmek.
Időseknek szóló tanácsaink

A lakást, kaput akkor is tartsa zárva, amikor otthon tartózkodik.
A kulcsot csak megbízható ismerősnek, szomszédnak adja át.
A lakás bejárati ajtaját saját maga és értékei védelme érdekében belülről lánccal szereltesse fel.
Idegent soha ne engedjen be a lakásba, ha egyedül tartózkodik otthon, anélkül, hogy jövetele céljáról, személyazonossága valódiságáról ne győződne meg.
Hivatalos szervek munkatársai az Ön kérése nélkül soha nem keresik fel.
A közüzemek – pl. vízművek, áramszolgáltató – alkalmazottaik érkezése előtt értesítik a fogyasztókat, FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNNYAL, EGYENRUHÁVAL RENDELKEZNEK. Ha kétségei vannak, valóban az adott szolgáltatótól érkeztek-e, hívja fel telefonon a cég ügyfélszolgálatát. Lehetőség szerint ilyen alkalmakkor is legyen jelen egy szomszéd, családtag, vagy ismerős.
Ne higgyen a nyereményekkel kecsegtető személyek ajánlatainak!
Házalóktól, alkalmi árusoktól SOHA ne vásároljon! Az eladni kívánt áru olcsósága, a megvásárolni kívánt áruért kínált magas összeg gyanút kelthet. NE FELEDJE: az alkalmi árusoktól vásárolt árukért senki nem vállal garanciát, a hibás, rossz minőségű árut még soha, senkinek nem cserélték vissza!
A rossz szándékkal érkező idegenek tisztában vannak a személyes találkozás során az első benyomás jelentőségével, ezért általában jól öltözött, udvarias, „behízelgő modorú” személyekről van szó.
Kerülik a feltűnést, gyorsan, csendesen, feltűnés nélkül akarják az értékeinket – elsősorban készpénzt, bankkártyát a PIN kóddal, ékszereket - megszerezni.
Nincs sok idejük, gyorsan, határozottan kell cselekedniük, ezzel tisztában vannak. Amennyiben ezek a feltételek nem állnak fenn, általában máshol próbálkoznak. A pénzt, értékeket tartsa széfben, és ne vegye elő az idegenek jelenlétében, mert így könnyen kifigyelik, hol tartja az értékeit!

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságBűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya