Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. Január 12. 07:27, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Ollóval támad az őreire egy dzsihadista egy francia börtönben

Ollóval támad az őreire egy dzsihadista egy francia börtönben

Ollóval támadt az őreire egy német állampolgárságú dzsihadista csütörtökön egy észak-franciaországi börtönben.

A Dzserba szigetén 2002-ben egy zsinagóga ellen elkövetett, 21 áldozatot követelő öngyilkos merényletben való bűnrészességért elítélt férfi négy börtönőrt sebesített meg a Lens városához közeli Vendin-le-Vieil-i fogházban - közölték francia igazságügyi források.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege hivatali személy elleni terrorizmussal kapcsolatos emberölési kísérlet gyanújával indított vizsgálatot.

A francia büntetés-végrehajtás szakszervezeti forrásai szerint a német állampolgárságú Christian Ganczarski, aki az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik volt vezetője, a támadással akarta megakadályozni, hogy Franciaország kiadja az Egyesült Államoknak.

Az 52 éves lengyel származású német állampolgárt 2009 februárban ítélték 18 év szabadságvesztésre a dzserbai merénylet előkészítésében való részvétele miatt, s a következő hetekben szabadulhatott volna. A szakszervezeti források szerint az elítéltet szeptember végén tájékoztatták arról, hogy ki fogják adni az Egyesült Államoknak, ahol a 2001. szeptember 11-i iszlamista merényletek előkészítésével vádolják.

"Szerintük azért követte el ezeket a támadásokat, hogy Franciaországban maradhasson börtönben" - mondta Yoan Kara, az FO szakszervezet vezetője.

Christian Ganczarski csütörtökön délután 4 órakor támadt egy ollóval és egy borotvával három őrre és egy tisztre, amikor azok kinyitották a celláját. Az őrök könnyebb sérüléseket szenvedtek. A büntetés-végrehajtási igazgatóság tájékoztatása szerint hárman felszíni sérüléseket szenvedtek, egy ember pedig a fejbőrén sérült meg, őt kórházban ápolják.

A szakszervezeti források szerint a dzsihadista Allah Akbart kiáltott minden egyes szúrásnál.

Christian Ganczarskiról a perében olyan felvételeket mutattak be, amelyeken 2000-ben Oszama bin Ladennel, az al-Kaida alapítójával és az egyiptomi Mohamed Attával, a 2001-es merényletek egyik öngyilkos pilótájával látható.

A gyanú szerint a német férfi volt a terrorszervezet kommunikációs hálózatának informatikai vezetője. Afganisztánban kapott kiképzést, ahol robbanószerkezetek előállítását is megtanulta. Azzal is vádolják, hogy ő rendelt meg egy Réunion szigetén tervezett merényletet.

Christian Ganczarski a perében beismerte, hogy többször is járt Afganisztánban, ahol találkozott Oszama bin Ladennel, de tagadta, hogy részt vett merényletek előkészítésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése