Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Március 24. 17:38, szombat | Belföld
Forrás: mti

Öt éve indult el a MaNDA digitális adatbázisa

Öt éve indult el a MaNDA digitális adatbázisa

Öt éve jött létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) digitális adatbázisa, a MaNDA DB.

A kulturális adatbázis a közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmakat gyűjti és teszi közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán - emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében a MaNDA jogutódjaként működő Forum Hungaricum Nonprofit Kft.

Az eltelt öt év alatt több mint 170 különböző típusú közművelődési és közgyűjteményi intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz, több mint félmillió rekorddal és kilencmillió hozzátartozó metaadattal gyarapítva az online gyűjteményt.

Az adatbázisban többek között régi balatoni képeslapok, ma már retróként emlegetett reklámfotók, a country-style-hoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló népi kultúra tárgyi emlékei között lehet böngészni, kutatni. A látogatók nézegethetnek egykori színházi plakátokat, színészportrékat, műsorfüzeteket; lapozgathatnak antikvárnak számító levéltári anyagokban, könyvtári gyűjteményekben.

A Forum Hungaricum kiemelte, hogy az általuk működtetett MaNDA DB egyedi jellegét az adatbázis tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A múzeumok raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak - hangsúlyozza a közlemény.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.