Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Február 20. 09:54, kedd | Helyi

Óvjuk a gyalogosokat!

Óvjuk a gyalogosokat!

Komárom-Esztergom megyében az elmúlt hetekben történt közúti közlekedési balesetek során több alkalommal is gyalogos volt az áldozat.

Egy 46 éves szlovák állampolgár 2018. február 6-án 6 óra után pár perccel közlekedett egy személygépkocsival Tatabányán, a Búzavirág úton. Haladása során nem biztosított elsőbbséget a kijelölt gyalogátkelőhelyen neki balról érkező 57 éves nőnek, akit elütött. A gyalogos könnyebben sérült.

Egy esztergomi lakos február 16-án 17 óra 45 perckor közlekedett Esztergomban a Damjanich úton. Egy kijelölt gyalogátkelőhelynél nem biztosított elsőbbséget a tőle bal kéz felől szabályosan, a gyalogátkelőhelyen átkelő 18 éves férfinak és őt elütötte. A gyalogosnak súlyos sérülései keletkeztek.

Egy 81 éves tokodi lakos február 17-én 19 óra előtt pár perccel gyalogosan közlekedett Esztergomban a Damjanich úton. Az úttesten át kívánt menni, de az idős asszonyt egy személygépkocsi elütötte. A nő a kórházban később az életét vesztette.

A KRESZ a gyalogosok részére előírja, hogy "lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!" A láthatósági - fényvisszaverő - eszközök használata életmentő lehet lakott területen kívül-belül, sötétben és jó látási viszonyok között egyaránt, így a mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező.

A mindennapi közlekedésünk során gyakran előfordul, hogy a gyalogosok egy része, nem veszi igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet az áthaladásuk során, hanem annak közelében, a jóval veszélyesebb útszakaszon kelnek át szabálytalanul. Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedési balesetmentességet, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

Legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart).

Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten.

Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya