Városlista
2018. szeptember 22, szombat - Móric

Hírek

2018. Szeptember 22. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

38.hét: 1.Egyközepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát,káliumszükségletünk6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból,folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2.Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy akörte rendszeres fogyasztásacsökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Az amerikai egészségügyi intézet (NIM) táplálkozásügyi csoportja még 2001-ben szövegezte meg az úgynevezett megfelelő beviteli (Adequate Intake) iránymutatást, amelyben felhívják a figyelmet: az 50 év alatti férfiaknak napi 38 grammnyi rostot, az 50 év alatti nőknek napi 25 grammnyi rostot tanácsos elfogyasztaniuk. Ötven életév felett ezek az irányszámok 30, illetve 21 grammra csökkennek. Mégis, a legtöbb ember ennek 50 százalékát sem veszi magához. Miért ilyen fontos mégis a megfelelő rostbevitel?

3.A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogya minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diétákjelentősen csökkentik minda szívinfarktus,mind pedig a kettes típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede.

4.A rostban gazdag diéták csökkentika vastagbél-divertikulumkialakulásának esélyét azzal, hogy a vastagbélben elnyelik a vizet és könnyebb bélmozgást tesznek lehetővé. A rostgazdag diéta csökkenti agyomorterhelést és a bélgyulladást is.Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, így testsúlyunk nem fog egy ilyen étrend mellett nőni.

5.Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogya megnövekedett rostbevitel hatására csökken a vérnyomásés a koleszterinszint is. A közelmúltban publikált anyagok arra is rámutatnak, hogya rostos étrendbefolyásolhatja azimmunrendszerműködését és a gyulladások előfordulását. A rostgazdag étrend ezek mellett a vércukrot is egyensúlyban tartja.

37.hét: Miért jó a szilva?

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzia friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat(kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.A növényi antioxidánsok közülantocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Mindezen anyagoknak köszönhetőenjavítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlhatószékrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- ésgyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat;vizelethajtóhatása is ismert. Így egyrésztsúlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak, viszont az aszalt változatot érdemes elkerülnie annak, aki ügyel a súlyára.

36.hét:Miért jó?

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g). A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

35.hét: A reggeli vajas kenyértől kezdve a töltött paprika ebéden át egy jó lecsó vacsoráig a nyári étrendünk egyik fő kelléke. Bár csak néhány száz éve ismerjük, de ma már a külföldieknek szánt magyaros romantikához is hozzátartozik.

Miért jó?
Jelentős C-vitamin-forrás. Száz gramm nyers paprikában 70-250 mg C-vitamin-tartalom van, a fajtától függően. A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.

34.hét: A paradicsom igazi szuperélelmiszer, amely minden ember étrendjében gyakran kellene szerepeljen, aki szeretne sokáig fiatalos és egészséges maradni.

Egy amerikai kutatás szerint a menopauzán átesett nők számára különösen hasznos a paradicsom fogyasztása.
Számos kutatás igazolja, hogy a paradicsomban lévőlikopin, illetve általában a karotinoidokhozzájárulnak a bőr megóvásához a napfény okozta károsító hatástól. Egy új tanulmány szerint pedig a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek, közte daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.
A paradicsom rákmegelőző hatását sokan a likopinnal hozzák összefüggésbe, de a szakemberek szerint ebben más összetevőknek is szerepük van. Ugyanakkor tény, hogya likopin a karotinoidok közül a legerősebb antioxidáns, amely nemcsak az UV sugárzás okozta károsodástól véd, hanem bizonyos baktériumok károsító hatásától is. Emellett gátolja akollagénlebontásáért felelős enzimek termelődését, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bőr sokáig megőrizze fiatalosságát és feszességét.
A likopin szintén hasznos az ínyünk és a fogaink egészségének megtartásában. Tanulmányok szerintantibakteriális és gombaölő hatása is van, így hozzájárul ahhoz, hogy mosolyunk szép maradjon. Ezen kívül védi a szervezetet a különböző méreganyagok káros hatásaitól, különösen a penészféléktől és a cigarettafüstben lévőkadmiumtól. Támogatja a vérkeringést, segíti szívünk megfelelő működését, egyben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét is.

33.hét: Miért jó?

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

32.hét: Miért jó?

Mit tartogat hát számunkra a csemegekukorica? A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1- és B2-vitamin. A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve azonban, ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is, a niacin már felvehetővé válik. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. A B-vitaminok közül kimutatható benne a pantoténsav, a B6-vitamin, - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét -, a biotin és csekély fólsav is. 0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kálcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne.
A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. Még cukorbajra is ajánlják.
A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.

31.hét: Tele van hasznos anyagokkal

A görögdinnyében sok aC-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a káliumis, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
Jót tesz a vesének
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.
Nagy melegben ideális étel
Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és avérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen.Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel sok benne akáliumés a magnézium,hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz.
Hasznos a rákmegelőzésben
A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és avastagbélrák.

28.hét:Egészséges csontokat biztosít

Az áfonyában találhatóvas, foszfor,kalcium, mangán,cinkés K-vitaminmind hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak. A vas és a cink például alapvető fontosságú csontjaink és ízületeink erősségének és elasztikusságának megtartásában. Alacsonyabb K-vitamin bevitelnél nagyobb esélyünk van a csonttörésre, viszont a megfelelő K-vitamin bevitelnél szervezetünk képes jobban feldolgozni a kalciumot és szervezetünk kevesebb K-vitamint is veszít.
Csökkenti a vérnyomásunkat
Alacsony nátriumbevitelrevan szükségünk ahhoz, hogy vérnyomásunkat csökkenteni tudjuk. Az áfonyában alig fordul elő nátrium, helyette viszont van benne kalcium, magnézium és kálium, amelyek mind csökkentik a vérnyomást.
Megőrzi a szív egészségét
Azáfonyarost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segít a szív- és érrendszerünk egészségének megtartásába. A rostok például csökkentik a vér koleszterintartalmát és emiatt a szívproblémák kialakulásának esélye is kisebb lesz. AB6 és folsav jelenlétébennem jelennek meg a homociszteinek sem a szervezetben: ha ezekből sok halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ez pedig hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.
Az áfonyában úgynevezett anthocianin található, amely számos egészségjavító hatással is bír
Megakadályozza a rák kialakulását
Azáfonya C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védik a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok fejlődését, csökkentik a szervezet gyulladásait és lelassítják számos ráktípus terjedését, a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig. A folsav továbbá szerepet játszik a DNS szintézisében és javulásában is, így ennek jelenlétében a ráksejtek nem jelennek meg a DNS-mutációk környékén.
Javítja a mentális egészségünket
Az áfonyafogyasztáscsökkenti a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását - de például a rövidtávú memóriánk és motorikus képességeink koordinációja is később kezd el romlani ennek köszönhetően.

27.hét:Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

Vértisztító hatású.A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
Tápanyagértéke: Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van.
A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja.
Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.
Köszvény: A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. Így a csuklókból is kioldódik a lerakodott húgysavkő és egyéb anyag, hogy eltűnjön a fájdalom addig, amíg ismét meg nem történik a lerakodás.
Alacsony vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A s.
Meghűlés: A meggy lé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immun rendszerünk működését segíti elő.
A legjobb antioxidáns: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint bioflavonoid. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabad gyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsíra olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.
Elkészítési mód: A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.
forrás:http://www.global-vitamin.hu/gyumolcsok/

26.hét:Miért jó?

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

25.hét:Miért jó?

A sárgabarack gyümölcséneklegnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal.

A- ésC-vitamin-tartalma(10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. Abenne lévő kénnekszerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti azidőskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.

Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású.

24.hét:Miért jó?

A málna érdemeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert valljuk meg, nem minden szempontból praktikus gyümölcs: a legtöbb élelmiszer-boltban nem kapható, szedése fáradtságos és kényelmetlen a szúrós ágak között, leszedve törékeny és hamar romlik. Pedig igazi ízletes gyógyszerre lelhetünk benne.

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még. A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

23.hét:Miért jó? A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

22.hét:Miért jó?

Az úton levő ókori katonák egyik legkedveltebb szomjoltója a cseresznye volt, méltán, hiszen 78-82%-a víz. 100 grammjának, egy marék cseresznyének az energiatartalma 65-70 kcal, mintegy 264-295 kJ. Alig van benne zsír (0,3 g) és fehérje, viszont 13 grammnyi szénhidrát, 1,3 g növényi rost van benne.
Természetesen gyümölcscukor tartalma attól is függ, mennyire érett cseresznyével van dolgunk. Kifejezetten sok A-vitamin, valamint B1-, B2-, B6-vitamin van benne, továbbá fólsav, pantoténsav, niacin, biotin és riboflavin. Jelentős, 10-15 mg-os C-vitamintartalma.
Az ásványi anyagok és nyomelemek közül foszfor, kalcium és nátrium, kobalt tartalma említendő, viszonylag sok, 190-220 mg káliumot, valamint vasat rejt. Összetétele miatt kedvezően hat a fogak és csontok fejlődésére, egészségére, ideális csemege a fejlődő, csontosodó gyermekszervezetnek.
Termését gyógynövényként is számon tartják. Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek. Még a pattanások elmulasztását is megfigyelték. Hasonló élettani hatást lehet megfigyelni magának a gyümölcsnek az elfogyasztása nyomán is, télire azonban csak a száraz szár marad.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennélfogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat. Napi negyed kiló cseresznye fogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki. A kumarinszármazékok jellegzetes ízének meghatározói.

21.hét:Tápláló, emésztést segítő alapanyag

Azabfogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott. A zab ugyanis rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot bőségesen, valamint vasat, foszfort és kalciumot is. Jótékony hatással van az emésztésre, segíti aszékrekedést, valamint vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása. Emellett orvosi vizsgálatok sora bizonyította már vérnyomást és koleszterint csökkentő tulajdonságát. A népgyógyászatban idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.

A zab és a zabkása emésztésre gyakorolt pozitív hatásait diétákban is előszeretettel használják. Mivel a zab jól telíti a szervezetet, fogyasztása után csak sokára alakul ki az éhségérzet, így akár napokig el lehet zabkásán lenni.
A zabkása elkészítése
Ha esetleg már unnánk a tejbegrízt és a tejberizst, mi is kipróbálhatjuk, hiszen elkészítése roppant egyszerű, csupán 5-10 percet vesz igénybe, íze viszont hihetetlenül fantasztikus. 1 adag elkészítéséhez forraljunk fel 3 dl tejet, majd tegyünk bele 5 dkg zabpelyhet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik, majd adjunk hozzá fél teáskanál fahéjat ésvaníliát, ízlés szerint locsoljuk meg mézzel, és keverjük alaposan össze. Tálaláskor adhatunk hozzá natúr joghurtot és friss gyümölcsöket is ízlés szerint.

20.hét:A spárga jótékony hatásai

Nemcsak rostokban, folsavban és A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de a spárga krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetednek, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.
Segít a rák elleni küzdelemben
A spárga - akárcsak az avokádó, a kelkáposzta és a brokkoli - időnként már gyógynövényként is említésre kerül. A rákos betegeknek azért érdemes különösen spárgát fogyasztaniuk, mert az gazdag egy glutation elnevezésű szerves vegyületben. A glutation erős méregtelenítő hatással bír, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A spárga fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták, mint a csontvelő-, a mell-, a vastagbél-, a gége- és a tüdőrák kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos.
Erőteljes antioxidáns
A spárga az összes zöldség és gyümölcs közül az egyik leghatékonyabb, ha a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséről van szó. Sőt, már arról is szó esett, hogy hatóanyagai akár az öregedési folyamatot is lassíthatják, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt, mely hátramarad a fogyás után.

Élénkíti a vérkeringést
A spárga öregedést gátló hatása az agy kognitív működésére is jó hatással van. Akárcsak a leveles zöldségek, a spárga is folsavat tartalmaz, mely a halban, a szárnyasokban, a vörös húsban és a tejtermékekben megtalálható B12-vitaminnal együttműködve véd az öregkori szellemi leépülés ellen.
Természetes vízhajtó
A zöldségből sikerült először kinyerni a róla elnevezett aminosavat, az aszparagint, mely erőteljes vízhajtó hatású, így nemcsak a többszöri vizeletürítést serkenti, de segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának együtteseként az egyik legjobb salaktalanító zöldségről van szó. Ez különösen a fogyásra, méregtelenítésre vágyók és az ödémától szenvedők számára előnyös, ám azoknak is érdemes beiktatniuk a heti menübe a spárgát, akik a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.
Egy különös, ám ártalmatlan mellékhatás
A spárga fogyasztása után jellemzően erőteljes szagúvá változik a vizelet. Ez a zöldség egyik összetevőjének megemésztéséből származik, és teljesen veszélytelen. A fiatalabb hajtások fogyasztása erősebb, kénes szagot eredményez, de ez sem ad okot az aggodalomra.

19.hét:TELE VAN VITAMINOKKAL ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOKKAL

A fejes salátában igen nagy mennyiségű C-vitamin, karotin, B-vitamin, mész, foszfor és vas található. Tökéletes választás, ha friss ízekre vágysz, és megkopott vitaminkészletedet is szeretnéd feltölteni. Mivel frissen, köretként fogyasztjuk leginkább, ezért az sem lehet probléma, hogy hő hatására a benne lévő értékes tápanyagok elillannak. Azért azt érdemes tudnod, hogy a legtöbb vitaminnal a szabadföldiben termesztettsalátákrendelkeznek, a üveg- illetve fóliasátorban neveltek kevésbé hemzsegnek az ásványi anyagoktól.
JÓ HATÁSSAL VAN A GYOMOR MŰKÖDÉSÉRE
Jó hírünk van, ha gyakran kínoznak gyomorbántalmak, viszont imádod asalátát. Ez a csodás zöldség ugyanis jó hatással van a gyomor működésére, így ha rendszeresen fogyasztod, a gyomorfájdalmaid is enyhülni fognak. Persze nem árt odafigyelni arra is, hogy milyen élelmiszerek váltják ki nálad a problémát, és azokat jobb, ha mellőződ, de ha minden nap eszel fejes salátát, sokat tehetsz a jó közérzetedért.
FRISSÍT
Igazán üdítő finomság egy adag salátát elfogyasztani, ami leginkább magas citromsav-tartalmának köszönhető. Igazából bármibe belecsempészheted asalátát, ha egy jó adag vitaminlöketre, és extra mennyiségű pezsgésre vágysz. Fogyaszd szendvicsbetétként, a kedvenc vitaminsalátádba, ecetes lében, vagy csak magában egy kis sajttal, olajos magvakkal. Nagyon finom, rendkívül egészséges köreteket készíthetsz belőle.
MÉREGTELENÍT
A tavaszi menübe mindenképpen érdemes beépítened asalátát, hiszen a téli időszakban bevitt mérgektől is nagy eséllyel szabadít meg bennünket. A sok-sok méreganyag nem csak belső, szervi problémákat okozhat ugyanis, de a külsődön is nyomot hagyhat, méghozzá narancsbőr, illetve aknés, pattanásos bőr formájában.
GÁTOLJA AZ ÖREGEDÉSI FOLYAMATOKAT
Magas C- ésE-vitamintartalmának köszönhetően a fejes saláta a ráncok kialakulásának idejét is kitolja. Ápolja, táplálja a bőrt, így a belső hidratálást biztosítja, ami legalább ugyanolyan fontos, mint a külső. Bőröd hamvassága, ruganyossága így jóval időtállóbb lesz, és szó szerint a saját bőrödön fogod tapasztalni, hogy az egészséges mennyire jó hatással van a külsőre is.

18.hét:A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi avércukorszinthirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

17.hét:A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek az egész testünkre jótékony hatást gyakorolnak - például az agyunkra, az anyagcserénkre és az immunrendszerünkre is. És ez még messze nem minden.

Véd a sejtszintű károsodástól
A zöld tea tele vanpolifenolokkal, például katekinekkel és flavonoidokkal, amelyek erős antioxidánsként működnek. Csökkentik a szabad gyökök szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, ezáltal lassítják az öregedést, és sokféle betegség kialakulásának esélyét csökkentik.
Támogatja az agy működését
A zöld tea nemcsak abban segít, hogy ébren tudjunk maradni, de agyunk is jobban fog tőle.Koffeinttartalmaz, de kevesebbet, mint a kávé, ígynagyobb mennyiségben is fogyasztható.Ráadásul a zöld teában lévő aminosavak támogatják az agy működését, így éberebbek leszünk, gyorsul a reakcióidőnk, és esetleges szorongásunk is csökkenhet.
Serkenti a zsírégetést, és növeli a fizikai teljesítőképességet
Kutatások igazolják, hogy a rendszeres zöld tea-fogyasztástól hatékonyabb lesz azanyagcserénk, és több zsírt égetünk. A tea koffeintartalma miatt pedig a teljesítőképességünk is javulhat, így edzés előtt is ideális ital.
A zöld tea tele van antioxidánsokkal, amelyek az egész testünkre jótékony hatást gyakorolnak
Csökkentheti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát
A zöld teában található antioxidánsokazért is hasznosak, mert védik a sejteket, ezáltal csökkentve az esélyét a káros sejtburjánzásnak, vagyis a ráknak. Különösen igaz ez amellrákra, a prosztatarákra és a vastagbélrákra. Fontos tudni, hogy a zöld teába jobb, ha nem keverünk tejet, mert csökkenti a benne lévő antioxidánsok hatékonyságát.
Jót tesz a száj egészségének
A zöld teában a katekinek képesek elpusztítani bizonyos vírusokat és baktériumokat is, így óvják a száj, az íny és afogak egészségét.
Segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt
Anyagcsereserkentő

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 21. 09:33, péntek | Helyi

1,5 MILLIÓ FORINT GYERMEKMOSOLYRA A PIROS ORR BOHÓCDOKTOROKNAK

A tatabányai kórház gyermekosztályán kezelt gyerekek gyógyulását támogatja a Bridgestone

2018. Szeptember 18. 09:39, kedd | Helyi

Eltűnés miatt keressük Lencse Klaudiát.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri.

2018. Szeptember 18. 08:55, kedd | Helyi

Ismét lehet pályázni gyakornoknak

2018. Szeptember 17. 09:00, hétfő | Helyi

Az esztergomi Család és KarrierPONT-ba látogatott Novák Katalin

A kormány 14 milliárd forint fejlesztési forrásból 71 Család és KarrierPONT-ot hoz létre, megyénként 3-4 ilyen létesítmény nyílt, vagy nyílik meg az elkövetkezendő hónapokban