Városlista
2017. október 24, kedd - Salamon

Hírek

2017. Október 21. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Sütőtök: aranyszínű csemege

42.hét:Miért jó a sütőtök?

Tápértéke nagyobb, mint a spárgatöké, szénhidráttartalma, karotin- és C-vitamin tartalma is felülmúlja a többi tökfajtát. Energiatartalma 80 kcal/100 gramm, 16,5 g szénhidrát van 100 grammjában. Fehérje, rost és zsírtartalma elenyésző, annál gazdagabb a különböző, A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. Karotintartalma például 4 mg, C vitaminból 24 mg-t találhatunk benne, E-vitaminból pedig 1,1 mg-t.
Ásványi anyagok bő forrása is, példáulmagas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalmamiatt. Káliumtartalma miatt vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is van. Az antioxidánsok és karotinoidok pedig megkötik a szabad gyököket, erősítik az immunrendszert, így hozzájárulnak a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.A tökmagolajkedvező élettani hatású, hiszen omega-3-zsírsav van benne.

41.hét:Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?

Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz.

Egy adag (körülbelül 88 g) nyerskelbimbótápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.
Miért ajánlott a sok kelbimbó fogyasztása?
Természetesen mindazért, amiért általában a zöldségek és a gyümölcsök ajánlhatóak: csökkentik olyan súlyos betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések. Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségfélék, amilyen a kelbimbó,a brokkoliésa karfiol, összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkent valószínűségével.
Egy friss tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy azok a kéntartalmú vegyületek (például a szulforafán), amelyeknek ezek a zöldségfélék a jellegzetes kesernyés ízüket (és büdös szagukat) köszönhetik, összefüggésben vannak a rákellenes hatásukkal. A szulforafánon kívül a kelbimbóban levő klorofill is hatékony a karcinogén anyagok ellen.

Arákellenes hatásonkívülfigyelemreméltó a kelbimbó jótékony hatása a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához.

A cukorbetegséggel élők számára is jótékony hatású lehet a kelbimbó, ugyanis alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükózszintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a vizsgálatok az alfa-liponsav intravénás adásának jótékony hatásait bizonyították; az emésztőrendszerbe juttatott liponsavval kapcsolatban nincsenek adatok.

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- ésaz A-vitaminnaka bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

40.hét:Szabályozza a vérnyomást

Acéklában lévő nitrátoksokat segítenek abban, hogy ereink egészségesek legyenek, ettől pedig jobb lesz a keringésünk és alacsonyabb a vérnyomásunk. Acéklalévérnyomáscsökkentő hatását kutatások is igazolták.
Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét
A céklában sok afolsav és a betain, ezért segít csökkenteni a vérben a homocisztein szintjét - ha ebből túl sok termelődik, akkor növelheti az artériakárosodás, illetve aszívbetegségekkialakulásának esélyét.
Javíthatja az állóképességet
Nem véletlen, hogy élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség - hiszen a benne található nitrátokjavíthatják a sportteljesítménytis. A mérhető hatáshoz három-négy kisebbcéklátkell elfogyasztani, ami elsőre talán soknak hangzik, de ha valaki komolyabb fizikai erőpróbára készül, érdemes tennie vele egy kísérletet.
Javíthatja a szellemi teljesítményt
A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogytöbb vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet. Ez különösen az idős embereknél nagyon hasznos, így nekik még inkább javasolt a gyakori céklafogyasztás.
Jót tesz a májnak
Májunkkomoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében - ha céklát eszünk, némiképpentehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kutatások szerint ez a szép színű zöldség javíthatja továbbá cukorbetegeknél a májfunkciókat, és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

39.hét:Miért jó?

A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin (más karotinokat is tartalmaz), amelynek egyébként a színét is köszönheti. Karotintartalma, amely jelentős antioxidáns fajtánként változó, 6-15 mg / 100 g között mozog.
A szervezet a bétakarotint szükség szerint A-vitaminná alakítja át.
Az A-vitamin nélkülözhetetlen továbbá a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. Az A-vitamin hiányában kialakulhat a farkasvakság.
A gyökér tartalmaz még flavonoidokat és illóolajat is.
Alacsony energiaértéke miatt 218 kJ (52 kcal) szívesen alkalmazzák különféle diétáknál, de fogyasztása ajánlott szív- és keringési betegségekben szenvedőnek is.
Azért is érdemes tudatosan beiktatnunk táplálkozásunkba, mert karotinjai erősítik az immunrendszert, és egyes vizsgálatok szerint a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
A sárgarépa hatóanyagainak köszönhetően részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában is.
A népi orvoslás vizelethajtóként is alkalmazza.

38.hét:Miért jó?

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.

A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.
Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlhatószékrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- ésgyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat;vizelethajtóhatása is ismert. Így egyrészt súlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak, viszont az aszalt változatot érdemes elkerülnie annak, aki ügyel a súlyára.

36.hét:Miért jó?

Az őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy 0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el.
Ásványi anyagai közül viszonylag magas, 200 milligrammnyi káliumtartalma jelentős, 9 mg magnézium, 8 mg kálium rejlik benne. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kálium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére.

35.hét:Miért jó?

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g). A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.
Jó tudni!
Kozmetikai jótékony hatást is tulajdonítanak neki: késlelteti a ráncok kialakulását.
A szőlő természetesen nemcsak egészséges, bőtermő, frissítő, könnyen emészthető gyümölcsként, hanem a borászat legfontosabb alapanyagaként is fontos szerepet tölt be évszázadok óta. Jó minőségű, tiszta, valódi szőlőborból napi egy pohárnyi (2-3 dl) egészségére válhat mindenkinek. "Ellenjavallt" azonban gyermekeknek, a terhes vagy szoptatós kismamáknak, a fokozottan érzékeny májúaknak, bizonyos gyógyszerek fogyasztóinak és természetesen a gépkocsit vezetőknek. A mértékkel, helyes táplálkozás mellett elfogyasztott nemes borok szívvédő, roboráló, étvágyjavító, egészségmegőrző hatása ma már bizonyított. Az ezt a mennyiséget jelentősen meghaladó, napi rendszerességgel, függésben megivott, netán pancsolt, szőlőt sosem látott borok viszont ugyanakkora bajt okozhatnak, mint bármelyik szeszes ital.

34.hét:Egészséges csontokat biztosít

Az áfonyában találhatóvas, foszfor,kalcium, mangán,cinkés K-vitaminmind hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak. A vas és a cink például alapvető fontosságú csontjaink és ízületeink erősségének és elasztikusságának megtartásában. Alacsonyabb K-vitamin bevitelnél nagyobb esélyünk van a csonttörésre, viszont a megfelelő K-vitamin bevitelnél szervezetünk képes jobban feldolgozni a kalciumot és szervezetünk kevesebb K-vitamint is veszít.
Csökkenti a vérnyomásunkat
Alacsony nátriumbevitelrevan szükségünk ahhoz, hogy vérnyomásunkat csökkenteni tudjuk. Az áfonyában alig fordul elő nátrium, helyette viszont van benne kalcium, magnézium és kálium, amelyek mind csökkentik a vérnyomást.
Megőrzi a szív egészségét
Azáfonyarost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segít a szív- és érrendszerünk egészségének megtartásába. A rostok például csökkentik a vér koleszterintartalmát és emiatt a szívproblémák kialakulásának esélye is kisebb lesz. AB6 és folsav jelenlétébennem jelennek meg a homociszteinek sem a szervezetben: ha ezekből sok halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ez pedig hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.
Az áfonyában úgynevezett anthocianin található, amely számos egészségjavító hatással is bír
Megakadályozza a rák kialakulását
Azáfonya C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védik a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok fejlődését, csökkentik a szervezet gyulladásait és lelassítják számos ráktípus terjedését, a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig. A folsav továbbá szerepet játszik a DNS szintézisében és javulásában is, így ennek jelenlétében a ráksejtek nem jelennek meg a DNS-mutációk környékén.
Javítja a mentális egészségünket
Az áfonyafogyasztáscsökkenti a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását - de például a rövidtávú memóriánk és motorikus képességeink koordinációja is később kezd el romlani ennek köszönhetően.

33.hét:A mexikói indiánok a kukoricával és babbal rendkívül tápláló élelmiszerek birtokosai voltak, méltán kedvelték meg a zöldségnek tekintett sárga szemeket Európa szülöttei. A kukorica rejtélyes növény, táplál és gyógyít egyaránt. Van-e, aki nem szereti?

Miért jó?
Mit tartogat hát számunkra a csemegekukorica? A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1- és B2-vitamin. A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve azonban, ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is, a niacin már felvehetővé válik. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. A B-vitaminok közül kimutatható benne a pantoténsav, a B6-vitamin, - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét -, a biotin és csekély fólsav is. 0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kálcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne.
A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. Még cukorbajra is ajánlják.
A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.

32.hét:Miért jó?

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

31.hét:Sok benne a béta-karotin

A sárgadinnyében több abéta-karotin, mint a barackban, a grapefruitban, a narancsban, a kajsziban, a nektarinban vagy a mangóban - gyakorlatilag ugyanannyi, mint a sárgarépában. Ez az anyag adja sárga színét, amelyerős antioxidáns és a szervezetben A-vitaminná alakul.Az A-vitamin nagyon fontos ahhoz, hogy a szemünk, a vérünk és az immunrendszerünk egészséges legyen.
Sok benne a C-vitamin
Egy csésze felkockázott sárgadinnyében többC-vitaminvan a napi szükséges beviteli mennyiségnél. Ez a vitamin segít abban, hogy az immunrendszerünk erős legyen, és a szervezetünk hatékonyan védekezzen az olyan betegségek ellen, mintaz asztma, a rák vagy a cukorbetegség.
Sok benne a folsav
A folsav, vagy más néven B-9 vitamincsökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét, segít az idős embereknek, hogy megőrizzék a memóriájuk frissességét. Ahhoz is fontos, hogy a magzat fejlődése során megakadályozza az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. A szükséges napi bevitel mennyisége körülbelül 400 mikrogramm; két csésze sárgadinnye 75 mikrogrammnyit tartalmaz.
A sárgadinnye nem csak hűsítő édesség, de kiváló vitaminforrás is egyben
Magas a víztartalma
Asárgadinnyéneknagyjából 90 százaléka víz, így remek hűsítő a forró nyári napokon, és segít abban, hogy megfelelően hidratált maradjon a szervezetünk. Ha elég folyadék van a szervezetünkben, szívünknek nem kell olyan keményen dolgoznia, jobb az emésztésünk, egészségesebbek a veséink, és a vérnyomásunk is könnyebben marad egészséges szinten.

29.hét:Tele van hasznos anyagokkal

A görögdinnyében sok aC-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a káliumis, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
Jót tesz a vesének
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.
Nagy melegben ideális étel
Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és avérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen.Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel sok benne akáliumés a magnézium,hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz.
Hasznos a rákmegelőzésben
A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és avastagbélrák.
Jót tesz a libidónak
A görögdinnyében lévő argininsegíthet az erekciós gondok leküzdésében, és stimuláló hatással van a libidóra nőknél és férfiaknál egyaránt.

27.hét:Miért jó? A sárgabarack gyümölcséneklegnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal.

A- ésC-vitamin-tartalma(10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. Abenne lévő kénnekszerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti azidőskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.
Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású.

.hét:Miért ennénk ribizlit, amikor sokkal kényelmesebben fogyasztható gyümölcsök is vannak? Mondjuk, C-vitaminjáért, antioxidáns színanyagaiért, növényi rostjaiért. Ételnek sem megvetendő, de gyógyszernek kifejezetten kellemes!

A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.
Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi anyagai a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas, sorukból kiemelkedő a 280 mg-ot kitevő káliumtartalom.
Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Feltehetőleg ezért ápolja és nyugtatja a ribizliolaj a száraz, érzékeny bőrt. Újabban a régi gyógyászati hagyományok ellenőrzése végzett kísérletek során a ribizli arról tett bizonyságot, hogy a bőr neurodermitisnél gyakori gamma-linosav-hiányát hatékonyan képes ellensúlyozni.
Hashajtó hatása is ismeretes.

25.hét:Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-,C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium,kálium,magnézium, vas,cink).

Ameggyantioxidánsés vértisztító hatású
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóankimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyekantioxidánshatásúak.A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
Vértisztító hatású.A kalcium,káliumésmagnéziumegyütt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben.A savasmeggyserkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A gyógyítómeggyrészei
Ameggyösszes részét felhasználják gyógyító célokra.
Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító.Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak.Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert.A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
Ameggymagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

24.hét:Miért jó?

A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja azöldborsót nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejtett szemeket a folyton arra tébláboló gyerekektől és egyéb torkos családtagoktól, akik ha tehették, marékszámra tömték a szájukba a friss cukorborsó szemeket. Manapság főként főzvelevesként, főzelékként, illetve köretnek, rizzsel vegyítve rizibiziként vagy mexikói zöldségkeverékben fogyasztjuk, illetve ugyancsak főzve salátába, leginkább franciasalátába vagy ahhoz hasonló majonézes, tejfölös salátákba tesszük.
A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjábólegy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.

23.hét:Acseresznyejótékony hatása

Gazdag A-, B-, C- vitaminban.Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek.Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz.Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.Napi negyed kilócseresznyefogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki.A piros húsú gyümölcsök, így acseresznyeis, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.
Acseresznyegyógyító magja
Acseresznyeösszes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon.Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.
Acseresznyemagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.Ám fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület!A B-17 felszívódik, egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből.Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.

22.hét:Arukkola másik neve borsmustár–afrodiziákumnakszámít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható.

A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény.Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet.
A rukkola nemcsak finom zöldség –tele van vitaminnal.C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne,kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.
A kiválasztottgyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által,vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van akoleszterin– és a vércukor szintjére.Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit.
Az ókorban arómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetettékköhögésre, bélférgek ellen is.
A rukkolát elsősorban ízesítésre használják,mediterrán térségekben különösen kedvelt.Asalátákkiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához.A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstöltsajt is.

21.hét:Miért jó?

Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak. Frissítő hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik.
Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon.

20.hét:Miért jó?

Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban,folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne aC-vitaminés a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsakvízhajtó tulajdonságávalvan összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porátfogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.
Mértékletesen fogyasszák a köszvényesek ésa vesekövesvagy arra hajlamos emberek.

19.hét:Miért jó?

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.
Hogyan fogyasszuk?
A spenót kellemes ízű zöldségünk. A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják.
A spenóthoz jól illik a tükörtojás, a bundás kenyér, a fasírt és a natúr szeletek. Néhány helyen készítenek spenóttal, sajttal töltött palacsintát is.

18.hét:A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerősítő tulajdonságának köszönhetően a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket.

Miért jó?
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2017. Október 23. 00:00, hétfő | Helyi

1956. OKTÓBER 23. KEDD

A Szabad Nép Új, tavaszi seregszemle című vezércikke üdvözli az ifjúság követeléseit.

2017. Október 22. 00:00, vasárnap | Helyi

FELKÉSZÜLÉS A TÉLRE

Társszervek értekeztek Tatabányán. Minden szerv felkészült a téli időjárással összefüggésbe hozható eseményekre.

2017. Október 22. 00:00, vasárnap | Helyi

Ingyen elviszik a zöldhulladékot

2017. Október 21. 00:00, szombat | Helyi

Trükkös feltöltés

Mobiltelefonos csalási módszerre hívja fel a figyelmet a rendőrség.