Városlista
2018. november 18, vasárnap - Jenő

Hírek

2018. November 17. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: házipatika

Piaci körkép

Piaci körkép

Édesburgonya: nem az, aminek látszik

46.hét:Miért jó édesburgonyát fogyasztani?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 gfehérjetalálható benne, amelynekösszetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz:kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cinkis található benne. Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miattdaganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák ésa májbetegségek kockázatátés antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

45.hét:A gyömbérben található hatóanyagoknakköszönhetően ez a gyógynövény nagyszerű hányingerellenes, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamintmikrobaellenes hatásokkal is bír.Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásairólmár sokat lehetett hallani. Egy új kutatás szerint segíthetmegakadályozni az elhízástés a velejáró krónikus betegségek kialakulását is.
Rendkívül változatosan felhasználható, tehetjük levesekbe, húsételekbe, süteményekbe, készíthetünk belőle teát is.Jótékony hatását kifejtiakkor is, ha frissen, szárított vagy őrölt formában, de akár olaj vagy étrend-kiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük.
A gyömbért a legtöbbengyomornyugtató és emésztésjavító hatásairólismerik: segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. Akkor isjavíthatja az állapotunkat, ha valamilyenfertőzésmiatt szenvedünk hasmenéstől vagy hasfájástól.Az emésztés javításáhozérdemes elrágcsálni egy kis darab friss gyömbért a nagyobb étkezések után.
A gyömbér erősíti az immunrendszert
Különösen előnyösen hat akkor, ha megfáztunk vagyinfluenzásak vagyunk. A gyömbérben ugyanis vírus- és baktériumellenes hatóanyagok is találhatóak, izzasztó hatása is ismert,csökkenti a lázat és csillapítja a köhögést. Reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 deci vízzel, hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le, és az elkészült italt mézzel ízesítve kortyolgassuk el. A gyömbérforrázatot inhalálásra is alkalmazhatjuk, így segíthetjük a letapadt váladék feloldódását.
Akkor is érdemesa gyömbér gyógyerejétkihasználni, haízületi fájdalmainkvannak, ez a gyógynövény ugyanis a gyulladásokat és a fájdalmat is csökkenti. A gyömbér rendszeres fogyasztása mellett gyömbérolajjal meg is masszírozhatjuk az érintett területet.
Menzeszre is jó a gyömbér
Atermészetes gyulladáscsökkentőés fájdalomcsillapító hatásokat akkor is kihasználhatjuk, hamenstruációs fájdalmaink vannak. A gyömbérolajjal átmasszírozhatjuk a hasi területet, ihatunk gyömbérteát is, de szedhetünk gyömbértartalmú étrend-kiegészítőt is (és ez akkor is előnyös lehet, ha a PMS tünetei között a hasi panaszok is jellemzőek az esetünkben).
A gyömbért acukorbetegeknek is érdemesrendszeresen fogyasztani, mert ez a gyógynövény segít kordában tartani a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, emellett pedig a különböző, a diabétesszel összefüggő szövődmények rizikóját is csökkentheti. A megfelelő hatásokhoz igyunk meg reggelente, éhgyomorra egy pohár gyömbérteát, vagy 2 deci vízben elkevert egy teáskanálnyi gyömbérlevet.

44.hét: Érzékeny a gyomrod? Vörös lencsét nyugodtan fogyaszthatsz!

Első és egyik legnagyobb előnye a vörös lencsének, hogynincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan ehetik, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A vörös lencsét a hántolás során megszabadítják a nehezen emészthető (sőt, egyesek szerint emészthetetlen) héjától, ami miatt természetesenalacsonyabb lesz a rosttartalma.
Ezért a vörös lencse azoknak is ajánlható, akiket a magas rosttartalom puffaszt, vagy akiknél hasi görcsöket idéz elő.
További pozitívum, hogy a legrohanósabb életmódba is beilleszthető, ugyanis a vöröslencsétnem kell áztatni– 10-15 perc alatt megfő, megpuhul, és az említettek végett, a gyors hőkezelés ellenére is könnyen emészthető.
Miért válaszd?
A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen ezeket az alapanyagokat a vegetáriánusok, vegánok – főként –a fehérje pótlásáraelőszeretettel fogyasztják. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényedet fedezheted, ráadásul a vörös lencseOmega 6 zsírsavakbanis gazdag.
Különösensok magnéziumot tartalmaz, devastartalmais számottevő, tehátnőknek egyenesen kötelezőlenne a fogyasztása.
A vasat tekintve fontos tudnivaló, hogy C-vitamin bevitellel érdemes támogatni a felszívódását. Tehát jó, ha a lencsét friss salátával, savanyúsággalfogyasztod, vagy csak teszel némi frissen facsart citromlevet mellé.
A vörös lencsét fogyaszthatod még a kálium, kalcium, mangán, réz, jód, bór, kobalt pótlása végett is, hiszen ezekben a mikró-és makró elemekben is bővelkedik. A fehérjéket aminosavak alkotják, és egy aminosavból, a triptofánból különösen sok található a vöröslencsében. Emellettizoflavonokatis tartalmaz, ami kiemelten jó hatással vana változókorban levő nők hormonháztartására, és felmérések szerinta mellrák elkerülésében isnagy szerep jut nekik.

43.hét: Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét

A céklában sok afolsav és a betain, ezért segít csökkenteni a vérben a homocisztein szintjét - ha ebből túl sok termelődik, akkor növelheti az artériakárosodás, illetve aszívbetegségekkialakulásának esélyét.
Javíthatja az állóképességet
Nem véletlen, hogy élsportolók étrendjében gyakran szerepel ez a zöldség - hiszen a benne található nitrátokjavíthatják a sportteljesítménytis. A mérhető hatáshoz három-négy kisebbcéklátkell elfogyasztani, ami elsőre talán soknak hangzik, de ha valaki komolyabb fizikai erőpróbára készül, érdemes tennie vele egy kísérletet.
Javíthatja a szellemi teljesítményt
A cékla erekre és keringésre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogytöbb vér jusson az agyunkba, amitől jobban működhet. Ez különösen az idős embereknél nagyon hasznos, így nekik még inkább javasolt a gyakori céklafogyasztás.
Jót tesz a májnak
Májunkkomoly szerepet játszik a vér, illetve egész testünk méregtelenítésében - ha céklát eszünk, némiképpentehermentesíthetjük ezt a fontos szervet. Kutatások szerint ez a szép színű zöldség javíthatja továbbá cukorbetegeknél a májfunkciókat, és kis mértékben csökkentheti a koleszterinszintet és a máj méretét is.

42.hét: Meghosszabbíthatják az életünket

A BMC Medicine magazinban, 2016-ban jelent meg a kutatás, amelynek eredményi azt mutatták, hogy azoknak az embereknek, akik nagyjából 20 gramm diófélét fogyasztanak mindennap,20 százalékkal kisebb az esélyük arra, hogy fiatalon haljanak meg.
Hozzájárulhatnak a szívünk egészségéhez
A diófélék rendszeres fogyasztása több mintharminc százalékkal csökkenti aszívbetegségekkialakulásának esélyét, a keringési rendellenességek kialakulásáét pedig 21 százalékkal. Ez annak köszönhető, hogy sok rostot, magnéziumot és telítetlen zsírsavat tartalmaznak - ami jót tesz a szívnek és a koleszterinszintnek is.
Csökkentheti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
Egy kutatás szerint azoknak, akik rendszeresen elrágcsálnak egy marék diófélét, tizenöt százalékkal csökken az esélyük arra, hogy rákosak legyenek. Az ok: a magokban sok a sejtvédő hatású antioxidáns.
Segíthetnek abban, hogy egészséges legyen a testsúlyunk
Bár a diófélék nem éppen kalóriaszegények, van bennük fehérje, rost és egészséges zsír is, amely segíthet az étvágyunk kordában tartásában. Afogyókúrás étrendekbeis érdemes őket - mértékkel - beilleszteni, mert segítenek elérni és megtartani a vágyott álomsúlyt.

41.hét: Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns.

Miért jó az avokádó?
Az avokádótelítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható.Jó hatással vana szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogvakiváló bőrápoló szera kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújtekcémamegelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjábólgyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.
Érdekességek az avokádóról
Az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Sokan nem tudják, dea avokádó régóta ismert afrodiziákum, azték neve, "ahuacacuahat", ami herefát jelent. Csíráztathatunk avokádót. Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen. Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.

40.hét: A káposzta olcsó és mindenki számára könnyedén elérhető zöldségféle, amelyet érdemes minél gyakrabban fogyasztani.

Nagyon egészséges: erősíti az immunrendszert, szebb lesz tőle a bőrünk, ráadásul nagyon tápláló is - és ez még nem minden.
A káposzta jól jön, ha fogyókúrázunk
Egy csésze káposztamindössze 33 kalóriát tartalmaz, ráadásul minimális a zsírtartalma, miközben rosttartalma igen magas. A diétázók éppen ezért bátran beépíthetik étrendjükbe.
Jót tesz az agynak is
A káposztában sok a K-vitamin és az antocianin, amely segít a koncentrációban és a szellemi frissesség megőrzésében. Ezek a tápanyagokaz idegkárosodást is gátolják, és segítenek, hogy ellenállóbbak legyünk például az Alzheimer-kórral szemben. A legtöbb ilyen szempontból hasznos tápanyag a vörös káposztában van.
Jót tesz a szépségnek
A káposzta kéntartalmasokat segíthet azoknak, akiknek zsíros, pattanásosodásra hajlamos a bőre. A kén ezen kívül segít a keratin termelődésében is, ezért a körömnek, a bőrnek és a hajnak is nagyon jót tesz.
Segít méregteleníteni
A káposztában sok a C-vitamin is, amely a kénnel együtt fontos szerepet játszik abban, hogy a toxinokkikerüljenek a szervezetünkből. Segít semlegesíteni a szabad gyökök káros hatásait, számos betegség kialakulási esélyeit csökkentve.
Segíthet a rákmegelőzésben
A káposztában olyan anyagok találhatóak, amelyekgátolják a sejtburjánzás és a tumorok fejlődését. Kutatások szerint a mellrák terjedését is segíthet gátolni.
Hasznos a vérnyomásnak
A káposztában található kálium segít karban tartani az ereket, megkönnyítve a véráramlást, ami meggátolhatja, hogy túlságosan magas legyen a vérnyomásunk.
Fejfájást is kezelhetünk vele
A káposztalevelekkelkészített meleg borogatás segíthet csökkenteni a fejfájást, akárcsak a nyers káposztalé fogyasztása. Utóbbi másnaposság kúrálására is kiváló.

38.hét: 1.Egyközepes méretű körte elfogyasztásával biztosítjuk napi C-vitamin-szükségletünk 12 és K-vitamin szükségletünk 10 százalékát,káliumszükségletünk6 százalékát, valamint kisebb mennyiségeket juttatunk szervezetünkbe kalciumból, vasból, magnéziumból, riboflavinból,folsavból és B-6 vitaminból. Tartalmaznak ezen kívül karotenoidokat, flavonolokat és a vörösebb héjú körték antocianinokat is.

2.Korábbi tanulmányok arra mutatnak rá, hogy akörte rendszeres fogyasztásacsökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham esélyét.
Az amerikai egészségügyi intézet (NIM) táplálkozásügyi csoportja még 2001-ben szövegezte meg az úgynevezett megfelelő beviteli (Adequate Intake) iránymutatást, amelyben felhívják a figyelmet: az 50 év alatti férfiaknak napi 38 grammnyi rostot, az 50 év alatti nőknek napi 25 grammnyi rostot tanácsos elfogyasztaniuk. Ötven életév felett ezek az irányszámok 30, illetve 21 grammra csökkennek. Mégis, a legtöbb ember ennek 50 százalékát sem veszi magához. Miért ilyen fontos mégis a megfelelő rostbevitel?

3.A táplálkozásügyi tanulmányok arra mutatnak rá, hogya minden 1000 kalóriára eső 14 grammnyi rostot tartalmazó diétákjelentősen csökkentik minda szívinfarktus,mind pedig a kettes típusú cukorbetegség esélyét. A rostbevitel legegyszerűbb forrása a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede.

4.A rostban gazdag diéták csökkentika vastagbél-divertikulumkialakulásának esélyét azzal, hogy a vastagbélben elnyelik a vizet és könnyebb bélmozgást tesznek lehetővé. A rostgazdag diéta csökkenti agyomorterhelést és a bélgyulladást is.Emellett egy ilyen jellegű diéta hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, ennek egyik következménye pedig az, hogy kevesebbet fogunk enni, így testsúlyunk nem fog egy ilyen étrend mellett nőni.

5.Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogya megnövekedett rostbevitel hatására csökken a vérnyomásés a koleszterinszint is. A közelmúltban publikált anyagok arra is rámutatnak, hogya rostos étrendbefolyásolhatja azimmunrendszerműködését és a gyulladások előfordulását. A rostgazdag étrend ezek mellett a vércukrot is egyensúlyban tartja.

37.hét: Miért jó a szilva?

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzia friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat(kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.A növényi antioxidánsok közülantocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.

Mindezen anyagoknak köszönhetőenjavítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlhatószékrekedés ellen. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos rost- ésgyümölcscukor-tartalma. Nem csak a bélből segít üríteni a salakanyagokat;vizelethajtóhatása is ismert. Így egyrésztsúlycsökkentő hatású, másrészt aszalt formában a szilva kifejezetten tápláló étkeink közé tartozik, kalóriaértéke sem kevés. Ráadásul az étvágyat is fokozhatja. Mindent összevetve napi 20 dkg friss szilva fogyasztása hasznára lehet a fogyókúrázóknak, viszont az aszalt változatot érdemes elkerülnie annak, aki ügyel a súlyára.

36.hét:Miért jó?

A lédús gyümölcsök közül 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. A szőlő 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz kilogrammonként, mintegy hetven százaléka víz. Így érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. C- vitamintartalma alacsony, 5 mg/100 g). A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is. Maga a gyümölcshús illetve lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás, ráadásul a szőlő héjában és magjában antioxidánsok, gyógyító erejű ásványi anyagok találhatók, mint például a kálium és a szelén. A szőlőmag kivonata, a szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják.

35.hét: A reggeli vajas kenyértől kezdve a töltött paprika ebéden át egy jó lecsó vacsoráig a nyári étrendünk egyik fő kelléke. Bár csak néhány száz éve ismerjük, de ma már a külföldieknek szánt magyaros romantikához is hozzátartozik.

Miért jó?
Jelentős C-vitamin-forrás. Száz gramm nyers paprikában 70-250 mg C-vitamin-tartalom van, a fajtától függően. A zöld színű fajták általában több C-vitamint tartalmaznak, mint a világossárga és a fehér termésszínű fajták. Az apróbb bogyójú fajtákban szintén több C-vitamin van, mint a húsos, nagy bogyójúakban. Ezen kívül a paprikában megtalálhatók az A-vitamin provitaminjai, az alfa- és béta-karotin, valamint a kriptoxantin. P-vitamint is tartalmaz. Csípősségét a kapszaicin nevű alkaloid okozza. A paprika színét adó festékek kémiai összetételük alapján a karotinoidokhoz tartoznak. Ezek közül jellemző, vagy fő színanyagok a kapszantin, kapszorubin, provitamin hatású színanyagok: kriptoxantin, béta-karotin, egyéb színanyagok: zeaxantin, lutein. A paprika tartalmaz még illóolajat, 3-5 százaléknyi szénhidrátot, 1,2 százaléknyi fehérjét, 0,3 százaléknyi lipidet is.
Étvágygerjesztő, izzasztó, vizelethajtó szerként tartja számon a gyógynövénytár.

34.hét: A paradicsom igazi szuperélelmiszer, amely minden ember étrendjében gyakran kellene szerepeljen, aki szeretne sokáig fiatalos és egészséges maradni.

Egy amerikai kutatás szerint a menopauzán átesett nők számára különösen hasznos a paradicsom fogyasztása.
Számos kutatás igazolja, hogy a paradicsomban lévőlikopin, illetve általában a karotinoidokhozzájárulnak a bőr megóvásához a napfény okozta károsító hatástól. Egy új tanulmány szerint pedig a rendszeres paradicsomfogyasztás csökkentheti egyes krónikus betegségek, közte daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.
A paradicsom rákmegelőző hatását sokan a likopinnal hozzák összefüggésbe, de a szakemberek szerint ebben más összetevőknek is szerepük van. Ugyanakkor tény, hogya likopin a karotinoidok közül a legerősebb antioxidáns, amely nemcsak az UV sugárzás okozta károsodástól véd, hanem bizonyos baktériumok károsító hatásától is. Emellett gátolja akollagénlebontásáért felelős enzimek termelődését, így nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bőr sokáig megőrizze fiatalosságát és feszességét.
A likopin szintén hasznos az ínyünk és a fogaink egészségének megtartásában. Tanulmányok szerintantibakteriális és gombaölő hatása is van, így hozzájárul ahhoz, hogy mosolyunk szép maradjon. Ezen kívül védi a szervezetet a különböző méreganyagok káros hatásaitól, különösen a penészféléktől és a cigarettafüstben lévőkadmiumtól. Támogatja a vérkeringést, segíti szívünk megfelelő működését, egyben csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét is.

33.hét: Miért jó?

A padlizsán rendkívül értékes tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, miközben energiaértéke kicsi. Száz grammjában csupán 27 kalória (113 kJ) van. 1,3 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt, 4,8 gramm szénhidrátot, 2,58 gramm élelmi rostot tartalmaz. C-vitaminban, folsavban, niacinban, patoténsavban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, magnézium-, kalciumforrás. Az indiai természetgyógyászat szerint vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású, ezen kívül nyákoldó hatása enyhíthet az asztmában illetve hörghurutban szenvedőknek is. Emésztőszervi, máj- vese megbetegedéseknél jó hatású, de nem ajánlott gyomorsavtúltengés és gyomorfekély esetén. A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát a máj és epefunkció javítójaként tartják számon. Japán kutatások szerint a padlizsán antocianintartalma csökkenti az összkoleszterin-szintet, és növeli a jótékony hatású HDL-koleszterinszintet. A fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől, így rákellenes hatásúak.

32.hét: Miért jó?

Mit tartogat hát számunkra a csemegekukorica? A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ) adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növény rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1- és B2-vitamin. A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve azonban, ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is, a niacin már felvehetővé válik. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. A B-vitaminok közül kimutatható benne a pantoténsav, a B6-vitamin, - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét -, a biotin és csekély fólsav is. 0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kálcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán van benne.
A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. Még cukorbajra is ajánlják.
A torzsa főzete orrvérzés, erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt, fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Tumorellenes szer hírében is áll, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.

31.hét: Tele van hasznos anyagokkal

A görögdinnyében sok aC-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a káliumis, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.
Jót tesz a vesének
A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, és csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját.Mivel víztartalma nagyon magas, serkenti a vizeletürítést, így az egész szervezetből segít kitakarítani a káros anyagokat, ráadásul még a bőrnek is jót tesz.
Nagy melegben ideális étel
Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és avérnyomást, így megvédi a szervezetet attól, hogy túlságosan felmelegedjen.Magas víztartalma jól jön, amikor sokat izzadunk, és pótolnunk kell az elveszített folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel sok benne akáliumés a magnézium,hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést, amitől az egész keringésünk egészségesebb lesz. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását. Ez a szívnek is jót tesz.
Hasznos a rákmegelőzésben
A dinnyében található nagyobb mennyiségű likopin több kutatás szerint komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben.Olyan rákfajták kialakulásának esélyét csökkentheti, mint a prosztata-, a mell-, a tüdő- és avastagbélrák.

28.hét:Egészséges csontokat biztosít

Az áfonyában találhatóvas, foszfor,kalcium, mangán,cinkés K-vitaminmind hozzájárul ahhoz, hogy csontjaink egészségesek és erősek maradjanak. A vas és a cink például alapvető fontosságú csontjaink és ízületeink erősségének és elasztikusságának megtartásában. Alacsonyabb K-vitamin bevitelnél nagyobb esélyünk van a csonttörésre, viszont a megfelelő K-vitamin bevitelnél szervezetünk képes jobban feldolgozni a kalciumot és szervezetünk kevesebb K-vitamint is veszít.
Csökkenti a vérnyomásunkat
Alacsony nátriumbevitelrevan szükségünk ahhoz, hogy vérnyomásunkat csökkenteni tudjuk. Az áfonyában alig fordul elő nátrium, helyette viszont van benne kalcium, magnézium és kálium, amelyek mind csökkentik a vérnyomást.
Megőrzi a szív egészségét
Azáfonyarost-, kálium-, folsav-, C-vitamin-, B6-vitamin és fitotápanyag-tartalma mind segít a szív- és érrendszerünk egészségének megtartásába. A rostok például csökkentik a vér koleszterintartalmát és emiatt a szívproblémák kialakulásának esélye is kisebb lesz. AB6 és folsav jelenlétébennem jelennek meg a homociszteinek sem a szervezetben: ha ezekből sok halmozódik fel, az károsítja a véredényeket, ez pedig hosszú távon szívproblémákhoz vezethet.
Az áfonyában úgynevezett anthocianin található, amely számos egészségjavító hatással is bír
Megakadályozza a rák kialakulását
Azáfonya C- és A-vitamin, valamint fitotápanyag-tartalma antioxidánsként működve védik a sejteket a szabadgyököktől, megakadályozzák a tumorok fejlődését, csökkentik a szervezet gyulladásait és lelassítják számos ráktípus terjedését, a tüdő- és szájráktól kezdve a garat-, méhnyálkahártya- vagy a prosztatarákig. A folsav továbbá szerepet játszik a DNS szintézisében és javulásában is, így ennek jelenlétében a ráksejtek nem jelennek meg a DNS-mutációk környékén.
Javítja a mentális egészségünket
Az áfonyafogyasztáscsökkenti a kognitív képességeink romlását, a Parkinson-kór kialakulását - de például a rövidtávú memóriánk és motorikus képességeink koordinációja is később kezd el romlani ennek köszönhetően.

27.hét:Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin és ásványi anyagok kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.

Vértisztító hatású.A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
Tápanyagértéke: Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint vértisztító hatása van.
A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja.
Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.
Köszvény: A köszvény könnyítése és gyógyítása akkor következik be, amikor a kálium hatására megtisztul a vér és a lerakodások kezdenek eltűnni. Így a csuklókból is kioldódik a lerakodott húgysavkő és egyéb anyag, hogy eltűnjön a fájdalom addig, amíg ismét meg nem történik a lerakodás.
Alacsony vérnyomás: Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. Az alacsony vérnyomás nem jelenti azt, hogy nincs a vérünkben semmi zsír lerakódás. Lehet még alacsony a vérnyomásunk, de ugyanakkor emelkedő koleszterin szintünk. A s.
Meghűlés: A meggy lé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki kehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C vitamin természetes környezetében fordul elő a meggyben, ami a betegség elleni közdelemben jár el, és az immun rendszerünk működését segíti elő.
A legjobb antioxidáns: A meggyben megtalálható az A és C vitamin, szelén valamint bioflavonoid. Így is a leghatásosabb ellenfele az oxigén szabad gyököknek, de ha beveszünk egy kiskanál búzacsíra olajat, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatát.
Elkészítési mód: A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. Ez a gyümölcs ugyanis nem utánaérő. Ha leszedjük a fáról hamarosan romlásnak indul. A meggy lé a legkitűnőbb ital, amit valaha is fogyaszthatunk. Megadja az alap ízt más gyümölcsnek is. A legjobb, ha magában fogyasztjuk, ha betegséget akarunk gyógyítani vele. Naponta három-négy pohárral elegendő. Elkészíthetjük vágógéppel, amit úgy kapunk, hogy a kimagozott gyümölcsöt pépesítjük, s azt gézen leszűrjük, vagy anélkül fogyasztjuk. A meggyet nem jó vízzel keverni, elvész az eredeti íze.
forrás:http://www.global-vitamin.hu/gyumolcsok/

26.hét:Miért jó?

A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de szénhidrát- és növény rost- illetve pektintartalma nagyobb, C-vitamin- és gyümölcssav-tartalma pedig valamivel alacsonyabb. A legnagyobb különbség íz-, aroma- és színanyagaiban van, dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
100 g gyümölcsben nagyjából 85 g víz van. Energiatartalma 52 kcal, 218 Kj. 7 g fehérjét, 4 g zsírt, 12-13 g szénhidrátot rejt. Az ásványi anyagok közül 196 mg kálium, 32 mg kalcium, 21 mg foszfor, 20 mg magnézium, kb. 1 mg mangán, fél mg vas, valamint réz van benne.
Sok A-vitamin, 21 mg C-vitamin, fólsav, valamint némi B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav, niacin is van benne.
A fekete szeder levele gyógynövény-alapanyag, ami galluszsav- és ellágsav típusú csersavakat, flavonoidokat, gyümölcssavakat tartalmaz.
A szederlevélből készült teát hasmenés ellen, izzasztónak, salaktalanítónak használják. Vércukorszint-csökkentő hatása is ismert. Főzete gyulladásgátló öblögető, gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

25.hét:Miért jó?

A sárgabarack gyümölcséneklegnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal.

A- ésC-vitamin-tartalma(10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. Abenne lévő kénnekszerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi. Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti azidőskori látásromlást, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját.

Ugyanannyi aszalt sárgabarack arányaiban több kalóriát és ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása enyhe hashajtó hatású.

24.hét:Miért jó?

A málna érdemeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert valljuk meg, nem minden szempontból praktikus gyümölcs: a legtöbb élelmiszer-boltban nem kapható, szedése fáradtságos és kényelmetlen a szúrós ágak között, leszedve törékeny és hamar romlik. Pedig igazi ízletes gyógyszerre lelhetünk benne.

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még. A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

23.hét:Miért jó? A ribizlit igazán nem energia-tartalma miatt fogyasztjuk, az 100 grammban csupán mintegy 29 kcal/121 kJ. Csekély fehérjetartalma 1,1 grammot tesz ki, a benne levő zsír pedig mindössze 0,5g körüli. Savanykás ízéhez híven cukorból sem túl sokat tartalmaz, de szénhidrátjai már jelentősebb mennyiséget, 10-15 grammot képviselnek, melyből az emésztéshez fontos növényi rosttartalom, főként pektinszármazékok 8 gramm körüli mennyiséget tesznek ki, ezért az almához hasonlóan egészséges.

Savanykás ízét többek között különböző gyümölcs-és egyéb savaknak köszönheti. Kimutattak belőle almasavat, citromsavat, bórkősavat, borostyánkősavat, ecetsavat, oxálsavat, és még sorolhatnánk.
Ahogy valamennyi ribiszkeféle, a ribizli is sok C-vitamint tartalmaz, 100 grammja mintegy 30-40 mg-ot. Nem véletlenül alkalmazták már korábban is skorbut ellen. Emellett B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, valamint E-vitamin van benne említendő mennyiségben. Minden bizonnyal flavonoidjainak és béta-karotinjának köszönheti tumorellenes hatását.
Fontos ásványi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Ezeket a hibákat ne kövesd el szaunázáskor

Hévízi szaunamester javaslatai a tökéletes élményhez

2018. November 17. 00:00, szombat | Helyi

Jönnek a kacsák!

November 18-án ismét ingyenes mozimatiné előadás lesz a Bányász Művelődési Otthonban. 10 órától a Jönnek a kacsák c. animációs filmet láthatják széles vásznon kicsik és nagyok.

2018. November 16. 15:08, péntek | Helyi

Édes történet! Titokzatos levelet kapott a rendőr

A Soltvadkerti Rendőrőrs postaládájában a napokban egy titokzatos levelet találtak az egyenruhások. A boríték „Attilának” volt címezve, azt szabályosan, postán küldte meg feladója.