Városlista
2017. június 29, csütörtök - Péter, Pál

Hírek

2017. Június 24. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: vitamin sziget

Piaci körkép

Piaci körkép

A jótékony meggy

25.hét:Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2-,C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium,kálium,magnézium, vas,cink).

Ameggyantioxidánsés vértisztító hatású
A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóankimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyekantioxidánshatásúak.A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, ill. a fejfájást.
Vértisztító hatású.A kalcium,káliumésmagnéziumegyütt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.Serkenti a máj- és vese működését. Különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akiknek az emésztésével nincs minden rendben.A savasmeggyserkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A gyógyítómeggyrészei
Ameggyösszes részét felhasználják gyógyító célokra.
Levelei fő hatóanyagai a cseranyagok. Gyógytea-keverékek alkotóiként segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó, fogyasztó hatású. Teája kiváló köhögéscsillapító.Levelei gyulladásgátló hatásúak, puffadás ellen is hatásosak.Uborkaeltevéshez használják a kapor mellé. A népi gyógyászatban is régóta ismert.A gyümölcskocsányt és leveleket a maihoz hasonlóan, a fa sérülésekor kicsurgó gyantát görcsoldóként használták.
Ameggymagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosabbnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.

24.hét:Miért jó?

A zöldborsó értékes táplálék, magját voltaképpen éretlenül szeretjük. Sárgán és szárazon volna érett. A zöldborsó kalóriaértéke 100 grammban 88 kcal, nagyjából a burgonyáéval azonos.Fehérjetartalma nagy, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény. Nagyon sok esszenciális aminosavat tartalmaz. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.
Hogyan fogyasszuk?
Fáradságosnak tűnő tisztítása miatt manapság alig valaki fogyasztja azöldborsót nyersen. Régen inkább az volt a gond, hogy zöldborsófejtéskor hogyan lehet megőrizni a kifejtett szemeket a folyton arra tébláboló gyerekektől és egyéb torkos családtagoktól, akik ha tehették, marékszámra tömték a szájukba a friss cukorborsó szemeket. Manapság főként főzvelevesként, főzelékként, illetve köretnek, rizzsel vegyítve rizibiziként vagy mexikói zöldségkeverékben fogyasztjuk, illetve ugyancsak főzve salátába, leginkább franciasalátába vagy ahhoz hasonló majonézes, tejfölös salátákba tesszük.
A zöldborsó frissen fejtve hűtőben 0 °C körül nagyjábólegy hétig jól tárolható, csak arra kell figyelni, hogy ne fülledjen be, ezért inkább megfelelő edényben tartsuk, ne pedig zacskóban. Remekül tartósítható házilag is előfőzéssel, majd mélyhűtéssel vagy sós lében hőkezeléssel.

23.hét:Acseresznyejótékony hatása

Gazdag A-, B-, C- vitaminban.Tartalmaz káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, kobaltot és nagymértékben vasat. Alkotóelemeinek köszönhetően tisztítja a szervezetet, jót tesz az ízületeknek és a cukorbetegségben szenvedőknek.Kitűnő vértisztító, hiszen 78-82%-a víz.Segít megtisztítani a vért, aminek következtében enyhül, vagy elmúlik a fájdalom.
Színes karotinoidjai (béta-karotin, lutein és zeaxantin), antociánjai és flavonoidjai gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatásúak, ennél fogva hörgőpanaszokra, náthás bajok ellen is hat.Napi negyed kilócseresznyefogyasztása már kimutathatóan csökkenti a vér húgysav-szintjét, és az ízületi betegségek megelőzésében, karbantartásában tulajdonítanak neki.A piros húsú gyümölcsök, így acseresznyeis, fontos szerepet töltenek be a rákos megbetegedések megelőzésében.
Acseresznyegyógyító magja
Acseresznyeösszes részét felhasználják gyógyító célokra. Termését gyógynövényként tartják számon.Szárából, tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készítenek.
Acseresznyemagját széttörve fogyasztják. Ám ezzel nem árt óvatosnak lenni, hiszen már jól tudjuk, hogy az összes gyümölcs magjábanB17 vitamintalálható. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban.Ám fontos tudni, hogy a B-17 ciántartalmú vegyület!A B-17 felszívódik, egy enzim hatására felbomlik, majd benzaldehid és cián szabadul fel belőle. Ez az enzim sokkal nagyobb mennyiségben van jelen a rákos sejtekben, mint az egészségesekben. A ciánt viszont további enzimek segítségével köti a sejt különböző kéntartalmú aminosavakhoz. Ez a második enzim viszont hiányzik a rákos sejtekből.Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja. Az egészséges sejtek viszont védettek, sőt tápanyagként használják fel a B-17 vitamint.

22.hét:Arukkola másik neve borsmustár–afrodiziákumnakszámít, leginkább térségünkben, Európa középső és déli részén honos, ennek ellenére csak manapság kezdünk jobban megismerkedni vele, a legtöbb jól ellátott zöldségesnél már kapható.

A rukkola növény gyorsan növő levélzöldség és fűszernövény.Nem véletlenül nevezték el borsmustárnak: íze, amely igen jellegzetes, a borsra, a mustárra, valamint kissé a tormára emlékeztet.
A rukkola nemcsak finom zöldség –tele van vitaminnal.C, A, K-vitamin, B5 és B2 vitamin is található benne,kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban, mangánban, szilíciumban, vasban is gazdag növény. A zöldség különlegességét adja, hogy a levelén kívül a magja és a virágja is ehető.
A kiválasztottgyomorsav mennyisége csökken a rukkola fogyasztása által,vannak kutatók, akik az emésztőrendszer fekélyei ellen is javasolják a növényt. Szabályozó hatással van akoleszterin– és a vércukor szintjére.Régen tejszaporítóként is használták, a terhesség idején csökkenti a rosszullét tüneteit.
Az ókorban arómaiak vágykeltőnek, de a testszag ellen, szeplők enyhítésére, valamint a hajhagymák növekedési serkentőjeként is alkalmazták. Sőt, bevetettékköhögésre, bélférgek ellen is.
A rukkolát elsősorban ízesítésre használják,mediterrán térségekben különösen kedvelt.Asalátákkiváló alkotórésze lehet, de a szendvicsekre, a sajtokhoz, túrófélékhez, a rizottóhoz, kisült pizza tetejére rakható, tésztához, leveshez adható, kása-kiegészítő lehet. A zöldség balzsamecettel, olívaolajjal keverve finom öntet lehet egy nem mindennapi salátához.A rukkolával készült salátákhoz nagyon ízletes a parmezán- vagy füstöltsajt is.

21.hét:Miért jó?

Jelentős mennyiségű C-vitamin (40 mg 100 grammjában), emellett karotint, sok B-vitamint, meszet, foszfort, és vasat tartalmaz. Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére. Különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak. Frissítő hatását a levelek citromsav-tartalma adja. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének.
Hogyan fogyasszuk?
Friss felhasználásra alkalmas leginkább, leszedve gyorsan romlik. A fejes salátát többnyire nyersen fogyasztjuk. Szendvicsekhez natúr, sültekhez és például a tojásos galuskához ecetesen kiváló. Levesnek nálunk ritkán készítik el, főzeléknek valamivel gyakrabban, a spenóthoz hasonlóan, fokhagymás ízesítéssel.
Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik.
Fogyasztása Magyarországon meglehetősen idényszerű, a legnépszerűbb tavasszal és kora nyáron, márciustól júniusig tart, májusban tetőzik. Mostanában azonban szinte egész évben megtalálható a piacon.

20.hét:Miért jó?

Jól emészthető rostok alkotják a növény szárát. A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban,folsavban gazdagok. Sok értékes aminosavat, köztük aszparaginsavat is tartalmaz, kalóriatartalma azonban csekély. Miután a hajtások nagy része, 93-95 százaléka víz, a maradék szárazanyag kevés kalóriát képvisel, 100 gramm spárgába mindössze 20 kalória szorult.Kifejezetten kevés benne a cukor, összesen 2 gramm szénhidrát van benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne aC-vitaminés a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsakvízhajtó tulajdonságávalvan összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Szárított porátfogfájás kezelésére is használták. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.
Mértékletesen fogyasszák a köszvényesek ésa vesekövesvagy arra hajlamos emberek.

19.hét:Miért jó?

A spenót könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban antioxidánsokban gazdag. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A spenótot sokan azért fogyasztják, mert a gyomor-működést serkenti. A spenót sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, karotinoidokban, klorofillban és folsavban is.
A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismeretes emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Az oxálsav tartalmának köszönhető elősegíti a bélmozgást és ezáltal nagymértékben befolyásolja az emésztés gyorsaságát. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.
Hogyan fogyasszuk?
A spenót kellemes ízű zöldségünk. A spenót ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Természetesen a spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle spenót levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével, illetve készíthetünk belőle a húsételek mellé köreteket és salátákat is. A zsenge spenótlevél nyelét se kell föltétlenül eltávolítani, hanem azt is nyugodtan fogyaszthatjuk. A megfőzött és ízesített spenótot sok háztartásban mélyhűtőbe teszik, és télen hasznosítják.
A spenóthoz jól illik a tükörtojás, a bundás kenyér, a fasírt és a natúr szeletek. Néhány helyen készítenek spenóttal, sajttal töltött palacsintát is.

18.hét:A mezei sóska szinte mindenhol megtalálható. Már kora tavasztól a konyhaasztalokra kerülhet, és ez azért is örvendetes, mert immunerősítő tulajdonságának köszönhetően a hosszú téli hónapok után valósággal felpezsdítheti szervezetünket.

Miért jó?
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
A sóska savanykás ízének étvágygerjesztő hatása van. A friss, gyenge sóskát egyébként a gyerekek is kedvelik.
Salátának, levesnek és főzeléknek kiváló. A feldarabolt sóskalevél a savanykás ízű levesnek kellemes pikáns ízt kölcsönöz.
Sok háztartásban a mezei sóskát spenóttal készítik el, és sóval, paprikával, tejföllel ízesítik.
Ha gyakran, illetve ha nagy mennyiségben fogyasztják, akkor az oxálsav- és a káliumbioxalát-tartalma kedvezőtlenül hathat a szervezetre, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott. A feldolgozott növény mélyhűtőben kiválóan eláll.

17.hét:A legnépszerűbb bogyós gyümölcs, az eper szezonja áprilistól júliusig tart. Világszerte közel 600 fajtáját tartják számon, és az emberiség nagyjából 2000 éve fogyasztja vad és nemesített fajtáit. A jellegzetes színű és formájú gyümölcsök, melyek piros felszínét apró magvak pettyezik,rengeteg vitamint és úgynevezett fitonutrienst tartalmaznak, különösen jó forrásai aC-vitaminnak és a mangánnak, de jelentősebb mennyiségű rost,jód, kálium, biotin, magnézium és B6-vitaminis található bennük.

Mivel nagyon magas azantioxidáns-tartalma, az eper igazi "szupergyümölcs", melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget!

Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt, hogy hozzájárul avércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Ez a hatása még akkor is érvényesül, ha egyszerű szénhidrátok elfogyasztása után eszünk epret!

Az eperben található fitonutrienseknekerőteljes gyulladáscsökkentő hatása is van, ezzel pedig a szervezetünkben található,krónikus gyulladásokellen is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztunk epret (vagy más bogyós gyümölcsöt). A krónikus gyulladások károsíthatják például az érfalakat, de fokozhatják az ekcémára való hajlamot is. Az eper egyik legtöbbet tanulmányozott hatását a szívre és az érrendszerre gyakorolja.A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is.Az eper, gyulladáscsökkentő, antioxidáns tápanyagainak a segítségével hozzájárulhat bizonyosdaganatos betegségek(emlő-, méhtesti-, bélrendszeri és nyelőcsőrákok) megelőzéséhez is.

15.hét:Érvek a tojásfogyasztás mellett

- segít a testtömeg szabályozásában
A magas fehérjetartalmú ételekről tudjuk, hogy fokozzák a jóllakottságérzést. Ez vezette a tudósokat arra, hogy megvizsgálják, vajon a tojásnak van-e szerepe a jóllakottságérzés kialakulásában és a testtömeg szabályozásában. Két kontrollált vizsgálat is beszámolt arról, hogy a reggelire elfogyasztott tojás(ok) elősegítheti(k) a jóllakottságérzés kialakulását és az alacsonyabb napi energiabevitelt. Egy kutatás azt találta, hogy a legalább heti öt napon, nyolc héten át reggelire elfogyasztott tojások -hasonló energiatartalmú reggelivel összehasonlítva -, fokozták a testtömegvesztést a csökkentett energiatartalmú diétán lévő túlsúlyos egyéneknél.
- csökkenti az időskori vakság kialakulásának kockázatát
A tojássárgájában nagy mennyiségben megtalálhatóluteinés zeaxantin karotinoidokról úgy hiszik, segítenek csökkenteni az életkorral összefüggő makula degeneráció kockázatát, ami az időskori vakság egyik fő oka. Egy tanulmány felfedte, hogy a 12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét. A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt (fotostressz).
- értékes vitamin- és ásványianyag-forrás
A tojásokban található olyan kulcsfontosságú tápanyagok, mint a D-vitamin, B12-vitamin, folsav és szelén kapcsolatban állnak az olyan krónikus állapotok megelőzésével, mint a szívbetegség, a magas vérnyomás, a kognitív képesség csökkenése és a születési rendellenességek. Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés azt találta, hogy azoknak a felnőtteknek, akik három vagy több tojást fogyasztottak hetente, a nem fogyasztókhoz képest jelentősen magasabb volt a B12-, A-és D-vitamin, a niacin (B3-vitamin)-, jód-, cink-és magnézium-bevitelük.
A tojás rendszeres fogyasztása az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás értékes összetevője lehet, amihez magas minőségű fehérjével, valamint számos vitaminnal és ásványi anyaggal járul hozzá.

14.hét:Miért jó?

Jó hírét leginkább közismerten gazdagC-vitamin-tartalmánakköszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású:oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik azepekőképződését.
Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorbana nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik,de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.
Tippek, tanácsok
Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanemgyógyító hatású táplálékként is számon tartják.Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).
Érdekesség
Különlegesség aköhögésenyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkábbszáraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.

13.hét:Vöröshagyma

A vöröshagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenekgyomorfekélytokozó Helicobacter pylori nevű baktérium közömbösítésében, így a betegség kiváló természetes gyógymódja lehet. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin, a kvercetin, hatékonyan gátolja a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek által okozott allergiaszerű reakciókat. Ha a hagymát vörös héjával együtt tesszük a levesbe, a kvercetin kioldódik a héjából. A magas koleszterinszint csökkentésére is kiváló táplálék. HDL-szintet növelő kénvegyületei, valamint a már említett kvercetin segít visszaszorítani a káros LDL koleszterin szintjét a vérben - így alapvető táplálék a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Baktériumölő hatóanyagainak köszönhetően a köhögés kiváló ellenszere.
Lila hagyma
A lila hagyma igazi C-vitamin bomba, és jelentős mennyiségű B-vitamint is tartalmaz. Megfázás esetén illóolajai jól tisztítják az orrot. A lila hagyma csökkenti a vércukorszintet, ezen kívül vízhajtó hatása is ismert. A már említett kvercetin vörös testvéréhez hasonlóan szintén megtalálható benne, sőt, a lila hagymából szívódik fel legkönnyebben. A fentieken túl a vegyület gátolja a ráksejtek szaporodását is. Emellett egy másik igen fontos vegyület, az orotsav biztos forrásaként is tekinthetünk a lila hagymára. Bár sok növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható, a hagymás zöldségek tartalmazzák a legnagyobb koncentrációban. A vegyület leglényegesebb tulajdonsága, hogy segíti a májat a szervezetméregtelenítésében. Ennek köszönhetően pedig növeli a szervezet fizikai erőnlétét, és a pattanások kialakulását is megelőzi.
Fokhagyma
A nyers fokhagymában található allicin több mint 20 féle baktériummal képes végezni, többek között a szalmonellával és a staphylococcus-szal. Kéntartalmú vegyületei képesek szabályozni a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, méregtelenítik a májat és javítják a vérkeringést. A fokhagyma csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet, javítja a magas vérnyomást, csillapítja az izomgörcsöket, használható gombás fertőzések ellen, de a gyomor- és vastagbélrák kockázatát is csökkenthetjük fogyasztásával.
Póréhagyma
A póré táplálkozás-élettani hatásában a fok- és vöröshagyma közé sorolható. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták. Kénes illóolaj-tartalma miatt kedvező hatással van az emésztésre. Tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint, folsavat, valamint káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat és mangánt. Megtalálható benne a hagymákra oly jellemző antibakteriális hatású kénvegyület, az allicin. Élettani hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ugyanakkor kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt. Kiemelkedő a hagyma fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása, de féregűző szerként is ismert és bevált. A gerezdes rokonához hasonlóan értágító és vízhajtó, szív- és érvédő,vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő. Enyhíti az asztmát, segít meghűléses bajok esetén, nyák- és köhögésoldó. A rákellenes növényi étrend fontos összetevője.

12.hét:A növénynek március végén jelennek meg jellegzetes, lándzsa alakú levelei, áprilisi virágzásakor pedig gyönyörű fehér szőnyegként borítja az erdő alját. Ha a medvehagyma leveleit magad szeretnéd szedni, erdeinkben a nem védett területeken - még a virágzás előtt - megteheted.

Arra azonban vigyázz, hogy a medvehagyma nagyon könnyen összekeverhető a mellette növekvő mérgező gyöngyvirággal, ezért mielőtt leszednéd, morzsold meg a levelét: ha a kezeden fokhagymaillatot érzel, medvehagymával van dolgod. Ha nincs időd vagy lehetőséged az erdőben barangolni, a piacokon és a nagyobb boltokban is vehetsz a friss növényből.
Tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál
A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze ésillata a fokhagymáéra emlékeztet,ámhatása az utóbbinál jóval nagyobb:vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos.
Szendvicsekhez, levesekhez, húsokhoz
A medvehagyma felhasználása igen sokrétű. A friss leveleket apróra vágva akár a reggeli szendvicshez is fogyaszthatod,készíthetsz belőle főzeléket, levest, de húsokhoz és köretekhez is kiváló. Salátába is beleteheted, de a szárított levelekkel az ételeket is fűszerezheted.Mivel amedvehagyma csak májusig szedhető, ha hosszú távon szeretnéd fogyasztani, érdemes frissen lefagyasztani, vagy fűszerolajként tárolni. A friss növényből többek között az alábbi ételeket készítheted el.

11.hét:Segítség a fogyókúrához

A tavasz közeledtével ijedten látja, hogy a télen felugrott egy-két, esetleg még több felesleges kiló? Jó tudni, hogy a citrom remek kiegészítője, segítője lehet gyakorlatilag bármelyik súlycsökkentő diétának. Egy-egy fél citrom kicsavart levével ízesítve az ásványvíz, a tea frissítőbb lesz, és máris könnyebb "teljesíteni" az előírt napi legalább két liter folyadék bevitelét.
A citrom zsírégető, emésztésserkentő hatása miatt egyébként is hatékonyabbá teszi a diétát, étkezés előtt ajánlatos elfogyasztani. Más ételekbe is bele lehet csempészni, hogy egészségesebbé tegyük: gyümölcs- és zöldségsalátákba, halak mellé és minden olyan ételbe, amelybe egyébként ecetet tennénk. Fontos, hogy citrommal már ne forraljuk, főzzük az ételt, mert a hőhatás árt acitromC-vitamin tartalmának.
Nem ennyire egyértelműen ajánlhatók viszont azok a divatos diéták, amelyeknek az alapja, a lényege éppen a citromlé. Ezekkel szemben ajánlatos az óvatosság, még akkor is, ha - legalábbis a bulvárhírek szerint - több neves sztár állítja, hogy ezeknek köszönheti jó alakját. Acitromdiétakéntelhíresült recept szerint például naponta növekvő számú citrom levét kell az étkezések előtt elfogyasztani, ami a diéta középidejében kilenc darabot jelent naponta. Mivel egy citromban kb. fél deci lé van, így a kúrához előírt mennyiség megközelíti a napi fél litert! Ennyi még a viszonylag gyenge citromsavból is maró hatású, ami sem a gyomor nyálkahártyájának, az emésztőrendszer hasznos baktériumháztartásának, sem a fogaknak nem tesz jót. Ugyanennek a receptnek van mentás, gyömbéres, cayenne-i borsos változata is, de ezek a hozzávalók sem enyhítenek a citromdiéta egyoldalúságán és drasztikusságán.
A méregtelenítés eszköze lehet
Ha nem is ilyen extrém mennyiségben, de a citrom fogyasztása méregtelenítésre, kondicionálásra is ajánlható. Reggelenként (cukormentes) limonádéval kezdeni a napot többet érhet, mint a legjobb kávé: nemcsak az ízével frissít, hanem C-vitamintartalma erősíti az immunrendszert, emellett nyákoldó, természetes fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van. Segít a szervezetben felgyülemlett ásványi sók feloldásában, eltávolításában, így a természetes gyógymód hívei vértisztításra, illetveízületi gyulladások, epe- és vesekőhomok, magas vérnyomás esetén is kiemelten ajánlják. A méregtelenítést azzal is elősegíti, hogy serkenti a vese működését és az emésztést, gyomor- és béltisztító hatású.
Pusztítja a kórokozókat
Ami nagy nyári melegben egy hűs limonádé, az a lázas betegeknek a citromos tea:frissítő, a forróságot enyhítő elixírlehet. Leginkábblégúti betegségekidejénhasználjuk a citromot antibakteriális, nyákoldó, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Nemcsak bakteriális és vírusos fertőzések esetén vethető be az immunrendszer megerősítésére, hanem magasabb rendű kórokozók ellen is, példáulgombaölő és bélféregűzőhatást is tulajdonítanak neki.
Szépíthet is
Arcpakolások, bőrnyugtató, kézápoló krémekfontos kelléke a citrom. A népi gyógyászatszemölcsirtó, szeplőt halványító szernek is tartja. A zsírosodó haj öblítővizébe érdemes szűrt citromlevet tenni, fényesebb, selymesebb lesz tőle. Több célt szolgálhat acitromos lábfürdőis: elmulasztja a kellemetlen lábszagot, csökkenti a láb izzadását és enyhíti a gombásodásra való hajlamot.
Üdítő ízű fűszer
Koktélok, alkoholmentes üdítők kellemes ízesítője is, számos italfélét lehet "megbolondítani" egy szelet citrommal vagy pár csepp citromlével az egyszerű, hűtött ásványvíztől a pikáns koktélkölteményekig. Tálaláskor a poharakat elegánsabbá teheti, ha a pohár karimáját citromlébe majd kristálycukorba mártjuk: olyan hatása lesz, mintha zúzmara díszlene a pohár szélén. Sokféle édesség, gyümölcsös, túrós, mákos töltelékű süteményféle kaphat különleges aromát egy kis reszelt citromhéjtól. Ha a héját ilyen módon felhasználjuk, arra kell ügyelni, hogy nagyon alaposan meg legyen mosva, mivel a féléretten leszedett, hozzánk hűtőkamionokban érkező gyümölcs vegyszerekkel lehet kezelve.
Háztartási csodaszer
A hagyományos háztartás fortélyai ma a környezettudatosság jegyében újra divatba jöttek. Azoknak, akik a vegyszereket lehetőség szerint kerülni igyekeznek, a citromnak igen jó hasznát vehetik, hiszen a háztartás több területén is jó szolgálatot tehet. Az elszürkült fehér zoknikat például fehérebbé teszi, ha citromleves vízben áztatják.A lakás levegőjének frissebb, üde illatot kölcsönöz a szárítottcitromhéj, és ugyanezt használhatjuk a szekrényekben is illatosítónak. Újkrumpli, dió, cékla vagy egyéb színes zöldség tisztítása után citromos bedörzsöléssel lehet eltávolítani a kézről a kellemetlen, bosszantó foltokat. Teáskanna, kancsó belső felületét is újra ragyogóvá lehet tenni citrom segítségével.A modern konyhai eszközök ápolására is felhasználható: a mikró például könnyebben tisztítható lesz, ha öt percig citromszeletekkel teli vizet melegítünk benne.

10.hét:A kókusz minden része felhasználható. Törzse építőanyagként, levele tetőfedőként, termése rostanyagként hasznosítható, magja élelmiszert, gyógyszereket, italt, kémiai anyagokat szolgáltat.

Kókusztej

A kókuszmag belsejében lévő üreget, a frissítő hatású, édeskés ízű kókuszvíz tölti ki. Belső, fehér húsát, a koprát lereszelik, és forró vízben áztatják, majd egy szűrőn átpréselik, ez szolgáltatja a kókusztejet. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. A sűrűbb változatát szószokhoz vagy desszertekhez, mint puding, tejberizs használják. Lágyabb változatátcurrykhezés levesekhez.
A kókuszvíz

A kókusztej különbözik a kókuszvíztől. Az utóbbi sokkal nagyobb figyelmet kapott egészségügyi előnyeinek köszönhetően. Akut hasmenés kezelésére kiválóan alkalmas. A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszvíz ugyanolyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint az izotóniás vizek, amelyek hasznosak egy hosszú, fárasztó testmozgás utáni folyadékpótlásra.
A kókusz jótékony hatása

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, ígylaktózérzékenyekis fogyaszthatják. Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez, és becsült adaléka sok alkoholos italnak. A kókuszdióval többek közt rumot is ízesítenek.
A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és akoszorúérbetegségekközti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.

9.hét:Immunerősítő

A méz antioxidáns és antibakteriális tulajdonsága segít megvédeni az immunrendszert a betegségektől, így a hideg időszakban oly szokásos megfázást is.
Segít a fogyásban
Ha a fogyókúra alatt az egyéb édesítőszerek helyett mézet használunk ételeink édesítésére, könnyebben megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól. Persze, csak ha mértékkel használjuk, ugyanis egy evőkanál méz kb. 63 kalóriát tartalmaz, tehát érdemes takarékosan bánni vele.
Támogatja az emésztést
A méz népszerű házi patikaszer (annak ellenére, hogy a tudomány döntően nem bizonyította) mindenféle emésztési problémára, ideértve aszékrekedéstés a fekélyeket. Házi készítésű emésztésjavító szerként próbáljuk ki a mézes-citromos teát.
Megfázás elleni gyógyszer
Sok ember esküszik a méz megfázás és torokfájást csillapító tulajdonságára. A torok azonnali enyhítésére teába vagy forró vízbe keverjünk mézet és citromlevet.
Gyulladásgátló hatóanyag
Egy 2005-ös tanulmány szerint a méz helyi alkalmazásánál úgy találták, hogy a vizsgált betegek 85%-ánál csökkentette a nyálkahártya vagy az emésztőszervek gyulladását. A mézből és almaecetből készített ital népszerű házi gyógyszer ízületi fájdalomra és gyulladásra.
Antibakteriális gyógyír
A mézet már hosszú ideje használják helyi fertőtlenítő kezelésként kisebb vágásokra, égésre és karcolásokra. Habár a tudományos közösség még bizonytalan, miként hatásos ez a kezelés, az előzetes adatok arra utalnak, hogy a sebre öntött méz valóban segít a fertőzést megelőzni.
Bőrnyugtató
A méz a méhviasszal együtt a természetes testápolók és ajakbalzsamok közkedvelt alapanyaga. Antimikrobiális tulajdonsága miatt úgy gondolják, hogy nagyszerű házi megoldás aknés bőr kezelésére. A mézet meleg vízzel és zabdarával keverjük össze, így teljesen természetesbőrradírtkapunk.
Energianövelő
A méz, akárcsak a cukor, átmenetileg képes az energiát és a vércukrot a csúcsra lendíteni, és egészségesebb megoldás, mint sok más édesítőszer. A kutatások azt mutatják, hogy a cukorbetegek korlátozott mértékben ehetnek mézet, de emellett a vércukorszintjüket szigorúan figyelemmel kell kísérniük.

8.hét:Miért jó?

Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is.
Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm.
A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Hogyan fogyasszuk?
A hosszú út alatt, amíg ideér, nagyon sok vegyszer kerülhet rá, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg! A gyümölcs könnyedén megpucolható, a hártyás válaszfalat a gyümölcshúsról mindig el kell távolítani, mert az íze különben élvezhetetlen.
Ha még így is túlságosan keserű lenne, meg lehet cukrozni, vagy mézzel meglocsolni. Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár készül.

7.hét:A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma magas, főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünksav-bázis egyensúlyánakhelyreállításában, és a máj működését is támogatja. Kutatások szerint a rákos sejtek szaporodását is gátolja, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak ajánlott.

A színek hatása
A vörös szín stimulálja az idegrendszert, javítja a keringést, biztonságérzetet ad, maga az élet színe. A vörös színű ételek fogyasztá

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2017. Június 29. 09:05, csütörtök | Helyi

SEBESSÉGMÉRÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYÉBEN

Komárom-Esztergom megye útjain 2017. június 29-én az alábbi helyszíneken számíthatnak sebesség ellenőrzésre:

2017. Június 29. 08:57, csütörtök | Helyi

Házhoz mennek a lomért a lakótelepeken

2017. Június 28. 09:00, szerda | Helyi

HÍGÍTÓT LOCSOLT A NŐ RUHÁJÁRA

A tatabányai rendőrök elfogták a fenyegetőző férfit.

2017. Június 28. 08:59, szerda | Helyi

SEBESSÉGMÉRÉS KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYÉBEN

Komárom-Esztergom megye útjain 2017. június 28-án az alábbi helyszíneken számíthatnak sebesség ellenőrzésre: