Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 29. 23:00, szombat | Helyi

Óraátállítás 2011 ősz

Óraátállítás 2011 ősz

Uniós szabályozás szerint az őszi óraátállítás október 30-án, vasárnap hajnali 2 órakor kezdődik, és hajnali 3-kor végződik. 2011 őszén ekkor kell visszapörgetnünk az időt –1 órával.

Az óra átállítással egy mesterségesenmeghosszabbított 25 órás napot kapunk, ez az emberek többségére nézve kedvező. Európában az emberek nagy része későn fekvő alkatú, mely abból fakad, hogy társadalmunk az estét természetes fénnyel meghosszabbítja és ezzel a biológiai órát folyamatosan hátrább állítja. Az egy órával hosszabb természetes világítás hasznos például az iskolai, munkahelyi tevékenység befejezése után, a szabadidős programok kitolhatók, a háztulajdonosok még este 7 óra után is dolgozhatnak kertjükben. Ellenzők szerint (mert ilyen mindig akad) ezek az előnyök nem valósak, hiszen például a fogyasztói társadalomban már szinte általánosan használt légkondicionáló berendezések rengeteg energiát használnak el, felemésztve a világításon megspórolható energiánál. Vannak, akik élettani – kedvezőtlen – hatásokat emlegetnek, ez azonban egészséges (gyermekeknél, felnőtt) embereknél nem valós okoskodás, hasztalan gáncsoskodás. Az óraátállítás 2011 őszén is azért valószínűleg sokaknak mégis csak nagy örömmel tölt el, hiszen ez az éjszakánk az óraátállítás miatt hosszabb lesz egy órával, ennyivel többet alhatunk.

Kifizetődő-e még az Óraátállítás 2011 őszén?

Ma már nem egyöntetűeka vélemények, hiszen a világ energiafogyasztási szokásai 1980 óta jócskán átalakultak. Hozzáértők szerint az óraátállításból eredő megtakarítás javarészt abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óramutató épp hol jár.
De azért mégis csak a nyári időszámítás alatt megspórolt több milliárd forint csökkenti az ország éves villanyszámláját. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energiát fogyasztunk el, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiáért természetesen fizetni sem kell. A kisebb energia felhasználásnak nem csak a pénztárcánk örül, de környezet kímélő szempontból is hasznos, ha az erőművekben kevesebb energiát kell előállítani.

Címkék: óraátállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya