Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Május 03. 09:49, kedd | Helyi

Sejtelmesség, álomszerűség, ritkán borzongás

Sejtelmesség, álomszerűség, ritkán borzongás

„Teremtő erő” címmel nyílt Talabér Angelika, művésznevén Géli, és lánya, Ludrik Angelika festményeiből kiállítás pénteken a környei Művelődési Házban.

A két alkotó összesen majdnem hetven művén keresztül mutatja be saját világát, s azt, ők milyennek látják a világot. A művész a kiállításra kedves gesztusként egy, a falu templomát ábrázoló, „Környei látkép” címet viselő festményt is alkotott.
Várgesztesen élek, ott is nőttem fel. Mióta eszemet tudom, a gyönyörűséges táj nagy szerepet játszik az életemben. Mindig is szerettem a csodás erdőket, mezőket. Csodálattal töltött el a természet sokszínűsége – így vall önmagáról Talabér Angelika festőművész, akinek képeiben is visszaköszön a természet szeretete, sokszínűsége. Talán ezért is viseli a tárlat a „Teremtő erő” címet, s azért is, mert Géli, akit sokszor nem kímélt a sors, pozitív gondolataival minduntalan a jó és szép megteremtésére törekszik, alkotásaival pedig életszemlélete átadására: érhet bárkit elviselhetetlennek tűnő nehézség és fájdalom, mégsem szabad feladni a reményt. Mindig hinni kell abban, hogy van kiút. Festményeimmel szeretem az én szemszögemből megmutatni azt, ahogy én látom a dolgokat. Hogy a sokszor jelentéktelennek tűnő tájban is sok szépség lehet, csak észre kell azt venni.
Lánya, Ludrik Angelika 1998-ban született. Édesanyját váratlan, örömteli meglepetésként érte, hogy kedvet kapott az alkotáshoz és ecsetet ragadott. Még csak pár hónapja kötött barátságot a vászonnal és ecsettel, de már látható, hogy nagyon különleges a színvilága és látásmódja. Míg az édesanya már hatodik alkalommal varázsolja el műveivel kiállításának megtekintőit, Angelika számára Környe bemutatkozóinak első állomása, s bár még csak most bontogatja szárnyait, festményei előre vetítik, hogy ezek a szárnyak egykor milyen magasra repítik majd.


Képeiben, személyiségében sejtelmesség, álomszerűség, ritkán borzongás van. Korábban csak saját örömére festett, lehetőséget látott abban, hogy öröme osztható. Ez is emberi nagyságának példája. Amatőr, autodidakta módon, mester nélkül jut előbbre – hangzott el a megnyitó során Rising Károlynétól. Várgesztes polgármestere kiemelte: már a képek címei is jellemzik Gélit, a harmóniáját, lágyságát: Őszi lankák, a nap mosolyában, Bíborpalástban, Híd a boldogság felé… Édesanyja mellett egy újabb művész született: Ludrik Angelika. Más életkor, más generáció, egy újabb bátor alkotó. Ami közös bennük: mindkettejükből a harmónia árad, csak kicsit másként – fogalmazott a polgármester, aki a két alkotó műveit várgesztesi büszkeséggel ajánlotta és ajánlja mindenki figyelmébe.
Géli vadvirágos, bodzafaillatú világában május 27-éig barangolhatnak a látogathatók a környei Művelődési Házban hétköznapokon 10 és 17 óra között, hétvégeken rendezvények ideje alatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya