Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Június 11. 09:03, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

Sikeresen elindult a közép-európai régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása

Sikeresen elindult a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak összekapcsolása, ami hozzájárul a határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez,

a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez - emelte ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatósági ülésén a hivatal pénteki közleménye szerint.

A Core régió magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. A piac-összekapcsolási projekt Magyarország minden uniós határán bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő kapacitásfelosztást.

Ságvári Pál hangsúlyozta, hogy magyar oldalról a Mavir Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH, mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piacösszekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában.

Hozzátette, hogy a projekt indulásával az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolása még nem ért a végéhez. A hivatal elnökhelyettese a további fontos feladtok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások esetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is.

A közlemény szerint Ságvári Pál elmondta, hogy a MEKH a hatékony piacintegrációs projektek megvalósításán túl a piacfelügyelet megerősítésében is támogatja az ACER munkáját. Bejelentette, hogy a MEKH - működése során először - nemzeti szakértő munkatársat is delegál az ACER-hez, aki az energiapiaci visszaélések felderítésében segítheti a szervezetet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk