Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Sok hazai bor is silány

Sok hazai bor is silány

Nem csak az ügyeskedők járhatnak rosszul rövid távon, ha a kormány erőteljesebben fellépne a borpiacon a minőség megkövetelése érdekében. Az ágazat legnagyobb adóbevételét hozó borrégiója, a kunsági ugyanis önti magából a minősíthetetlenül alacsony színvonalú borokat. Igaz, az árbevételt tekintve a nagyobb borászatok ettől a régiótól függetlenül kínálják alacsony kategóriás boraikat, ráadásul úgy, hogy a bevételük jelentős részét ezekből szerzik - írja a Magyar Nemzet.

Miután ezek a termékek megfelelnek a jogszabályokban leírt minimum- követelményeknek – de csakis azoknak –, az üzletek polcaira is legálisan kerülnek. Így adódik az a helyzet, hogy a tömegborok hozzák az ágazatból a legnagyobb adóbevételt az államnak. Ennek következtében pedig jelentős lobbierőbe ütköznek azok, akik fellépnek a minőségibb borok érdekében.

A fő kérdés továbbra is az: hazánk a kissé drágább, ámde a bor valódi értékeire építő termékek irányába kíván elmozdulni, vagy továbbra is elfogadjuk, hogy a literenkénti 150-200 forint körüli összegért, műanyag palackban megvásárolható borok országa vagyunk. A kormány mindenesetre már többször elkötelezte magát a minőség mellett, és ennek érdekében különböző lépések sorát jelentette be. Ennek ellenére az üzletláncok polcai továbbra is roskadoznak a silány borok alatt.

Az ellentétek legutóbb az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szőlő-bor és pálinka albizottságában váltak szembetűnővé. Míg a szakpolitikusok és az ellenőrző hatóság képviselői egyöntetűen a minőségi kritériumok szigorítása mellett tették le a garast, a szakmai érdekképviselet, a Hegyközségi Nemzeti Tanács (HNT) tagjai inkább húzódoztak, mondván a szigor egyes években a hazai termelőket is sújthatja.

A bizottságban megfogalmazott felvetés értelmében hazánk akkor járna el a leghelyesebben, ha a boroknál jelenleg megkövetelt minimum kilencszázalékos alkoholtartalmat legalább tíz százalékra emelné. Font Sándor, a bizottság elnöke rávilágított: ezzel kiszorítható lenne a gyenge import, mert a magasabb alkoholfokú borokat az olaszoknál is csak a drágábban vett szőlőből tudják előállítani. Egyúttal – tette hozzá – versenyképessé tennék a hazai szőlőt és a bort is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során