Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Március 05. 10:16, hétfő | Helyi

Sváb disznótor Vértessomlón

Sváb disznótor Vértessomlón

Koradélután érkezett meg pénteken a vértessomlói sváb hagyományőrző disznótor két „főszereplője” a helyi Nyugdíjas Bányász Szakszervezet székházának udvarára.

Krüpl Kálmán vezetésével összeszokott böllércsapat kezdte meg a 133, valamint 124 kilós sertések feldolgozását.
A férfiak a bontást és a húsok előkészítését végezték, míg az asszonyok a fűszereket, zöldségeket és egyéb hozzávalókat készítették elő, illetve böllérmájat és sült pecsenyét sütöttek a délutáni kóstolásra. A munka jól haladt, amit az is bizonyít, hogy öt órára már szinte minden hozzávaló konyhakész állapotban várta a másnapi folytatást.
Szombaton már korareggel forrt a víz az üstökben, sürgölődtek az önkéntes segítők, amire szükség is volt, mivel tíz órára érkezett a vendégek első csoportja. Száz liter leves, nyolcvan liter toros káposzta, hozzá pedig több mint 200 gombóc rotyogott a kondérokban, a böllérek töltötték a 35 kg kolbászt, a 33 kg hurkát, a disznósajtot, az asszonyok fűszerezték a pecsenyéket, s mire az első meghívottak elkezdtek szállingózni, szinte minden készen állt fogadásukra.
Immár hatodik alkalommal került sor Vértessomlón a közösségi eseményre. Mint azt Batin József titkártól megtudtuk, két oka is volt, hogy az eddigiektől eltérően nem egy, hanem rögtön két sertést is feldolgoztak. Délelőtt a szakszervezet társszerveinek tagjait invitálták meg egy kis kóstolóra, így az oroszlányi, móri, pusztavámi és környebányai kollégák ízlelhették meg elsőként a finomságokat, délután pedig 170 fős saját szervezetük tagjaival, köztük a várgesztesi nyugdíjasokkal, valamint Menoni Gabriellával, a szomszédos község polgármesterével ültek az asztalok mellé. A másik ok pedig az volt, hogy közeledik a nőnap, így most egy füst alatt annak ünnepi menüjét is előkészítették, így például ízletes kolbásszal töltött karaj is bőven jutott a fagyasztóládába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 06:00, kedd | Helyi

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben