Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. December 05. 11:00, hétfő | Helyi

Szent Borbálára és bányásztársaikra emlékeztek

Szent Borbálára és bányásztársaikra emlékeztek

Pontban 17 órakor kondult meg a harang a vértessomlói temetőben szombaton, jelezve az elhunyt bányásztársaikra, s Szent Borbálára, a bányászok védőszentjére emlékező ünnepség kezdetét.

Az önkormányzat és a helyi bányászok megemlékezése hagyományosan szentmisével kezdődött a templomban, majd a temetőben lévő bányász emlékhelynél folytatódott.
A megjelenteket Hartdégen József polgármester köszöntötte, kiemelve az ünnepség hagyományának megteremtőjét és főszervezőjét, Batin Józsefet, aki egy baleset miatt idén először nem lehetett jelen az emlékhelynél.
Vértessomlón 1992 óta ünneplik Szent Borbála napját, a községben akkortájt fejeződött be a bányászkodás. A temetőben 1998 óta róják le kegyeletüket, s mára hagyományosan a várgesztesi, környebányai, móri, pusztavámi, tatabányai, oroszlányi bányászok is együtt emlékeznek a somlóiakkal.
Talán még mindig úgy tűnik, hogy a bányászkodásnak nincs jövője, de változik a világ. A jelenlegi, igen nehéz gazdasági helyzet megmutatta, hogy az energiára óriási szükség van, s eljön az az idő, amikor ismét beszélhetünk a bányászkodás kezdetéről, hiszen már Pécsett és Dorogon is felmerült a még meglévő szénvagyon kitermelésének gondolata – hangzott el a polgármester beszédében, aki reményét fejezte ki, hogy a ma még utolsó mélyművelésű bányának, Márkushegynek is lesz a most tervezettnél hosszabb távú jövője.
A bányásztársadalom, a bányászok az összefogás, az együvé tartozás, az egymásra utaltság érzését hagyták ránk, hiszen ha egy bányász lement a bányába, nem tudhatta, amikor elköszönt a hitvesétől, a gyermekeitől, hogy visszaérkezik-e. De ha baj történt, tudta, hogy a társai segítenek, s ha egy mód van rá, kiviszik a bányából, akár az életük kockáztatásával is – fogalmazott a település vezetője, hangsúlyozva, hogy a bányászathoz kapcsolódó emlékezés számukra nem lehetőség, hanem kötelesség, hiszen aki a múltját nem becsüli, a jövőjét nem érdemli.
A szénért folytatott harc hősei és a bányászat előtt tisztelgő gondolatok után Menoni Gabriella Várgesztes, Hartdégen József Vértessomló polgármestere és alpolgármesterei, valamint a várgesztesi, környebányai, oroszlányi és helyi nyugdíjas szakszervezetek képviselői helyezték el a tisztelet, emlékezés és kegyelet koszorúit a temető falánál kialakított bányász emlékhelyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya