Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Február 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Szijjártó: Európát a második világháború óta nem érte ennyi biztonsági fenyegetés

Szijjártó: Európát a második világháború óta nem érte ennyi biztonsági fenyegetés

Európát a második világháború óta nem érte annyi biztonsági fenyegetés, mint most: déli és keleti irányból is súlyos kihívásokkal néz szembe a kontinens

- közölte pénteken Szijjártó Péter az uniós külügy- és védelmi miniszterek amszterdami informális találkozója kapcsán.
A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be az MTI-nek adott telefonos interjújában, hogy a pénteki miniszteri tanácsozás középpontjában az új európai biztonsági stratégia összeállításának kérdése állt.

Ennek kapcsán Szijjártó Péter kifejtette, a magyar kormány az ország gazdasági és biztonsági érdekeit figyelembe véve fontosnak tartja, hogy a stratégiában elsődleges célkitűzésként szerepeljen egyebek mellett a nyugat-balkáni térség és az unió keleti szomszédságának stabilizálása.

Az előbbi régió kapcsán a tárcavezető hangsúlyozta, Magyarország szorgalmazza a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának jelentős felgyorsítását, ez ugyanis a legjobb módja a térség stabilizálásának. Mint mondta, kiemelten fontos a szerb és a montenegrói uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása és a macedón csatlakozási tárgyalások mielőbbi megkezdése.

A keleti szomszédságot illetően Szijjártó Péter elmondta, Magyarország kezdeményezi a Fehéroroszországgal szemben életbe léptetett uniós szankciók azonnali eltörlését és a vízummentesség megadását Grúziának. "Ezzel mindkét ország számára világossá tesszük, hogy az európai együttműködéssel szemben nincs versenyképes alternatíva" - jelentette ki a miniszter.

A tárcavezető a hollandiai ülésen azt is kezdeményezte, hogy a szükséges feltételek fennállása esetén induljanak meg az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti gazdasági-kereskedelmi együttműködés fejlesztését célzó tárgyalások. Szerinte ezzel ellensúlyozni lehetne az ukrajnai válság miatt Oroszország ellen elrendelt uniós büntetőintézkedések okozta gazdasági károkat.

Szijjártó Péter végül arról tájékoztatott, hogy az amszterdami informális miniszteri tanácskozás keretében péntek este kétoldalú egyeztetést fog tartani Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt