Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 28. 14:00, szerda | Helyi

Szilveszter időszakával kapcsolatos veszélyek

Szilveszter időszakával kapcsolatos veszélyek

Az elmúlt években nem csökkent jelentősen a petárdabalesetek száma, ezért idén is a megelőzésre kell felhívni a figyelmet.

A petárda felhasználás tilalma önmagában nem jelentett megoldást a balesetek elkerülésére. A petárda használatában nincs kialakult évszázados kultúránk. A petárda használata eddig személyi sérüléseket, ijedelmet okozott, de nem hanyagolható el, az anyagi javakban okozott kár sem. Az általa keltett hanghatás sok esetben csak másodlagos célja volt a felhasználásoknak. Fontos felhívni a figyelmet, hogy az egyszer már nedvességgel érintkezett pirotechnikai termékek érzékenyebbek, működésük kiszámíthatatlanabb, mint az eredeti állapotban megőrzötteké. A termék sérülése, vagy a késleltetőből hiányzó anyagmennyiség okozhatja a legkellemetlenebb meglepetéseket.
Az egyre látványosabb és színesebb effektek elérhetősége előbb utóbb kiválthatja a petárdát. A biztonságosabbnak tartott bombetta telepek sem veszélytelenek természetesen. Ha gyújtás után valamiért nem működött el a telep, akkor óhatatlanul is kíváncsian nézünk a vetőcsövek fölé, ami nagyon súlyos balesettel járhat, hiszen a termék elműködhet ekkor is.
A bombetta telepek szétvetődése ritkán, de előfordulhat. A jelenség oka, hogy a telep egyesítő csomagolásába, összeállításkor pirotechnikai elegy szóródott.
Figyeljünk rá, hogy a termékeket csak magyar nyelvű használati utasítással vásároljuk, és az ott leírtakat következetesen tartsuk be. Az egyes termékek használatakor tartsunk biztonságos távolságot emberektől, állatoktól, anyagi javaktól és veszélyes anyagoktól.

Címkék: petárda, tüzijáték

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya