Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. November 12. 17:26, szombat | Helyi

Átadták a Szabó Ignác-díjakat

Átadták a Szabó Ignác-díjakat

Az egészségügy és a szociális munka azok a területek, ahol a lehető legnagyobb felelősséggel, figyelemmel kell ellátni az adott feladatokat.

Az itt végzett munka során nélkülözhetetlen a tudás, a szakmai rátermettség, az együttérzés és a döntés képessége – fogalmazott Schmidt Csaba a Szociális Munka Napján megtartott tatabányai ünnepségen az Edutus Főiskolán.
A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a tevékenység a legkiszolgáltatottabbaknak, az időseknek, a betegeknek, a szegényeknek, a gyermekek nyújt támaszt. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a szolidaritás és az együttműködés – mutatott rá a megyeszékhely vezetője.
A város által alapított Szabó Ignác Díjat, amely egyben névadójának, a bányakórház hajdani főorvosának emlékét is őrzi, idén Kun Sándorné szociális munkás és Dr. Plavecz János háziorvos kapta meg Tatabányán. Kun Sándorné több mint harminc éve szociális munkás, évekig dolgozott Mésztelepen, ahol az esélyegyenlőség megteremtése érdekében segítette a perifériára került gyermekeket és családokat. Dr. Plavecz János háziorvosi hivatását a legnagyobb szakmai igényességgel látja el, betegei tisztelik, becsülik. Magas színvonalú gyógyító tevékenysége mellett számos társadalmi feladatot is vállal.
Schmidt Csaba polgármester elmondta azt is, hogy a Szociális Munka Világnapja alkalmából személyükön keresztül, a város ezúton is megköszöni a tatabányai orvosok, egészségügyi dolgozók, szociális munkások, segítő tevékenységeket folytató önkéntesek áldozatos munkáját.

Dr. Plavecz János

Dr. Plavecz János 1985-ben szerzett általános orvosi diplomát a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Városunk ösztöndíjasaként üzemorvos és bányamentő orvosként helyezkedett el a Tatabányai Szénbányák Központi Orvosi Rendelőjében.
1990-ben üzemorvosi, majd 1997-ben háziorvosként szakvizsgázott. 1992 óta a Kodály téri háziorvosi rendelőben felnőtt háziorvosként dolgozik.
Dr. Plavecz János háziorvosi teendői mellett a 1998 2002 közötti önkormányzati ciklusban képviselőként társadalmi feladatot is ellátott.
2007 óta a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Egyesület elnökeként a kollégák szakmai érdekvédelmét látja el, továbbképzéseket szervez valamint a város és az alapellátás harmonikus együttműködésében közreműködik.
Tagja a Magyar Orvosi Kamarának, évekig volt vezetőségi tag, az országos érdekvédelmi bizottság munkájában is részt vállalt és néhány éve a városi szervezet vezetőjeként dolgozik.
Az idei év tavaszától a Kistérségi Ügyeleti Ellátást végző Nonprofit KFT ügyvezetőjeként szervezi a területen élők sürgősségi ellátását.
Dr. Plavecz Jánost 1989-ben az Egészségügyi Miniszter „Kiváló Munkáért ” díjjal jutalmazta a dorogi Lencsehegyi Bányaüzemben történt sújtólégrobbanáskor végzett bányamentő orvosi tévékenységéért,
majd pedig 2010-ben a felsőzsolcai árvíznél végzett munkáját a nemzeti erőforrás minisztériuma több kollégájával együtt miniszteri elismerő oklevélben részesítette.
Dr. Plavecz János hivatását magas szakmai igényességgel látja, betegei tisztelik, becsülik. Magas színvonalú gyógyító tevékenysége mellett számos társadalmi feladatot is ellát a megyeszékhelyen és a kistérségben, ezért méltán ítélte oda a város képviselőtestülete a város legmagasabb szakmai kitüntetését a Szabó Ignác díjat Dr. Plavecz János háziorvos részére.

Kun Sándorné

Kun Sándorné több, mint harminc éve dolgozik szociális területen, szociális munkásként. Szakmai munkáját az állami gondoskodásban élő fiatalok segítésével kezdte. 1994-től nyugdíjba vonulásáig az ESZI Családsegítő Szolgálatában dolgozott, kezdetben családgondozói, majd csoportvezető és szolgálatvezető helyettesi feladatokat látott el. Évekig dolgozott Mésztelepen, ahol az esélyegyenlőség megteremtése érdekében segítette a perifériára került gyermekeket és családokat. Nyári táborok szervezésével több száz hátrányos helyzetű gyermeknek nyújtott gondtalan pihenést.
Több évtizedes, szociális területen szerzett tapasztalatait a Nagycsaládosok Országos Egyesületében, a Mosolygós Gyermekekért Alapítványban és a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergom Egyesületében is kamatoztatja, a civil életben is segíti a rászorulókat, elesetteket és a hátrányos helyzetű családokat és gyerekeket.
Nyugdíjba vonulása mellett az ESZI Gyermekek Átmeneti Otthona családgondozójaként segíti a családból kikerült gyermekek problémáinak megoldását.
Szociális érzékenysége, önzetlensége önkéntes munkájában is megnyilvánul, részt vesz a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány által szervezett számtalan közösségi programban városszerte.
Szakmai pályafutása példaértékű lehet a tatabányai lakosság és a szakmai grémium előtt is.
Kun Sándorné méltán vívta ki a város legnagyobb, szociális területen odaítélhető szakmai elismerését, a Szabó Ignác díjat.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya