Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Szeptember 10. 06:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Tájékoztató kiadványok készülnek a megújuló közétkeztetési rendszerhez

Tájékoztató kiadványok készülnek a megújuló közétkeztetési rendszerhez

Tájékoztató kiadványok készülnek a megújuló közétkeztetési rendszerhez

Különböző tájékoztató kiadványokkal segítik a megújuló közétkeztetés rendszerében részt vevőket, a cél, hogy hasznos tudnivalókat kapjanak azok is, akik a felszolgált ételeket elfogyasztják, és azok is, akik a fogásokat elkészítik - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményben az MTI-t.
A közlés szerint az "Egészséges alapanyagok - egészséges táplálkozás" című kiemelt projektre európai uniós forrásból közel 500 millió forintot költenek majd.

A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) alkotta konzorcium által indított uniós finanszírozású program három pillérre épül. Egyrészt korszerű tudással segítik a szolgáltatókat, illetve a táplálkozás- és élelmezéstudomány területén dolgozó szakembereket, ehhez oktatási hátteret, tananyagot dolgoznak ki. Másfelől összegyűjtik a már bevált, modern konyhatechnológiai eljárásokat, és azokat széles körben megismerhetővé teszik. A szolgáltatókat segítendő készül egy szezonális, fényképekkel illusztrált receptgyűjtemény is. A gyakorlati megvalósításhoz pedig a Debreceni Egyetem Szakácsakadémiája nyújt segítséget.

Fontos eleme a programnak az egészséges táplálkozással kapcsolatos szemléletformálás is, ezért nyomtatott kiadványok készülnek, amelyek öt témakört dolgoznak fel: a túlzott só, cukor és zsírbevitel kockázataira, továbbá a tej- és tejtermékeke, valamint a zöldség-gyümölcs fogyasztás előnyeire hívják fel a figyelmet. Egy roadshow keretében pedig a következő hetekben 40 oktatási intézménybe jut el egy mozgó "prezentációs" busz.

Hároméves átmeneti idő után szeptember 1-jétől kötelező alkalmazni a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.

A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait is, például azt, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet.

Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy a közétkeztetési rendeletben foglaltak hatósági ellenőrzése hamarosan megkezdődik. A vizsgálatok országszerte egységes szempontrendszer szerint zajlanak majd, a program az ellenőrzésekben résztvevő szakembereknek is iránymutatást ad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára