Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 31. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Tartósan 400 forint fölé kúszhat a benzin ára

Magyarországon a térségben a legmagasabb a benzinár, de a dízel még nem érte el a csúcsot.

A szakemberek szerint nem kizárt a további drágulás, de mivel mindenhol a környékünkön felmentek az árak, nem számítanak a benzinturizmus bővülésére - írja a Magyar Hírlap.

A hazai fogyasztónak a svájci frank szárnyalása mellett talán a legrosszabb hír az üzemanyagárak immár két éve tartó hegymenete, amelynek ráadásul még nem látjuk a végét-írja a lap. A héten a hazai benzinárak ismét elérték a 388 forintos csúcsot, a dízel azonban két forinttal elmaradt a korábbi rekordtól. Ezzel a benzinárban már mi vagyunk a térségben a legdrágábbak. A szakértők azonban úgy vélik: mindenhol magasak az üzemanyagárak, és nincs akkora különbség köztünk és a szomszédos országok között, hogy a magyar autósok tömegesen átjárjanak tankolni. A drágulás miatt viszont esik a fogyasztás, benzinből már most hat százalékkal, és ha a tendencia folytatódik, akkor akár a tíz százalékot is elérheti az év végére a benzinfelhasználás mérséklődése. Más a helyzet a gázolajjal, amelynek a fogyasztása növekszik, mivel a magyar gazdaság fejlődését az export hajtja, amelynek bővülésével egyre több szállítmány indul útra az országból.

Az olajár a szakemberek szerint a jelenlegi 116 dolláros szintről az őszre 130 dollár fölé emelkedhet, ami tartósan négyszáz forint fölé lendítheti a hazai benzinárakat. De csak akkor, ha folytatódik a világgazdaság bővülése, és azt nem töri derékba egy újabb válság. Ennek egyik oka lehet az amerikai államcsőd, a másik az eurózóna krízise. Ha a világgazdaságnak ezeket sikerül elkerülnie, akkor viszont a töretlen ázsiai keresletbővülés tovább hajtja majd felfelé az olajárakat. A hazai árszint meghatározója emellett a dollár árfolyama, amelynek gyengülése mérsékelheti a magyar árak emelkedését. Ugyancsak enyhülést hozhatna a jövedéki adó csökkentése is, hiszen az üzemanyagárak csaknem felét az adók teszik ki, de erre a kormánynak aligha lesz lehetősége.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: benzin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.